Д-р Фарида Калбахани, хирудотерапевт: Лечението с пиявици прави чудеса!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Д-р Фарида Калбахани, хирудотерапевт: Лечението с пиявици прави чудеса!

Методът помага при високо кръвно, артрит, сърдечно-съдови заболявания, исхемия и други болести

Коя е тя

Д-р Фарида Калбахани е от Казахстан, но живее и работи в България. Казва, че дължи живота си на пиявиците. На пръв поглед звучи абсурдно. Но този тип лечение се провежда от векове. Д-р Калбахани е педиатър инфекционист. Била е прикована на легло повече от три месеца и нищо не помагало. Накрая решава да опита лечение с пиявици и те я вдигат на крака. После изучава този метод, който прилага и у нас. Председател е на Международната асоциация на хирудотерапевтите и хирудолозите.

- Д-р Калбахани, как започнахте да лекувате с нетрадиционна медицина?

- Аз съм от Алмати, Казахстан. Живяла съм и в Китай, Русия, Азербайджан. Дойдох в България заради семейството. Работих дълги години в болници, детски реанимации. Детски инфекцонист съм, преподавах в университет. Бях доцент и не вярвах в нетрадиционната медицина. Когато бях на 36 г., един ден усетих болка в гръбнака, мазах се с какво ли не. Имах ишиас, биеха ми инжекции, но всичко без резултат. Не можех да ходя. Мъжът ми ме носеше до тоалетната. Започна атрофия на мускулите, включително и на крака. Казаха ми, че имам три дискови хернии и е нужно да се оперирам. Обърнах се към моята приятелка Лиляна, която отдавна се занимаваше с пиявици, като последен шанс. Тя постави по гърба ми 25 пиявици от биоферма, а те трябва да са 10. Когато започнаха да пият в болното ми място, виках от болка, накрая заспах. Почти три месеца не бях спала от болки. После можех да се движа, след това ми слагаше по 10 пиявици на седмица и се спасих без операция. Сега нямам болки, но правя упражнения. Тогава отидох в Москва да уча хирудотерапия и след това започнах да съчетавам терапиите с медицината.

- Кой може да практикува това лечение?

- В Европа е огромно количеството на специалисти, които лекуват с пиявици. Най-добре този метод е развит в Германия, там дори здравната каса плаща за лечението. В Германия има две биоферми за отглеждане на пиявици, във Франция също има такава, в Полша почти всеки микрохирург използва пиявици след операция, в Англия също е узаконен този метод. В България съм само аз, както и в много държави в Източна Европа. Пробвах да запозная българските лекари, както и да направя курс за обучение, но не се прояви интерес.

- Има ли опасност пиявиците да навредят на хората?

- Разбира се! Само от биоферми трябва да се използват за лечение. Спазват се определени правила за поставянето на пиявиците, които само лекари могат да го правят. Няма такива в България освен мен. На всеки няколко години имаме и специализации по 180 часа, в които научаваме новини в областта на хирудотерапията. Защото ако не се използва както трябва, пиявицата може да навреди. Самата тя не, но ако се взима от блато може да зарази човека с хепатит, със СПИН, ако са неправилно поставени, ако не се спазва определената схема за лечение. За това няма книжки или учебници.

- По колко кръв смуче една пиявица?

- Пиявицата има 300 зъба, които забива под кожата на 0,5 мм, и докато не се напие, не е готова, не пада. При нужда се вади само със спирт. Но тя може да изпие не повече от 3 милилитра. Пиявицата има 2 сърца, мъжки и женски полови органи, 8 мозъка, 10 очи и обоняние, с което на половин километър метър намира кръв. Белтъкът хирудин, който произвежда, лекува образуване на кръвни съсиреци, 100 пъти по-силна е от хепарина, създаден от медицината. Има разлика в действието на двете. Хепаринът разрежда кръвта, която още не е налепена по стените на съдовете. Пиявицата взема тромбите от стените и ги разрежда, разрежда и холестероловите плаки. Само тя може да изчисти съда от тези натрупвания. Ние сме програмирани да образуваме тромби. Само тромб може да е причина за онкологи, инсулт, инфаркт, тромбоемболия.

- Какви заболявания се лекуват по този начин?

- Има хора, на които не може да се използват пиявици. Ако човекът е с анемия, с онкология, бременни жени, автоимунни, хормонални заболявания, не взимам такива хора за лечение. Иначе пиявиците помагат при всички проблеми, свързани с кръвообращението, преди и след инсулт, както и при възпалителни заболявания, дископатии, както и при безплодие, ако то е свързано със срастване. Помагат и на деца след различни травми. Пиявиците помагат и при подмладяване. В Австрия има клиника, в която холивудски звезди като Мадона, Лейди Гага, Дженифър Лопес ходят, но първо трябва да бъдат здрави. Първо решаваме проблемите им с тялото. Не може човек със заболяване да има хубава кожа и да няма бръчки.

- Помагат ли при лечение на коронавирус?

- В Русия е приета схема за лечение след коронавирус и преди. Тъй като се доказа, че при всички смъртни случаи от коронавирус основата е тромбиране на съдове. А пиявиците точно от това предпазват, не дават кръвта да прави тромби. Аз работя с преболедували коронавирус, които са получили тромбози или при проблеми с белите дробове, тогава помагам. Самата аз слагам от 1996 г. два пъти в годината на себе си и на майка ми, която е на 83 г. пиявици, чувстваме се отлично.

- Кой е най-големият ви успех в тази сфера?

- Преди години родители доведоха дъщеря си, която беше със 100% слепота заради две отлепени ретини от диабет и четири операции. Инжектираше си инсулин. Родителите й не работиха, грижиха се за нея. След като сложих пиявиците на очите й, след първата сесия момичето само отиде до тоалетната. Помислих, че е научила пътя дотам. Но видях, че кърпата виси отдясно, а този път е отляво, тя взе и си изтри ръцете. Казах, че вижда сенки. Следващата седмица дойде и каза: "Вие имате оранжева котка". Учудването ми беше огромно. След няколко сеанса момичето прогледна, а беше абсолютно сляпо три години. Инсулинът започнал да спада и ендокринологът й намали дозата за инжектиране. Сега, след 10 години профилактивни сеанси при мен, тя вижда добре, работи, няма инвалидност. Това беше истинско чудо! Имала съм и други случаи, но помня един с бездетност. При мен дойде 20-годишен фитнес треньор, който продаваше тестостерон и поставяше инжекции и на себе си. От това собствените му тестиси прекратяват образуването на тестостерон и той почва да се превръща в жена. При мен дойде двуметров мъж, с глас на момиченце. Казах първоначално, че не мога да помогна, после решихме да пробваме. Написа заявление, че няма претенции, ако лечението не даде резултат, и всичко започна да се случва много бързо. При първия курс му поставих общо 200 пиявици, защото беше 200 кг. След терапията почива 6 месеца и отново дойде. След втория курс му казах да дойде отново след шест месеца, но той не дойде. А след година и половина се появи с красива жена и дете. След втория сеанс беше отишъл да работи в Гърция. Срещнал гъркиня, която му родила дете, и дойде с цветя да покаже детето си. Ето такива случаи ме правят щастлива!

Ясновидецът Божидар Караджов: Симбиоза между Борисов и Слави е невъзможна

Ясновидецът Божидар Караджов: Симбиоза между Борисов и Слави е невъзможна

Ще има предсрочни избори, "Има такъв народ" ще вдигне резултата си, БСП върви надолу, ако Нинова не подаде оставка  Кой е той Божидар Караджов е единственият българин, вписан в елитната класация на най-известните пророци в света през 2018 г. В началото на 2015 г. предсказа трагедията с авиокатастрофата над Френските Алпи

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Каквито и албуми да правиш, щом не ги въртят, се губи смисълът КОЙ Е ТОЙ Йордан Караджов е роден в София на 20 януари 1952 г. Баща му Петър е бивш боксьор от отбора на "Славия", но също така е пеел в хор "Кавал". Данчо учи в 36-о основно училище "Максим Горки", където е и първата му сценична изява, след това продължава образованието си в Техникума

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Анестезиолог с празни ръце не може. Така уловиха топпапараците на "България Днес" бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков, който въпреки сухото време тези дни не пуска чадъра от ръцете си. Ненков, който е анестезиолог по професия, явно не търпи да не държи нещо подобно на спринцовка в ръка, побутваха се столичани

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Преродих се за седмица в африканската държава, казва певицата Изненадана се оказа фолкпевицата Нелина, която е сред стотиците българи, които наводниха Занзибар наскоро, и се наложило след връщането си да изкара 10-дневна карантина. Нито веднъж обаче от здравните власти не са проверили дали тя спазва задължителната изолация

Ути хвана толстолоб гигант

Ути хвана толстолоб гигант

Издърпва го за 10 минути в Дунав  33-килограмовата риба е негов личен рекорд 33-килограмов толстолоб беше уловен от Ути Бъчваров! Това разказа пред "България Днес" самият кулинар, като направи уточнението, че гигантската риба е хваната в Дунав край брега на оряховското село Остров. "Горд съм с този улов

Плеймейтката Галина Атанасова, която си татуира името на Трифонов: Слави заслужава да е премиер и президент!

Плеймейтката Галина Атанасова, която си татуира името на Трифонов: Слави заслужава да е премиер и президент!

Влюбена съм в него от малка, той е народен човек Слави Трифонов заслужава да бъде не само премиер, но и президент! Имаме нужда точно от неговото управление! Това сподели пред "България Днес" плеймейтката Галина Атанасова. Русокосата фурия от Благоевград си татуира името на политика и телевизионен водещ до сърцето и така засвидетелства своята вечна

Актуално

418 новозаразени с COVID-19 - 9% от тестваните, излекувани са 1441

418 новозаразени с COVID-19 - 9% от тестваните, излекувани са 1441

418, с 658 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 18,1% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 4 644 теста, oт които 2654 са PCR, а 1990 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс

НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс

НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс за понеделник сутринта, съобщиха световните информационни агенции. Съществува обаче възможност той да бъде отложен отново. Малкият хеликоптер, който пристигна на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, след това на 14 април

Венелина Гочева: 30-те г. на "24 часа" показват, че политиците трябва да четат, а хората да помнят

Венелина Гочева: 30-те г. на "24 часа" показват, че политиците трябва да четат, а хората да помнят

За своята 30-годишнина "24 часа" разпраща 2000 писма на своите приятели, партньори, на хората, с които е работил. В него има семена от цвете, което те да посадят - да посадиш цвете, да направиш нещо хубаво, да му се радваш. Вътре са описани и каузите, за които "24 часа" е работил през тези 30 години

Ким и Кайли се разгорещиха по време на пролетната си ваканция

Ким и Кайли се разгорещиха по време на пролетната си ваканция

Риалити сензацията Ким Кардашиян вече е в клуба на милиардерите. Състоянието на звездата вече е по-голямо от милиард долара. Това се дължи отчасти на двете ѝ предприятия за козметика и бельо, на рекламните ѝ договори и на риалити предаването, в което участва, съобщи "Дарик нюз". През октомври 2020 г. сп

Британската общност се прощава със съпруга на кралица Елизабет Втора (Снимки)

Британската общност се прощава със съпруга на кралица Елизабет Втора (Снимки)

Принц Филип  направи последното си земно пътешествие с джип “Ленд роувър”, в чието проектиране е участвал. 99-годишният съпруг на британската кралица Елизабет Втора бе погребан днес в замъка Уиндзор, където почина на 9 април. Церемонията започна с изпълнението на любимите песни на Филип, избрани лично от него

Не пропускай

Проф. Темелков: Ивермектин помага, когато се прилага навреме

Проф. Темелков: Ивермектин помага, когато се прилага навреме

Проф. Атанас Темелков от “Александровска болница” заяви, че в интензивното отделение пациентите от коронавирус се лекуват по два начина – кислородолечение и изкуствена белодробна вентилация, която е крайната фаза. Пред Nova той отбеляза колко важен е респираторът. По думите му в лечението се включва и “Ремдесевир” и “Ивермектин”

Тейлър Суифт подобри рекорд на "Бийтълс" в британската класация за албуми

Тейлър Суифт подобри рекорд на "Бийтълс" в британската класация за албуми

Презаписаният албум на Тейлър Суифт "Fearless" оглави британската класация и така тя подобри рекорд на "Бийтълс", съобщи на сайта си официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. Това е третият албум на американската певица, заел първото място за 259 дена (след "Folkore" на 31 юли и "Evermore" на 18 декември миналата година)

Кошлуков не сваля маската

Кошлуков не сваля маската

В мраз и пек, вътре и вън, Емил Кошлуков не сваля маската от лицето си. Генералният директор на БНР спазва стриктно правилата, а другият атрибут, с който не се разделя, е телефонът. Дори когато е на пазар, Кошлуков не спира да говори. Снимки: България

Актьорът Мадс Микелсен ще се снима в "Индиана Джоунс 5"

Актьорът Мадс Микелсен ще се снима в "Индиана Джоунс 5"

Датчанинът Мадс Микелсен е новото попълнение в актьорския състав на петия филм за приключенията на Индиана Джоунс, в чийто образ зрителите отново ще видят Харисън Форд, предаде ЮПИ. Подробностите около сюжета на "Индиана Джоунс 5" се пазят в тайна и на този етап не се разкрива в какъв образ ще се превъплъти 55-годишният Микелсен, предава БТА

Моловете отварят отново днес

Моловете отварят отново днес

Днес отпадат ограниченията за работа на обектите, разположени в големите търговски центрове. В магазините ще се влиза само с маска и при спазване на дистанция от 1,5 метра между клиентите.  Трябва да има изградени и коридори за влизане и излизане. От днес врати отварят отново игралните зали и казината при заетост до 50% от капацитета си