Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9579339 www.bgdnes.bg

Насилник от Варненско чупи носа на партньорката си: Ще те убия и ще те хвърля в морето!

Изгаря дрехите и изхвърля покъщнината ? заради бурна ревност 

Насилник чупи носа, рита в гърба и налага по главата с юмруци партньорката си. Двамата им синове плачат и молят насилника да спре, но боят продължава с пълна сила. Заради жестока ревност към въображаеми изневери биячът запалва и изгаря дрехите на половинката си, а после изхвърля цялата й покъщнина. Побоите и издевателствата продължават месеци наред, като агресията застига децата и майката на жертвата, при която малтретираната жена опитва да се скрие.

Тези кървави истории бележат живота на 33-годишната Маргарита* от малко варненско селце. Жената изтърпява канонада от обиди и побоища от своя партньор Мирослав*, от когото ражда две дечица. Синовете й - на 5 и 10 години - стават преки свидетели на домашното насилие, което избуява по особено грозен начин най-вече по време на пандемията заради коронакризата, която се стовари у нас на 13 март 2020-а.

Реклама

Историята разказа пред "България Днес" Анна Николова - заместник-председател на Алианса за защита от насилие, основано на пола, както и управител на фондация "SOS - семейства в риск", влизащо под шапката на алианса. Над 20 години организацията се занимава със защита на пострадали от домашно насилие жени и деца. Само за 2020 г. експертите в организацията са работили по над 3000 случая на агресия в дома, което е бум заради три компонента според Николова - социалната изолация, алкохолът и липсата на достатъчно средства.

Отчетливо покачване бележи и броят на убийствата на жени в коронакризата. За радост в случая с Маргарита не се стига до фатален край, тъй като малтретираната жена успява да се свърже с фондацията и да намери закрила от насилника.

"Още от самото начало партньорът й я изолира и дистанцира от родителите и близките й. Забранявал й да работи и ограничавал социалните й контакти. Ревнува я от всичко и от всички. Подлага я още от първите години на връзката им и по време на първата й бременност на жестоко насилие. Сменят се удари по главата, гърдите и крайниците. Заплахите са ежедневие в живота на Маргарита", започва разказа си Анна Николова.

"Децата на двойката стават свидетели на случващото се и обичайно присъстват на побоите. Мъжът е агресивен не само спрямо Маргарита, но и към майка й. В един от случаите упражнява агресия и над двете, когато в безпомощността си Маргарита се опитва да се скрие в дома на мака си", продължава да разбулва историята на жертвата Анна.

В друг случай Мирослав удря и заплашва жена си с убийство, проявявайки ревност от инструктора на шофьорския курс, който тогава съпругата му посещава.

"При пореден случай Маргарита е изведена насила от дома на майка си, където се опитва да се спаси. Мъжът я натиква насила в колата си, биейки й шамари през лицето, като настоява да си признае за въображаема изневяра. Жената е с окървавено лице, а Мирослав продължава да я заплашва, че ако не си признае, ще я хвърли в морето", споделя още Николова.

Реклама

Това не е всичко. След като се прибират у дома, агресивният мъж затваря жената в една от стаите и започва да я бие с юмруци и ритници. Децата викат и плачат в съседното помещение. Едното започва да моли татко си да спре, но също е ударено. Седмица по-късно Мирослав изхвърля покъщнината й и изгаря всички дрехи на жена си.

"В един момент започват опити на Маргарита да се отдели и да започне самостоятелен живот. Това дава начало на тормоз през социалните мрежи. Мъжът й контактува с нея през различни телефонни номера. Често в заканите присъствала и тази за убийство", разкрива Анна Николова.

В крайна сметка Маргарита осъзнава, че не може сама да излезе от рисковата ситуация и отделянето няма да бъде толкова лесно и безболезнено. От своя близка разбира, че съществуват неправителствени организации, които оказват подкрепа и временен подслон на пострадалите. Така тя се свърза с фондация "SOS - семейства в риск".

"Помогнахме на Маргарита да се премести от мястото, където живее, до кризисен център във Варна, където с помощта на нашите специалисти се стабилизира. В психично и социално отношение тя и децата й получават защита от домашно насилие след решение на Варненския районен съд. Повече от година и половина Маргарита и двете й момчета вече живеят свободно, без насилие и без тормоз. Без заплахи за убийства и чувство за вина и срам", споделя специалистката в сферата а домашното насилие.

След щастливата развръзка открит остава въпросът какво се случва с бащата насилник. Решението на варненските съдии не насочва Мирослав към включване в програма за коригиране на извършители на домашно насилие, за каквито задължителни действия настояват редица неправителствени организации.

"Обикновено такъв тип хора се насочват към поредната жертва, ако са преустановили преследването към предишната. За съжаление и тя приключва по сходен начин, а твърде възможно и с фатален такъв", посочва данните от практиката Николова и посочва денонощна телефонна линия за пострадали от домашно насилие - 0800 11 977. Както и 052/609 677 за всеки делничен работен ден.

Бременна и бита

Освен във Варна и областта случаите на агресия вкъщи по време на коронакризата не са никак малко и в района на Бургас. Един от най-фрапантните последни случаи е на бременна с второ детенце млада майка с отроче на два месеца, която също е подлагана на системен тормоз от своя партньор.

"Жената роди наскоро и дилемата пред нея беше дали ще успее да се грижи за детето си. Реши да остави мъжа и да се бори. Голямо предизвикателство е както за нея, така и за нас", разкрива пред "България Днес" управителят на асоциация "Деметра" – Бургас, Дияна Видева, бореща се също срещу домашното насилие и правата на жената.

Малтретираната Клавдия* се намира в кризисен център, управляван от асоциацията, но скоро трябва да излезе, тъй като изтича законовият 6-месечен срок, в който максимално може да остане там жертвата на домашно насилие.

"Тя излиза с две малки деца. Хубавото е, че се намери общинско жилище. За него са необходими ремонт и обзавеждане. От социалните структури ще получава 200 лв. и с тях ще трябва да преживява. Затова правим кампании за млека, памперси, детска кухня на по-голямото детенце и други важни и необходими неща. Ще се подпомогне намирането на ясла за по-малкото дете, когато навърши една годинка, за да може майката да започне работа и да изкарва пари", споделя още пред вестника Видева.

* от съображения за сигурност и по тяхна молба имената на жертвите, както и на насилниците са променени

Реклама
Реклама
Реклама