Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9718906 www.bgdnes.bg

Гейка: Азис е първата кралица

Преди "София прайд" на 12 юни

Венера рисува чалга икони, вдъхновили драг културата у нас

Гейка рисува ретро чалга икони, вдъхновена от непреходното им творчество. В навечерието на парада на ЛГБТИ обществото (лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални, интерсексуални - б.а.), който е обявен за 12 юни, една от тях - Венера Ангеликова, посвещава цяла колекция с рисунки на певиците, изпълнили едни от най-култовите фолкхитове през годините.

"С тази малка колекция аз благодаря на всяка една от тези жени, че вдъхновяват българската драг и гей култура и че вдъхновиха мен и моето драг изкуство. Те имат също толкова нужда от хвалба и почит, колкото и колегите им, които никога не са спирали да ни радват", споделя авторката в специализирания роден гей сайт Huge.

Реклама

По думите й за много хора Азис е първата успешна драг кралица в България, но в нейните очи "първата драгиня, пропяла на българска земя, е Петра". "Всичко в нея и нейното творчество крещи драг - огромните перуки, лъскавите аутфити и текстовете. Трябваше Джорджи Шоумена да приеме сделката, но уви. Хищната хиена е в миналото, а душата ми плаче", казва Венера.

Най-сантиментално място заема легендата Кати. "Безспорно "Волна пеперуда" е химнът на Grindr (гей общество - б.а.) и полигамията. Помня, че като бях малка гейка, с приятелки пеехме с пълно гърло АСАМ БОЛНА ПЕПЕРУДА, защото не знаехме какво е "волна", но знаехме, че Кати е икона и легенда. Жена преди времето си, тя възпя сексуалната свобода във времена, които не я приеха. Но сега всички сме волни пеперуди, а някои са си болни по принцип", разсъждава гейката.

Наред с това Ангеликова е категорична, че Радка Куршума трябва да бъде част от българското културно наследство. "Огнеборецо мой" е вик за спасение, една утопия и нирвана. Амин", допълва още тя.

Когато Венера била дете, всеки мъж искал Мара, а Мара искала просто да пийне една бира. "Секссимвол на 2001-2004, Мария заслужава много повече слава от неприятен прякор за иначе велика реклама. Но народът живее за хляб и зрелища, а с Мария имаше по много и от двете", споделя последователката на ЛГБТИ обществото.

А за финал е запазено място и за друга легендарна жена, която е извън обсега на чалгата. "Наталия Кобилкина е светица и покровител на всяка българска жена, която желае да опознае себе си и да използва своята ЙОНИ, за да сложи мъжа си под чехъл. Наталия е природно явление, пратено от боговете, за да ни освободи от сексуалната фрустрация и да задоволи всяко наше любопитство с тонове информация и чаровен руски акцент. Една модерна месия и феминист, освободете място в сърцата си за нея и я почитайте!", отправя зов Венера.

Организаторите на "София прайд" обявиха, че пак ще има парад в столицата. Той е насрочен за 12 юни под мотото "Отново заедно". Появи се дори и английският актьор Иън Маккелън, който поздравява във видеообръщение всички български представители на общността. Той е един от яростните защитници на правата им и стана известен с ролята си на Гандалф във "Властелинът на пръстените" и "Хобит".

Реклама
Реклама
Реклама