Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9586902 www.bgdnes.bg

Турция затлачва делото срещу Митьо Очите

Година и 8 месеца няма решение от Турция

Темида моли дипломати за бърз отговор за съдбата на Желязков

Турция затлачва делото срещу Димитър Желязков - Митьо Очите! Властите в южната ни съседка още не са отговорили на молбата на главния прокурор за получаване на съгласие по кои обвинения да бъде съден несебърският бос! Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, научи "България Днес".

Още през лятото на 2019 г. тогавашният обвинител номер едно Сотир Цацаров се примолва турските съдебни власти да разрешат съденето на Желязков по всички обвинения. До заплетената ситуация се стига, след като кримигероят е закопчан в Истанбул. Тежкият наказателен съд в Бакъркьой се съгласява да го екстрадира, но в одобрената заповед за арест родните разследващи пропускат част от обвиненията.

Реклама

Той е предаден, за да се изправи пред съда за ръководство на престъпна банда и три палежа - на казино, на автомобил и на вендинг машина. Въпреки това спецпрокуратурата го обвинява и за изнудване на собственици на погребални фирми и за разпространение на наркотици. Така се налага да бъде изпратено допълнително запитване дали Очите може да бъде погнат и по останалите членове от Наказателния кодекс.

В края на февруари Министерството на правосъдието и Върховната касационна прокуратура изпращат писмо до Турция с настояване да се разбере поне на какъв етап е процедурата. Документите, сред които и протоколи от заседания, са предадени по дипломатически път до посолството ни в Анкара.

Правният тюрлюгювеч връзва ръцете на родната Темида. Съдия Лилия Георгиева няколко пъти връща делото заради нарушенията. Процесът започва и се точи близо година, когато става ясно, че съдебна заседателка е ползвала услугите на един от адвокатите. Това налага рестарт, защото по закон съдебният състав е несменяем до крайното решение. На разпоредително заседание в началото на януари т.г. магистратите спират частично делото по отношение на Желязков - само за обвиненията, за които се чака позволение от Турция.

Срещу частичното спиране се обявяват някои от аверите на несебърския Ал Капоне. Те се жалват, че са подпукани като помагачи или съучастници с него, но наказателното преследване за боса е спряно, а за тях - не. Така се ограничава правото на защита, изтъкват защитниците на Юмер Мехмед, Венцислав Христов-Венци Лавацата, Пейко Янков, Радослав Николов-Рачо.

Втората инстанция се съгласява, че разследващите са нарушили закона. "Безспорно изготвянето на обвинителен акт и предаването на съд на лице за престъпления, за които няма съгласие в екстрадиционно решение на компетентни власти, е грубо нарушение от страна на органите на досъдебното производство на процесуалните правила, тъй като това процесуално действие е в нарушение на българското законодателство", мотивират се съдия Галя Георгиева и колегите й.

Според тях спецсъдът е трябвало да отчете нарушението на прокуратурата и да обсъди дали то може да се отстрани по време на делото. Освен това първоинстанционният съд е следвало да положи максимални усилия за получаването от компетентните съдебни власти на Турция на отговор относно изпратената допълнителна молба за правна помощ, отбелязват магистратите. Затова те отменят решението за частичното спиране на делото.

Реклама

Апелативните съдии се съгласяват, че мерките за неотклонение на подсъдимите не трябва да бъдат променяни. Калоян Колев се моли за домашен арест с гривна за проследяване, Радослав Николов твърди, че повече не трябва да стои между четирите стени на дома си, а общинарят Пейко Янков иска намаляване на гаранцията си от 100 бона.

Наред с тях на свобода иска и Митьо Очите. Адвокатът му Илиан Василев уведомява съда, че клиентът му е пипнал COVID-19. Магистратите изискват и медицинска справка, от която става ясно, че Желязков е хоспитализиран по спешност на 27 февруари в отделение за COVID-19 инфекция към болницата за лишени от свобода след извършен бърз тест и положителна проба. Към настоящия момент лицето е афебрилен, със запазена сатурация. Започнато е активно лечение от момента на приемането му и предстои верифициране на инфекцията от оторизирана клинична лаборатория, уточняват медиците. Близки на Очите разкриват в последните дни, че той е с бронхит и съмнения за пневмония.

    Заразата превзема пандиза

С известни подсъдими се препълни изолаторът на болницата към софийския затвор. Освен Митьо Очите там е настанен и заразеният с COVID-19 бизнесмен Николай Банев.

Запознати разкриват, че още петима арестанти от 11-и отряд са се тръшнали с коронавируса. Наскоро се разбра, че вирусът е повалил и Кристиян Николов, който е подсъдим за фаталната катастрофа с журналиста Милен Цветков.

Реклама
Реклама
Реклама