Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9708176 www.bgdnes.bg

Душманинът на Криси от Сотиря моли за милост

Блудства и убива 6-годишното момиче

Мартин Трифонов настоява за доживотен затвор, но със замяна, за да излезе някой ден от килията

За снизходителност примолва Темида душманинът на 6-годишната Криси от с. Сотиря Мартин Трифонов. Без да изрази каквото и да било съжаление и разкаяние, убиецът на малкото дете поиска доживотен затвор с право на замяна, за да може някой ден да напусне пандиза, научи "България Днес".

Реклама

На две инстанции Трифонов получава най-тежкото наказание килия до гроб без право на замяна за блудство, опит за изнасилване и убийството на момиченцето. Пред Върховния касационен съд вчера той обжалва присъдата с надеждата, че след време тя може да бъде заменена. Подсъдимият докуцуква приведен с помощта на патерици до съдебната зала заради проблеми с единия крак, които получава при акцията по залавянето му. Поради тази причина от Съдебна охрана не могат да му поставят пранги, с каквито се оковават осъдените с тежки присъди.

Според Сиво Сивов, който е адвокат на близките на погубеното момиченце, няма никакви смекчаващи обстоятелства за вината на душманина. "Той е осъждан и преди за подобни престъпления, извършени по особено жесток начин. Криси е умъртвена жестоко - със счупен череп, изтекъл мозък, натъпкани гащи в устата... цялото тяло на детето беше потрошено", разказва юристът за бруталните подробности от материалите по делото. Магистратите го секват, като отбелязват, че фактите са ясни.

С изключителна бруталност е извършено деянието, отчита и прокуратурата, като настоява да бъде потвърдена най-тежката присъда. Според държавното обвинение е извършено жестоко посегателство срещу детето, което с нищо не е предизвикало убиеца. Трифонов е извършил престъплението хладнокръвно, за да преследва собствените си интереси, коментира прокуратурата. Затова отсича, че убийството на Криси и душманинът й се отличават с висока обществена опасност. "Присъдата на Трифонов трябва да бъде урок за всеки, който си помисли да извърши подобно нещо. С чиста съвест щях да искам смъртна присъда, ако в България имаше такава", посочва адвокатът на почерненото семейство.

Майката на момиченцето Гергана не се появява в съдебната зала. Да настояват за справедливост идват бабата и дядото на детето Милка и Красимир, които са се грижели за него. "Болката е в нас, мъката е неутешима. Няма справедливост и възмездие. Законът бяга от нашата страна. Борихме се с всички сили и се надяваме да бъде потвърдено решението. Вече 1 година и 8 месеца Криси я няма, няма и потвърдена присъда", казва Милка Георгиева.

Със сълзи на очи тя показва тетрадките, в които пише всеки ден писма на внучката си. "Тя не можа да пристъпи прага на първия учебен ден, за който много се вълнуваше", вайка се съкрушената баба. Тя изтъква, че благодарение на усилията за промяна в закона делото срещу екзекутора на Криси е първото, в което подсъдимият не може да се възползва от съкратената процедура и намаляване на наказанието за признаване на вина.

Реклама

Зверското посегателство става на 15 август 2019 г. Посред бял ден 21-годишният тогава Мартин изпива около 200 грама ракия, енергийна напитка и бира. Пред местния магазин засича малката Кристин, която е изпратена от дядо си да напазарува. Щом вижда момичето, извергът го последва. На излизане от магазина и го завлича в храстите зад спирката в селото, където го пребива и насилва.

Криси била открита зад автобусната спирка, на метри от дома й. Полуголото тяло на детето се въргаля в кал, лицето й е насинено, а устните разбити. В устата на момиченцето е натъпкан плат, а бельото й е завързано около врата й. Така насилникът спрял виковете й. На потресаващата гледка попада дядото на детето Красимир, който тръгва да търси момиченцето, след като тя не се прибира. Веднага е извикана линейка, но момиченцето издъхва часове по-късно в болницата.

Криминалистите се залавят да търсят извършителя на гнусното престъпление. Те стигат до Мартин Трифонов и започват да го търсят. Издирването на душманина продължава близо 2 дни. В търсенето на злосторника около сливенското село се включват над 200 служители на реда, отряд "Кобра", следови кучета и дори хеликоптер.

След като е заловен, Мартин прави пълни самопризнания пред ченгетата. Обяснява случилото се с употребата на алкохол и енергийна напитка. Разследващите го заковават и с ДНК, открито по трупа на детенцето.

Почернената баба иска среща с Бойко Борисов

За среща с Бойко Борисов настоява почернената баба на Криси. "Искам да говоря с Борисов, да го питам защо бавят законите, защо няма правосъдие, защо не се разграничават тежките криминални престъпления от другите", казва Милка Георгиева. Тя даде като пример трагедията на семейство Министерски, които загубиха дъщеря си Дарина и внучката си Никол.

Убиецът им Викторио Александров е осъден на първа инстанция на 20 г. затвор. Почернените родители Ваня и Георги присъстваха в съдебната зала, за да подкрепят близките си по съдба.

Реклама
Реклама
Реклама