Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9716102 www.bgdnes.bg

Нов опит да върнем костите на цар Самуил

Онлайн петиция набира скорост, хиляди вече се включиха 

Трябва да направим компромис и да предложим нещо в замяна на гърците, казват организаторите 

Нов опит да върнем костите на цар Самуил в България. Тленните останки на великия ни владетел от десетилетия са в Гърция и се съхраняват, без да им се отдава нужната почит.

Реклама

За пръв път в историята такава кампания беше организирана от вестник "България Днес" през 2014 година, като тогава се включиха редица известни и уважавани българи . За жалост тогава не успяхме да достигнем до положителен резултат.

Сега, във времена на пандемична обстановка, отново се набират гласове за връщане костите на цар Самуил в България в онлайн петиция. Вече хиляди души са се подписали в подкрепа на патриотичната кауза, като популярността на идеята расте всеки ден.

"Така се е стекла българската съдба, че не знаем къде са погребани мнозинството от нашите царе. Ето защо нашето поколение има своята историческа отговорност да направи всичко възможно костите на цар Самуил да се върнат на родна земя. Българската държавност и народ не бива да се успокояват, докато тленните останки на Самуил не намерят вечен покой в родината, и то в базиликата "Св. София", в която той се е черкувал. Символично, срещу паметника на Самуил има уникална скулптура на Самуиловите воини на великия Далчев. А зад паметника е базиликата "Св. София" - вековният духовен символ на столицата, едно напоено с история място, тясно свързано със съдбата на Самуил. Връщането на костите на Самуил в България ще бъде и акт на историческо помирение между два народа - българския и гръцкия, които са воювали помежду си и са проливали кръв", се казва в официалната позиция на организаторите на петицията.

"Целта на тази подписка е да се включат максимален брой хора, да се получи едно обществено обсъждане и темата за връщането на костите на Самуил в пределите на днешна България да бъде на дневен ред. Ние не можем да тропнем по масата и да кажем: "Искаме си костите, няма да предложим нищо в замяна". Трябва да сме готови на компромис, да седнем и да се договорим с гърците", коментира Виктор Стоянов, основен инициатор в момента за идването на тленните останки на владетеля ни у нас. И добави: "През 2015 година преговорите за костите на Самуил се провалиха основно заради българската страна, тъй като ние не бяхме готови на никакви компромиси и наши водещи историци казаха: "Върнете ни костите, ние няма да ви върнем нищо". Самуил е един от тримата български владетели, наравно с Калоян и с княз Борис I, които са известни на западния свят като български владетели. Те са българска реклама и марка на Запад - във Франция, Германия, Великобритания."

През 1969 година гръцкият археолог професор Николаос Муцопулос прави разкопки в базиликата "Свети Ахил" на едноименния остров в Малкото Преспанското езеро и в десния й край открива четири богати погребения, три от които ограбени още през Средновековието. Въпреки отсъствието на надписи Муцопулос предполага, че това са гробовете на Самуил, племенника му и последен владетел на първото българско царство Иван Владислав, зет му Иван Владимир и сина му цар Гавраил Радомир.

Реклама

Антропологичните изследвания на предполагаемите кости на Самуил показват, че мъжът е бил висок около 1,60 метра и е починал на приблизително 70 години. Антрополозите разкриват още, че лявата лакътна кост е била счупена и зараснала накриво под ъгъл 140 градуса.

Според обясненията в онлайн петицията днес тленните останки на царя се намират в лабораторията на гръцкия професор в Солун. А Гърция е готова да направи размяна за костите, ако получи няколко стари византийски ръкописа, които сега се намират в България.

Преди 7 г. започнахме кампания 

Преди 7 години вестник "България Днес" поде кампания "Да си върнем цар Самуил".

В поредица публикации от страниците на вестника дадохме думата на хора, които от години работят за тази кауза - проф. Николай Овчаров, двукратният олимпийски шампион Боян Радев, покойният директор на Националния исторически музей Божидар Димитров, историкът Пламен Павлов и други. Беше сформиран инициативен комитет от изявени в своята област българи. Те поставиха въпроса за връщането на Самуил в родината пред президентството, Народното събрание и Министерския съвет. Тези институции са длъжни и сега да потърсят съдействие от властите в Гърция на най-високо ниво. Вярваме, че успехът на тази мисия зависи от всеки един българин!

Реклама
Реклама
Реклама