Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9718487 www.bgdnes.bg

Венелина Гочева: 30-те г. на "24 часа" показват, че политиците трябва да четат, а хората да помнят

За своята 30-годишнина "24 часа" разпраща 2000 писма на своите приятели, партньори, на хората, с които е работил. В него има семена от цвете, което те да посадят - да посадиш цвете, да направиш нещо хубаво, да му се радваш. Вътре са описани и каузите, за които "24 часа" е работил през тези 30 години. Това разказа Венелина Гочева, издател на вестника, пред Георги Любенов в БНТ като му връчи едно от писмата.

На плика предвид пандемичната ситуация е написано: "24 часа" - ваксина за истината". Това показва чувството за хумор и самоирония, което ние не загубихме в тези 30 години, каза Венелина Гочева.

Реклама

Първият брой на "24 часа" излезе на 18 април 1991 г.

Днес е пълен работен ден, разказа Венелина Гочева. Колегите от сайта работят от сутринта, от вестника ще започнат след часове. Като един от успехите на марката тя изтъкна факта, че "24 часа" единствен е успял да направи успешна трансформация от хартия към интернет. Сега сайтът е един от трите най-четени в държавата. 

Но когато аз оглавих вестника през 2000 г., заварих странна ситуация - собствениците, немската група WAZ отказваше медиите да излязат в интернет, а хората от вестника гледаха на сайта като на враг. Тогава проведохме истинска война, за да убедя и двете страни, че сайтът е сила, разказа издателят на "24 часа".

Днес имаме екип от хора, които помнят, и млади колеги, които са страшно напористи и умели.

Най-ценното качество на вестника е, че показва различните мнения и дава на читателя възможност сам да реши кой е прав. "24 часа" запази нещо, което е много трудно - да върви по средата, каза Гочева. Трудно е, защото те обвиняват и отляво и отдясно, че си залитнал на другата страна.

Животът във вестникът е животът в държавата. Тези 30 години на "24 часа" показват, че политиците трябва да четат, а хората да помнят, сподели още Венелина Гочева. 

Гледаме на събитията с усмивка, затова и "Малкият Иванчо" е жив, но и по-модерен днес, има и анимирана карикатура в интернет, която се гледа от стотици хиляди хора, разказа Гочева. Тя изтъкна, че "24 часа" умее да се извинява, когато е сгрешил и да признава, когато не е прав.

Екипът в началото на вестника, в тежкото време когато се биеха леви и десни, когато семейства се разделяха заради политически страсти, е събран от хора, които работеха в различен идеологически тип вестници - "Дума" и "Демокрация" и от млади хора.

Реклама

Това, което се опитваме да кажем днес - Максим Бехар преди няколко дни обяви тази позиция в "24 часа" и ние я подкрепихме - не знам дали е време за нова Кръгла маса, но е време да се начертаят 3 или 4 приоритета в тази държава - здравето на хората, образованието, доходите, каза Венелина Гочева.

Една от каузите, за които "24 часа" е работил, е мажоритарният вот. И в утрешния брой на "24 часа" първият главен редактор Валери Найденов анализира и критикува позицията на политиците по отношение на мажоритарния вот.  Не съм убедена, дали ще загубят големите или малките партии от мажоритарна система, но съм убедена, че трябват смислени хора, които знаем защо избираме. Ето че голяма част от новите депутати днес не са познати лица. Време е да намерим качеството на българите, каза още Венелина Гочева.

Започнахме да правим голямо видеосъдържание - видеокоментари, студиа, не защото искаме да конкурираме телевизиите, а защото смятаме, че имаме какво да кажем. Голямата ценност на "24 часа" е, че всички са хора с идеи, хора, които искат да направят нещо различно. "24 часа", който се ражда всеки ден, а сега и денонощно чрез сайта си показва, че трябва да сме много будни непрекъснато, изтъкна Венелина Гочева.

Реклама
Реклама
Реклама