Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9705370 www.bgdnes.bg

Съпругата на президента Румен Радев с аневризми* в мозъка, може да са усложнения след COVID

Десислава Радева е в болница, лекари твърдят, че засега състоянието ѝ е сериозно, но стабилно

Съпругата на президента Десислава Радева е приета в тежко състояние в столичната болница “Св. Иван Рилски” с аневризма, съобщи ПИК.

Реклама

Източник на  от болницата потвърди новината, но каза, че се правят скенер и ядрено-магнитен резонанс, както и сериозни ангиографски изследвания и интервенции, които да предотвратят по-тежки последствия.

Състоянието на пациентката е сериозно, но стабилно, потвърдиха лекари.

Според други източници

по-тежка интервенция

вероятно ще бъде

предприета в сряда

Официална информация не дават нито от болницата, нито от президентството.

Нямаме информация за здравното състояние на съпругата на президента, лаконичен бе секретарят по медийни въпроси на президента Кирил Атанасов .

След 12-часово главоболие Десислава Радева е била приета късно в понеделник в неврохирургията на “Св. Иван Рилски”. Там са ѝ направени много изследвания и ангиографски е установено, че има 3 аневризми в мозъка.

Във вторник лекарите чрез интервенция през артериите проверяват какво е състоянието на аневризмите.

Тя е за операция, но

специалистите на

Реклама

“Св. Иван Рилски”,

които са на световно

ниво, опитват с

интервенционален

начин да преодолеят

проблемите

заради несравнимо по-бързото възстановяване на пациента. Ако се наложи, ще пристъпят към отворена операция.

Според лекари е възможно аневризмите да са в резултат на усложнения след прекарания от Десислава Радева коронавирус.

В средата на февруари от президентството съобщиха, че съпругата на държавния глава е с положителен тест за COVID-19. Това наложи планирани посещения в страната да бъдат отложено. Според заповедите у нас Румен Радев трябваше да остане под карантина 10 дни.

Не е ясно колко тежко е протекла болестта на първата дама, но е факт, че в последния месец тя не се е появявала на публични места.

За образуването на аневризми след прекаран коронавирус обясни проф. Иво Петров преди няколко месеца. “Все повече специалисти смятат, че тежко протичащият COVID е вирусна пневмония със съдови усложнения. Реакцията на организма е изненадваща,

имаме дори пациенти

с едновременно

образуване на тромби

и кръвоизлив,

обясни кардиохирургът, който е шеф на Клиниката по кардиология и ангиология на “Аджибадем Сити Клиник Сърдечносъдов Център” и медицински директор на лечебното заведение.

“Мултисистемният възпалителен процес не е нещо ново. Сега доби популярност като акроним, но това е същата възпалителна буря, която е довела до цитотоксично разграждане на клетки, включително ендотелни (във вътрешната стена на кръвоносните съдове, кухините и сърцето) – така се образуват аневризмите”, обясни тогава последиците от т.нар. дълъг COVID професорът.

Лекарите, които се грижат за първата дама в момента, не съобщават какво е състоянието и дали аневризмите са последица от вируса. От университетската болница “Иван Рилски” официално не дават никаква информация за пациентката.

На въпрос как ще коментира информацията, че съпругата на президента Десислава Радева е в болница след усложнения от коронавирус, здравният министър проф. Костадин Ангелов заяви: “Никога не съм си позволявал да коментирам състоянието на хора, тъй като това са лични данни. Ако това, което казвате, е така,

аз лично се надявам

тя да е добре и

да се справи със

състоянието,

в което е. COVID

заболяването

наистина е сериозно”

В последната една година Десислава Радева “се скри” от публичното пространство. В първите 3 г. от мандата на съпруга си тя бе много активна главно в социалните мрежи и често изразяваше мнението си, съпроводено с тематично подбрана песен.

*Аневризмата е патологично разширение на кръвоносен съд вследствие отслабване на съдовата стена, което може да доведе до смърт. Аневризмите най-често се появяват в артериите в основата на главния мозък и в аортата. Много често аневризмите не предизвикват никакви симптоми в организма на човека. Понякога първата им проява е масивен кръвоизлив, често с фатални последици. Когато са в мозъка, аневризмите могат да предизвикат симптоми, подобни на тумор – главоболие, нарушения на зрението, двигателни проблеми, нарушения на равновесието, припадъци.

Реклама
Реклама
Реклама