Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9716132 www.bgdnes.bg

3-метров паметник прославя медиците

Ще струва над 160 000 лв

Изобразява лекари, държащи болен - символизира свалянето на Христос от кръста

3-метров паметник ще прославя лекарите в България!

Монументът ще бъде поставен пред многопрофилната болница в Бургас, а изграждането му ще струва минимум 160 000 лева. Монументът ще бъде изграден от известния бургаски скулптор Никола Станчев, който нашумя с извайването на статуята на покойния Христо Фотев в морския град.

Реклама

"Фигурата ще представлява двама медици - мъж и жена, и болен пациент, когото държат в ръцете си. Сцената умишлено ще наподобява свалянето на Христос от кръста, тази символна прилика е търсена съзнателно, която показва човешката съпричастност", сподели пред "България Днес" творецът, който вече е създал гипсова отливка на паметника, а налице е и визуализация на проекта.

Интересното в заданието на скулптора е пресечената пирамида, върху която са разположени лекари и пациент. В нея е съсредоточена важна роля - тя символизира медиците като спасители, които са последната преграда между хората и небето.

Два основни текста ще красят фундамента на монумента. От лицевата част ще бъде Хипократовата клетва, а от лявата страна ще се извае първият куплет от лекарския химн.

"Тази част с Хипократовата клетва ще е с отчупени краища, за да изглежда като артефакт. Ще наподобява сякаш е изровен от земята и поставен. Фундаментът ще бъде от полиран гранит, а телата ще се отлеят от бронз", разказа още пред вестника Станчев.

Крайната цена на паметника ще бъде най-малко 160 000 лв., което е абсурдно ниско, но заради кризисните времена е така, сподели още скулпторът. Други известни негови творби край морето са пътният знак при входа на Бургас откъм Слънчев бряг, отворен куфар с изпадащи миди от него, както и монументът в памет на загиналите в Първата и Втората световна война.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама