Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9712626 www.bgdnes.bg

Каракудата обича торен червей

Каракудата излиза на риболовната сцена през април. Тази мирна риба е разпространена в почти всички водоеми у нас. Особено търсена е през пролетните месеци, когато може да се лови на плувка в непосредствена близост до брега.

От 15 април влезе ежегодната забрана за улов на топлолюбиви риби в рибностопанските обекти, намиращи се на надморска височина до 500 метра. Почти всички големи язовири и реки у нас влизат в този режим до 1 юни, докато рибата е в размножителен период. Това не важи за водоемите над 500 метра, като например яз. "Искър", яз. "Батак", яз. "Доспат" и др., където забраненият период е от 1 май до 15 юни. Там въдици за каракуда и други мирни видове като шаран, може да се замятат и сега. Пролетта до момента е студена и риболовът все още не е потръгнал, както обичайно по това време от годината.

Реклама

Каракудите се насочват към най-плитките участъци в язовирите, където слънцето нагрява водата и тя се стопля най-бързо. Обикновено това са устията на реки и дерета, както и залятите от покачващите се води крайбрежни тревисти равнини. Рибите се събират на пасажи от по няколко, следват се, ухажват се преди изхвърлянето на хайвера. В същото време обаче не отказват и да си похапнат, когато видят апетитна за тях храня по пътя им. Във все още студената вода няма по-изкушаващо нещо за тях от торните или земни червеи. Едро парче живо месо, което се гъне на куката, почти винаги дава отличен резултат, особено за големите каракуди.

И тази година Изпълнителната агенция за рибарство и аквакултури (ИАРА) дава като бонус по няколко водоема във всяка област, които са оставени свободни за риболов по време на забраната. Неминуемо в тях най-търсената риба ще е каракудата. Става въпрос за някои по-малки язовири, части от реки, стари речни корита или баластриери. В тях обикновено има добра популация от този вид риба.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама