Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9708004 www.bgdnes.bg

Ути хвана толстолоб гигант

Издърпва го за 10 минути в Дунав 

33-килограмовата риба е негов личен рекорд

33-килограмов толстолоб беше уловен от Ути Бъчваров! Това разказа пред "България Днес" самият кулинар, като направи уточнението, че гигантската риба е хваната в Дунав край брега на оряховското село Остров.

"Горд съм с този улов! За мен това е личен рекорд за хваната българска риба. Бил съм в чужди морета и океани, където имам по-големи екземпляри, но за нашата страна това ми е върховото постижение", сподели пред вестника Бъчваров.

Реклама

Популярният готвач е в района по това време, тъй като заедно с екипа си подготвя поредица за кулинарни съкровища в България. "Решихме да заснемем красотата на залеза на Дунав, когато по реката мина местен рибар с лодка и ми предложи да се кача. В плавателния съд имаше и куче, за да е пълна идилията. Научил съм, че когато нещата са спонтанни, се получават, а когато много ги нагласяме, не стават. Така беше и този път. Пуснахме мрежа да плава по Дунава и само след 10 минути се появиха сигнали, че се хванало нещо много едро. "Гответе се, идва голяма риба", извика някой и извадихме огромния толстолоб. Понеже рибарските истории често не отговарят на истинските размери, изтеглихме екземпляра и го заснехме, за да бъде всичко истинско и доказано", разказа приключенията си Бъчваров.

Ути пренася рибата до студиото си, където показва как майсторски да бъде транжирана, а след това и вкусно сготвена. С местните баби той също прави и версия на рибената чорба - прословутата влашка саламура.

"Не на последно място, беше голяма и емоцията, че на брега деца от местното читалище ми изнесоха урок как да играя Дунавското хоро под звуците на неговия създател Дико Илиев. Припомням, че той е родом именно от Оряхово", завърши с усмивка Бъчваров.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама