Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/9690109 www.bgdnes.bg

При кои симптоми след ваксиниране с "АстраЗенека" трябва да потърсите лекар

Изключително рядко се наблюдава нежелана лекарствена реакция след ваксинация в препарата на "АстраЗенека". Все още категорично не може да се потвърди връзка, но експертите на Европейската агенция по лекарствата казват, че намират възможна такава. Това заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата, по време на редовния брифинг на здравните власти.

Той изброи симптомите, при които ваксинираните с "АстраЗенека" следва да се обърнат към лекар. Това са задух, болка в гърдите, подуване на долни крайници, продължителна болка в корема, главоболие и размазано виждане.

Реклама

Кирилов обясни, че експертите от ЕАЛ не препоръчват специфична профилактика на поставилите си вече ваксината, а единствено ако ваксинираните получат тези симптоми, да потърсят медицинска помощ.

Вчера стана ясно, че у нас ваксината на "АстраЗенека" ще продължи да се прилага, но с повишено внимание при жени под 60-годишна възраст, тъй като при тази група нежеланите реакции, свързани с образуването на тромби с тромбоцитопения, се срещат по-често.

До момента в България няма регистриран случай на нежелана реакция след поставена ваксина на "АстраЗенека".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама