Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9578462 www.bgdnes.bg

Уклей тръгна на яз. "Бебреш"

Сребристите рибки се мамят на плувка в плитката вода

Яко уклей вече се лови на язовир "Бебреш", недалеч от Ботевград, установи проверка на "България Днес". Пролетният улов на тези риби е широкоразпространен сред въдичарите.

Уклеят е от видовете, които първи усещат пролетта. Пасажите се изтеглят към по-плитките участъци на водоемите. Те започват да се хранят масово и често риболовът е интензивен, а плувката се потопява на всяко замятане. Така само за няколко часа лесно може да се наловят дори и стотина бройки от сребристата рибка.

Реклама

Язовир "Бебреш", който се намира под един от най-високите мостове на автомагистрала "Хемус", традиционно привлича любители на риболова от околността и от по-далеч през ранната пролет. Въпреки че през миналата година нивото му бе спаднало драстично и Ботевград дори бе застрашен от воден режим, сега водоемът е почти пълен. Водата все още е доста студена, но рибата е навлязла в плитчините до устието на река Бебреш.

Уклеят се лови на дълбочина от половин метър. Много важно е да се заложи на фин такъм с малка плувка и кука и тънко влакно. Едно бяло червейче е идеалната примамка за гладните риби. Когато времето е тихо и слънчево, шансовете за успех се увеличават многократно. Добре е да се подхвърля и малко количество захранка, но без да се прекалява, за да не бъдат заситени уклеите.

На кукичката често се закачат и костури, но с твърде дребен размер. Всеки момент трябва да пристигнат и бабушките, които са доста по-едри. В язовира има също кефали и скобари, както и платика, но засега техният улов е по-скоро инцидентен.

В същото време любители на хищниците навлизат всекидневно с лодки или с каяци във водите на "Бебреш". Те замятат изкуствени примамки в търсене на бялата риба, която е разрешена за улов до 15 март. Понякога се хващат и щуки, но те вече са в забрана и трябва да се връщат моментално обратно във водата. В язовира има и сом, но температурата на водата е твърде ниска все още и той не се храни.

Реклама

Рибари окупираха "Панчарево"

Тълпи от риболовци се струпват всеки ден по бреговете на бент "Панчарево" край столицата. Най-популярното място е на моста на пътя София-Самоков, недалеч от минералната баня.

Риболовът там вече е започнал ударно, като на въдиците се закачат платики, бабушки и уклеи. Първите два вида се търсят близо до дъното на дълбочина от 4-5 метра. Уклеите са по-близо до повърхността.

Повечето ентусиасти замятат с директни телескопи, други залагат на подвижна плувка, а трети опитват късмета си на фидер. Засега пасажите са струпани на определени места и все още не са повсеместно по цялото езеро. В района на стената също може да се хване някоя бабушка или костур, но там уловът е по-слаб.

Вече се налагат актове и на нарушителите, които търсят щука, тъй като тази риба е в размножителен период.

Реклама
Реклама
Реклама