Шампионката по "Бикини фитнес" Ирен Русева: Тренировките са по-ефективни от скалпела

Приятел
Автор: България Днес

Шампионката по "Бикини фитнес" Ирен Русева: Тренировките са по-ефективни от скалпела

Импланти трябва да слагаме заради себе си, не заради чуждо мнение

КОЯ Е ТЯ

Ирен Русева е родена през 1999 г. в гр. Кубрат. В момента завършва специалност "Медицинска козметика" в Медицинския колеж - Варна. Турнир "Xеброс" през август 2020 г. е първото й състезание, на което дебютира, и веднага печели бронзов медал в категория "Бикини фитнес" до 166 см. Месец по-късно участва на Републиканско първенство, където завоюва първо място. Каква е цената на успеха и каква е тайната на перфектното тяло, Ирен разказа за "България Днес".

Надя Панкова

- Г-це Русева, станахте републикански шампион по бодибилдинг на България в категория "Бикини фитнес". Какви усилия стоят зад такъв успех?

- Успехът не е само мой, но и на моя треньор Велислав Велев, благодарение на неговата безусловната подкрепа и професионализъм постигнах целта си, заобичах този спорт и продължавам да се развивам. Добре изградената физика е като символ на състоянието на човека, която отразява, че сте работили здраво за нея, и няма как да я задържите без постоянна работа и търпение. Трябва да сте целеустремени и да опитате да намерите своето "защо" и причината, поради която искате да го постигнете.

- Лишавате ли се от нещо в името на визията си - напитки, храна, време със семейството, социален живот?

- По време на подготовката спазвах стриктен режим и изключих доста храни от менюто си като сладко, тестено и всичко консервирано. Впоследствие това се превърна в начин на живот, а не нещо временно, затова не бих го нарекла лишения, защото не изпитвам нуждата да консумирам вредни храни и напитки. Семейството ми също има добра култура на хранене и вкъщи не се готви вредна и пържена храна. Дали съм се лишавала от социален живот, може би само в началото, защото малко хора разбират през какво преминаваш, но впоследствие започнах да подбирам повече хората, с които се събирам, и открих такива, с които споделяме еднакви интереси и преследваме една и съща цел.

- Разкажете повече за режима си на хранене и тренировки преди състезание.

- В менюто на един състезател задължително трябва да присъства всеки един от макронутриентите - протеини, мазнини и въглехидрати, особено протеин. Именно този елемент помага за бързото натрупване на мускулна маса. Храните, които включвам в моето ежедневие, са месо, яйца, пълнозърнести храни, ориз, картофи, ядки, зеленчуци и плодове, разпределени на 5 хранения. Тренировките ми бяха рано сутрин, след което веднага отивах на работа и се прибирах чак вечерта, затова е много важно храната да е подготвена предварително. Когато човек е гладен и няма приготвена храна, често се хвърля на каквото намери, което най-често са вредни пакетирани храни без хранителна стойност, които не засищат.

- Подходящо ли е нетрениран организъм да спазва подобен режим?

- На първо място човек трябва да направи реална и обективна преценка за себе си дали наистина иска да започне, защото повечето очакват резултати веднага, но само търпеливите стигат до финала. Ако сте последователни и асимилиращи здравословното хранене като начин на живот, то вашите действия ще доведат до едно добро физическо състояние, както и до удовлетворение от самите вас. Преди да се стартира такава подготовка, е много важно да се започне постепенно, гладът е най-свирепият враг психически и не трябва да се правят резки промени, защото след това се стига до хранително разстройство (най-често при жените), когато стресираш организма, той веднага иска да навакса изгубеното и да се върне в началното си положение. Също така е нужен и стажът в залата, опитът с тренировките и базата мускулна маса, трябва да се тренират всички мускулни групи. Все пак целта на нашия спорт е да се развият всички мускули и да се направят пропорциите на тялото идеални и симетрични. Но всичко това е строго индивидуално, всеки моделира своята тренировъчна програма според изискванията и генетичните заложби на своето тяло.

- Защо се запалихте по бодибилдинга и какво мислите за употребата на стероиди?

- Бодибилдингът не е просто вид спорт, това е изкуството да придаваш на тялото си красиви форми. Исках да се видя в най-добрата си форма, да развия здраво и силно тяло и да надградя себе си. Относно стероидите съм абсолютно против, категорията "Бикини фитнес" е най-фината категория в бодибилдинга, в която състезателките могат да се подготвят съвсем натурално. Търсят се женствени извивки, нежност, симетрия и красиво сценично поведение, а стероидите, освен че влияят много на хормоните, загрубяват и женската физика.

- Мислили ли сте да се откажете, защото ви е било трудно?

- Не, въпреки че всеки има моменти на разочарования, но именно те те изграждат като човек. Тогава е хубаво да си припомниш защо си започнал и колко път си извървял, за да стигнеш дотук. Мотивацията е до време и ако разчиташ само на нея, няма да стигнеш далеч, а дисциплината и изграденият навик са това, което ще ви доведе до крайната цел. Прекалено много хора искат всичко сега и веднага и всеки търси "тайната" как лесно и бързо да успее, но истината е, че най-бързият начин да постигнеш това, което искаш, е да му се отдадеш и да го правиш с желание, постоянно да искаш да се развиваш и да надграждаш. А моята тайна е всеотдайност, силна воля и стриктна дисциплина. Всичко, което си струва, изисква усилия и дисциплина, ако беше толкова лесно, накрая нямаше да изпитвате удовлетворение от самите себе си.

- Смятате ли да продължите да се развивате в тази насока?

- Да, фитнесът е неизменна част от живота ми и тепърва започвам да се развивам. След победата се чувствам още по-уверена в себе си и нямам намерение да се отказвам, но за момента съм си дала почивка от състезанията. Ако човек иска да прогресира и да гради мускулна маса, това няма как да се случи, ако се състезава постоянно.

- Извън тренировките какви са вашите интереси?

- В момента завършвам специалност "Медицинска козметика" в Медицинския колеж - Варна. Но всичко се върти около здравословния начин на живот. Ние като естетици се фокусираме върху лечение на проблеми, свързани с кожата, признаци на стареене и др. Затова и медицинската козметика е тясно свързана с тренировките и храната. Всичко, което приемаме отвътре като храна, избива навън и след това козметиците се грижат за състоянието на кожата на лицето, а тренировките помагат за стегнатия й вид. Независимо дали ще се занимавам с козметика, или ще се насоча изцяло към спорта, обичам да помагам на хората да изглеждат и да се чувстват добре. Другото, което ме зарежда и обичам да правя през свободното време, е да пея. Благодарение на майка ми съм развила певчески умения и музиката е станала част от живота ми, чрез нея мога да изразя всяка една емоция.

- Смятате ли естетичните корекции за необходимост, както повечето млади жени, и бихте ли "поправили" нещо с помощта на скалпел?

- Не, не смятам, че са необходимост, но и не съм против, стига да е естетически красиво и с мярка. Няма нищо лошо в такива интервенции, ако ги правим лично за нас, а не за да впечатляваме другите, но повечето стигат до крайности и в един момент вече загубват идентичността си. За мен е важното да имаш реална преценка за себе си и ако имаш някакъв комплекс, да работиш върху себеприемането, защото не го ли постигнеш, ти винаги ще си недоволен и няма да се харесваш, а самочувствието идва отвътре. Трябва да се обичаме, независимо дали сме с корекции или без. Съветвам момичетата първо да се погрижат за себе си и да тренират и чак тогава да преценят дали искат да се подложат на такива операции. Доста често се случва да сме далеч от най-добрата си форма и да смятаме, че имплантите ще заменят всичко онова, което зависи от нас. Фитнесът е много по-дълготраен вариант, за да изглеждате добре и да премахнете целулита и излишните килограми.

Ясновидецът Божидар Караджов: Симбиоза между Борисов и Слави е невъзможна

Ясновидецът Божидар Караджов: Симбиоза между Борисов и Слави е невъзможна

Ще има предсрочни избори, "Има такъв народ" ще вдигне резултата си, БСП върви надолу, ако Нинова не подаде оставка  Кой е той Божидар Караджов е единственият българин, вписан в елитната класация на най-известните пророци в света през 2018 г. В началото на 2015 г. предсказа трагедията с авиокатастрофата над Френските Алпи

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Фронтменът на група "Сигнал" Йордан Караджов: Обиден съм на статуквото

Каквито и албуми да правиш, щом не ги въртят, се губи смисълът КОЙ Е ТОЙ Йордан Караджов е роден в София на 20 януари 1952 г. Баща му Петър е бивш боксьор от отбора на "Славия", но също така е пеел в хор "Кавал". Данчо учи в 36-о основно училище "Максим Горки", където е и първата му сценична изява, след това продължава образованието си в Техникума

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Д-р Ненков не пуска спринцовката

Анестезиолог с празни ръце не може. Така уловиха топпапараците на "България Днес" бившият здравен министър д-р Мирослав Ненков, който въпреки сухото време тези дни не пуска чадъра от ръцете си. Ненков, който е анестезиолог по професия, явно не търпи да не държи нещо подобно на спринцовка в ръка, побутваха се столичани

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Нелина, която се върна от Занзибар: РЗИ не ме провери за 10 дни под карантина

Преродих се за седмица в африканската държава, казва певицата Изненадана се оказа фолкпевицата Нелина, която е сред стотиците българи, които наводниха Занзибар наскоро, и се наложило след връщането си да изкара 10-дневна карантина. Нито веднъж обаче от здравните власти не са проверили дали тя спазва задължителната изолация

Ути хвана толстолоб гигант

Ути хвана толстолоб гигант

Издърпва го за 10 минути в Дунав  33-килограмовата риба е негов личен рекорд 33-килограмов толстолоб беше уловен от Ути Бъчваров! Това разказа пред "България Днес" самият кулинар, като направи уточнението, че гигантската риба е хваната в Дунав край брега на оряховското село Остров. "Горд съм с този улов

Плеймейтката Галина Атанасова, която си татуира името на Трифонов: Слави заслужава да е премиер и президент!

Плеймейтката Галина Атанасова, която си татуира името на Трифонов: Слави заслужава да е премиер и президент!

Влюбена съм в него от малка, той е народен човек Слави Трифонов заслужава да бъде не само премиер, но и президент! Имаме нужда точно от неговото управление! Това сподели пред "България Днес" плеймейтката Галина Атанасова. Русокосата фурия от Благоевград си татуира името на политика и телевизионен водещ до сърцето и така засвидетелства своята вечна

Актуално

418 новозаразени с COVID-19 - 9% от тестваните, излекувани са 1441

418 новозаразени с COVID-19 - 9% от тестваните, излекувани са 1441

418, с 658 случая по-малко от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция през изминалите 24 часа. Това са 18,1% от тестваните. За последното денонощие са направени общо 4 644 теста, oт които 2654 са PCR, а 1990 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система

НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс

НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс

НАСА насрочи първия полет на хеликоптера "Инджинюъти" на Марс за понеделник сутринта, съобщиха световните информационни агенции. Съществува обаче възможност той да бъде отложен отново. Малкият хеликоптер, който пристигна на Марс с роувъра "Пърсивиърънс", трябваше да полети преди седмица - на 11 април, след това на 14 април

Венелина Гочева: 30-те г. на "24 часа" показват, че политиците трябва да четат, а хората да помнят

Венелина Гочева: 30-те г. на "24 часа" показват, че политиците трябва да четат, а хората да помнят

За своята 30-годишнина "24 часа" разпраща 2000 писма на своите приятели, партньори, на хората, с които е работил. В него има семена от цвете, което те да посадят - да посадиш цвете, да направиш нещо хубаво, да му се радваш. Вътре са описани и каузите, за които "24 часа" е работил през тези 30 години

Ким и Кайли се разгорещиха по време на пролетната си ваканция

Ким и Кайли се разгорещиха по време на пролетната си ваканция

Риалити сензацията Ким Кардашиян вече е в клуба на милиардерите. Състоянието на звездата вече е по-голямо от милиард долара. Това се дължи отчасти на двете ѝ предприятия за козметика и бельо, на рекламните ѝ договори и на риалити предаването, в което участва, съобщи "Дарик нюз". През октомври 2020 г. сп

Британската общност се прощава със съпруга на кралица Елизабет Втора (Снимки)

Британската общност се прощава със съпруга на кралица Елизабет Втора (Снимки)

Принц Филип  направи последното си земно пътешествие с джип “Ленд роувър”, в чието проектиране е участвал. 99-годишният съпруг на британската кралица Елизабет Втора бе погребан днес в замъка Уиндзор, където почина на 9 април. Церемонията започна с изпълнението на любимите песни на Филип, избрани лично от него

Не пропускай

Проф. Темелков: Ивермектин помага, когато се прилага навреме

Проф. Темелков: Ивермектин помага, когато се прилага навреме

Проф. Атанас Темелков от “Александровска болница” заяви, че в интензивното отделение пациентите от коронавирус се лекуват по два начина – кислородолечение и изкуствена белодробна вентилация, която е крайната фаза. Пред Nova той отбеляза колко важен е респираторът. По думите му в лечението се включва и “Ремдесевир” и “Ивермектин”

Тейлър Суифт подобри рекорд на "Бийтълс" в британската класация за албуми

Тейлър Суифт подобри рекорд на "Бийтълс" в британската класация за албуми

Презаписаният албум на Тейлър Суифт "Fearless" оглави британската класация и така тя подобри рекорд на "Бийтълс", съобщи на сайта си официалната компания, която следи продажбите и съставя чартовете. Това е третият албум на американската певица, заел първото място за 259 дена (след "Folkore" на 31 юли и "Evermore" на 18 декември миналата година)

Кошлуков не сваля маската

Кошлуков не сваля маската

В мраз и пек, вътре и вън, Емил Кошлуков не сваля маската от лицето си. Генералният директор на БНР спазва стриктно правилата, а другият атрибут, с който не се разделя, е телефонът. Дори когато е на пазар, Кошлуков не спира да говори. Снимки: България

Актьорът Мадс Микелсен ще се снима в "Индиана Джоунс 5"

Актьорът Мадс Микелсен ще се снима в "Индиана Джоунс 5"

Датчанинът Мадс Микелсен е новото попълнение в актьорския състав на петия филм за приключенията на Индиана Джоунс, в чийто образ зрителите отново ще видят Харисън Форд, предаде ЮПИ. Подробностите около сюжета на "Индиана Джоунс 5" се пазят в тайна и на този етап не се разкрива в какъв образ ще се превъплъти 55-годишният Микелсен, предава БТА

Моловете отварят отново днес

Моловете отварят отново днес

Днес отпадат ограниченията за работа на обектите, разположени в големите търговски центрове. В магазините ще се влиза само с маска и при спазване на дистанция от 1,5 метра между клиентите.  Трябва да има изградени и коридори за влизане и излизане. От днес врати отварят отново игралните зали и казината при заетост до 50% от капацитета си