Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9579187 www.bgdnes.bg

Кредитен милионер пребит до смърт в гората

В началото на прехода

Серия от трупове спъват разследването за убийството на Деян Добрев

Ченгета откриват в гората край село Бероново, община Сунгурларе, Деян Добрев, закопчан с белезници и жестоко пребит, но все още дишащ. Мъжът умира на път за болницата. Близо три десетилетия по-късно не е ясно кой е отговорен за смъртта му, а свидетелите изчезват по един или друг начин.

Сценарият около ликвидирането на Добрев и последвалите убийства изглежда доста заплетен. Мъжът лежи в затвора през 1987 година. След като излиза на свобода, в рамките на само шест години той става милионер. С теглене на кредити. Цялата бизнес кариера на Добрев се дължи на услуга, която той прави на подполковник от военното контраразузнаване през 1989 г., твърди негов роднина. Изразява се в това Добрев да стане посредник за продажбата на секретна информация, свързана с националната сигурност. За работата е препоръчан от сикилийник (политически затворник), с когото делят една стая в панделата през 1987 г. В замяна на "службата му" подполковникът лично го свързва с влиятелни банкери, урежда му доста стабилни кредити. По този начин го внедрява при големите "риби".

Реклама

Кредитният милионер Добрев е убит на 24 април 1994 година. Има счупен гръден кош, ребра и много други травми по цялото тяло, това довежда до задушаване. Карат го незабавно към болница, но умира в линейката.

След убийството му е арестувана директорката на клона на Държавна спестовна каса (ДСК) в Сливен Добринка Ранчева по обвинение, че на три пъти му е отпускала кредити от по 5 млн. неденоминирани лева. Подобно отношение към Добрев са имали още три клона на банки в Сливен - Агробизнесбанк, "Биохим" и Първа източна международна банка (ПИМБ). Той гарантирал всичките си заеми с няколко хиляди броя водни помпи, собствеността върху които по-късно се оказва доста спорна. Когато е похитен и пребит смъртоносно, Добрев е в очакване да получи нов кредит (виж карето).

Разследването на покушението на Добрев довежда до един главен свидетел, а именно Христин Хаджиколев, управител на бинго зала в Ямбол. Твърди се, че той е накаран да свидетелства от борческия бос Тодор Боев - Картофа. Хаджиколев посочва Петър Каратиста като поръчител на покушението срешу Добрев. Каратиста е предводител на противникова на Картофа групировка.

Четири месеца по-късно Картофа и дясната му ръка Стойко Богата са публично екзекутирани в дискотека. Предполага се, че е предупреждение за Хаджиколев да оттегли показанията си срещу Каратиста.

Убиецът на Тодор Боев-Картофа и Стойко Шаламанов-Богата е идентифициран като Борислав Славчев, твърдят 150 човека от дискотека "Диана".

След като разстрелва Картофа и Богата в ямболския клуб на 27 август 1994 г., Славчев потъва вдън земя. Две години по-късно го задържат в Търговище. При разпита той казва, че мотивът за убийствата е личен. Жертвите го измамват с древногръцка статуетка. Нахлуват в дома му и Богата изнасилва жена му пред погледа на едногодишното им дете. Съдът праща за 25 години Борислав Славчев зад решетките. Малко по-късно той мистериозно умира от токов удар, докато сменя крушка в килията си в Старозагорския затвор. Говори се, че е имал намерения да се срещне с журналисти и да разкаже цялата истина пред камера.

Съвпадение или не?

В деня на убийството на Деян Добрев в София жена се хвърля от шестия етаж и издъхва на паветата. Това е Антония Антонова - началник на банково управление "Левови операции и жилищно и текущо кредитиране". Връзка между двамата така и не е открита, но след време става ясно, че Добрев е очаквал да получи нов огромен кредит от софийска банка за закупуване на лимонадена фабрика. И до днес не става ясно дали всичко е чисто съвпадение или напротив.

Реклама
Реклама
Реклама