Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9586952 www.bgdnes.bg

Български бос бълва нелегални цигари в Испания

Родните служби предупреждават за ментетата

Полицията удря мегафабрики за контрабанден тютюн във Валядолид

Българин е инвестирал и ръководи производство за милиони на нелегални пури, цигари и тютюн. Фабриките на мастития "бизнесмен" в Испания са ударени от местните служби тъкмо когато започват работа.

Националната полиция и митническите служби са атакували цеховете, разположени във Валядолид, предградието Сан Кристобал и близкото градче Фуенсалданя, съобщава медии на Пиренейския полуостров. Фабриките са с капацитет 180 000 кутии цигари дневно, което на черния пазар означава приход от около 800 000 евро, или близо четвърт милиард евро на година.

Реклама

Началникът на полицията в автономната област Кастилия и Леон, където се намира Валядолид, Хуан Хосе Кампесино, обяснява, че при удара са заловени 257 000 готови кутии цигари, ментета на известни марки, още около 525 000 цигари и над 17 тона тютюн. Мегаоперацията е кръстена "Феникс".

При акцията са арестувани българин и осем украинци. Властите са категорични, че именно нашенецът е босът на нелегалния бизнес. Името му не се споменава и все още се изчислява какви инвестиции е направил той в цигарените фабрики. В тях обаче са открити супер модерни машини за обработване на суровината, за пакетиране и т.н. Производството е било съвсем в начална фаза и полицейският началник Кампесино обяснява, че украинците са били наети като работници и са пристигнали преди дни - на 13 февруари. Те са с туристически визи.

Самата разработка започва през ноември 2020 година, когато нашите служби предупреждават испанските си колеги за скорошното влизане в страната на български гражданин, който организира мащабен нелегален бизнес с тютюн. Веднага мъжът е издирен. Локализиран е близо до Валядолид, където се настанява да живее. Започва следене и по този начин става разкриване на местата на фабриките, които са организирани в производствени халета.

Друг полицейски началник, ръководил операцията - Франсиско Гонсалес де ла Олива, разкрива, че са били взети всички мерки за сигурност срещу разкриване на местата на цеховете. Украинските работници пристигат в страната на мадридското летище "Барахас". Оттам са закарани до склада във Фуенсалданя със слънчеви очила, които обаче били боядисани с черна боя. По този начин украинците дори не знаели местоположението си. В халето има жилищни помещение, кухня, спални. При обиските са открити мобилни телефони, които били прибрани и оставени в самолетен режим, за да бъде ограничена възможността за комуникация, а и за локализация на устройствата и собствениците.

Съвсем не е изключено да предстоят още арести, тъй като е невероятно българинът сам да е инвестирал, закупил машините и да е ръководел бизнеса. Не е изключено и у нас да бъде проведена свързана полицейска операция.

В Испания настоящият удар срещу незаконното производство на цигари е поредният от последните години, при който се оказва, че босовете са българи. Преди две години бяха заловени двама наши и 20 украински работници. Именно единият нашенец е ръководел процеса. Разкриването става след сигнал от ГДБОП до испанските служби. През 2016-а на Иберийския полуостров пак бяха ударени три нелегални фабрики, като тогава в арестите попаднаха 20 българи и двама испанци.

По света и у нас

Начинът на организиране на производството в цеховете във Валядолид много прилича на този от разбитата преди време нелегална фабрика край пловдивското село Труд. Тогава бяха задържани украински и молдовски работници. Те също живеели в специално пригодени помещения във фабриката и почти не излизали навън. Достъпът до завода бил контролиран. За да не буди съмнение незаконната дейност, халето вътре било шумоизолирано. Поточната линия можела да произвежда около 6 хиляди мастербокса на месец. Открит бе и цех в село Ръжево Конаре, където се е нарязвал тютюнът.

Реклама
Реклама
Реклама