Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9716499 www.bgdnes.bg

Проф. Темелков: Ивермектин помага, когато се прилага навреме

Проф. Атанас Темелков от “Александровска болница” заяви, че в интензивното отделение пациентите от коронавирус се лекуват по два начина – кислородолечение и изкуствена белодробна вентилация, която е крайната фаза. Пред Nova той отбеляза колко важен е респираторът. По думите му в лечението се включва и “Ремдесевир” и “Ивермектин”, но това трябва да стане навреме, преди влошаване на състоянието на пациента.

“Прилагаме “Ремдесивир” и “Ивермектин”, те помагат, когато се прилагат навреме. Достигнем ли до изкуствена вентилация, приложението на тези препарати губи своя смисъл”, обясни проф. Темелков. “Когато организмът няма съпротивителни сили, той не може да се справи”, коментира д-р Темелков. И посочи, че терапията с витамин С също е важна, но тя зависи от състоянието на пациента и всичко е индивидуално.

“Рано или късно ние ще се преборим с тази пандемия, но ни трябва време и което е по-важно – персонал. Ако персоналът започне да се заразява, да отсъства поради други причини, сигурно ще закъсаме, няма как”, каза той, но успокои, че в “Александровска” засега нещата откъм персонал са добре. “Няма да оставим пациентите без грижи”, увери той.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама