Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9632201 www.bgdnes.bg

Актьорът и "златен глас" Симеон Владов: Да мрем ли свободните артисти?

КОЙ Е ТОЙ

Симеон Владов е артист на свободна практика от над 25 години и един от най-известните гласове в дублажа, заради което печели "Икар" в категорията "Златен глас". Озвучил е стотици филмови герои. Занимава се и с кино, театър и музика. Един от деветте членове е на Управителния съвет на новоучредения Свободен артистичен съюз (САС). Негов председател е Игор Марковски, а в управата влизат още режисьорката Боряна Пунчева, писателката Мария Касимова-Моасе, актрисата Искра Ангелова, операторът Васил Стефанов, Асен Аврамов - композитор, актьорът и режисьор Димитър Бакалов, юристът Иван Димов.

 

- Разраства ли се Свободният артистичен съюз, г-н Владов?

- Съюзът съществува от два месеца и половина и продължава да се разраства. Той набира скорост и само преди броени дни в него се записаха Александър Морфов и Рени Врангова. Поздравиха ни за това, което правим. Когато каузата е добра, хората го оценяват. Това, което разбуни духовете, беше списъкът с 1000 музиканти, които поискаха компенсация от правителството, че участията им бяха спрени. Разбира се, те са най-потърпевши, тъй като няма къде да се изявяват, особено поп и рок музикантите, защото са затворени клубовете и нямат концертна дейност.

Реклама

Ние от свободния артистичен съюз веднага реагирахме. Ние не сме против това да се раздават помощи на музиканти независимо от изпълнявания стил. Но ние попитахме къде са свободните артисти. Защото се оказа, че сме няколко хиляди човека - актьори, музиканти, художници, хореографи, танцьори, писатели, фотографи. Не са само 1000 музиканти от поп и рок сцената. Не може да дадеш помощи само на едни, а за другите да се правиш, че не съществуват. Нали така?! Ние алармирахме, че има много други свободни артисти, които се нуждаят от помощ заради това, че е спряна тяхната работа. Има много хора в гилдията, които се занимават само с театър, и тяхното положение е много зле. Нямат други доходи и дейност от една година, а се грижат за семейства и деца. Разбирам, че държавната хазна не е бездънна, макар че някои политици постоянно си вземат от нея, но дойдоха помощи от Европейския съюз. Тези пари пристигнаха да бъдат раздадени безвъзмездно за първите няколко месеца на пандемията за свободните артисти. Някои от тях се разпределиха на конкурсен принцип, измислен от Министерството на културата. А е много лесно така да раздаваш пари на едни, а на други да не даваш. Защото не е тайна, че в Министерството на културата си имат любимци. Нека да има конкурсен принцип, но нека се разпределят безвъзмездно помощи на най-тежко засегнатите свободни артисти в България.

Моите уважения към държавните актьори и музиканти, но те в тези пандемични времена, въпреки че не работеха в по-голямата част от тази една година, продължават да си получават заплатите и да им се отчисляват осигуровки. Без значение дали е играл, свирил или не. Така са артистите на държавна заплата. Ами тези на свободна практика? Какво правим с тях? Да умират ли?

- Имате ли отговор?

- Още не. Ние не се и надяваме да получим отговор, защото държавната администрация така действа. Тя не дава отговори, освен ако не се вдигне шум в пресата. Така се общува в България с политиците - медийно. Затова успяха музикантите - написаха писмото и се срещнаха с премиера. Той веднага каза, че се раздават по 4300 лв. еднократна помощ на музикантите на свободна практика. Добре, но на какъв принцип? Да, трябва да се помага на тези, които са най-зле, и да им се даде безвъзмездна помощ, а не да бъдат принуждавани да теглят заеми, които след това се чудят как да връщат. Но за тези, които не са толкова зле, трябва да има критерии. Ако не си си плащал данъците и осигуровките преди пандемията, то тогава на какво основание искаш държавата да ти помага? Сега част от музикантите написаха писмо, направиха подписка, видяха се с премиера, поискаха пари и им беше обещано, че ще ги получат, но как и откъде ще се вземат и на какви принципи, никой не изясни. След това се появиха музиканти в ефир и обясниха, че трябва да има критерии, не всички ще получат и трябва да се направи регистър. Ами откакто е създаден Свободният артистичен съюз, първото нещо, което обещахме да направим, е регистър на свободните артисти в България. Или да принудим Министерството на културата да направи този регистър, който отдавна е трябвало да бъде създаден. Не може да сме 2021 г., от 30 години да има свободни артисти и такъв регистър още да няма.

Освен това искаме закон за защита и подкрепа на българската култура. И в него да има клауза при форсмажорни обстоятелства какво се случва с държавните и свободните артисти.

- Има ли напредък по тези искания?

- Имаше няколко срещи в Министерството на културата за въпросния регистър и за това наши членове да участват в комисиите на фонд "Култура", когато се разпределят парите. Те пледират, че има прозрачност, а ние искаме да я видим и да участваме в нея. Нашето участие ще гарантира прозрачност. Искаме, когато се разпределят пари, наши членове да участват в процеса.

Реклама

Игор Марковски и Асен Аврамов се срещнаха с кмета на София за откритите сцени през лятото. Ние искаме артисти на свободна практика да участват там. Не само държавните театри. Дадена е устна дума от г-жа Фандъкова, има добро намерение, което адмирираме.

- На фона на всичко, случващо се в държавата, ще гласувате ли на 4 април?

- Категорично! Моят призив е всички да гласуваме и да си опичаме акъла за кого даваме своя вот. След това да не си бием главата в стената, образно казано. Да използваме правото си на глас, да не се страхуваме и да отидем с маски, с ръкавици, със скафандри, ако трябва, но да гласуваме. Нека помним кой какво е направил или не е направил.

Има една вълшебна думичка и тя се казва солидарност. Ако всички артисти в България сме солидарни, гледаме в една посока и се грижим един за друг, тогава ще успеем да принудим властимащите да имат отношение към културата и образованието. Две от трите най-важни неща за гражданите на една страна заедно със здравеопазването. Аз лично бих гласувал за този политик, който има ясна програма с ясни точки по нея какво ще направи за здравеопазването, образованието и културата.

Реклама
Реклама
Реклама