Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9718961 www.bgdnes.bg

ЧСИ без право да вземат бебешки пюрета

При принудително събиране на дългове

Прибират ни телефони и бижута, оставят вилиците

Надя Панкова

Бебешки пюрета и едно палто. Това могат да ни оставят частните съдебни изпълнители при принудително събиране на дългове, гласи списък на Министерския съвет за несеквестируеми вещи. Масово длъжници не са наясно какво могат да им вземат принудително заради дългове и се разделят с домашни животни, цялата си покъщнина и дори дрехи и обувки. ЧСИ обаче могат да наложат принудително събиране само на определени вещи и длъжниците не бива да дават маси, столове, гардероби, дрехи и бельо. Нито пък хранителни продукти за месец напред, както и пералня, хладилник, обикновени прибори - вилици, ножове и лъжици, телефонен апарат и радио. Ако длъжникът обаче се храни със сребърни прибори, те могат да бъдат иззети, както и телевизор, бижута и мобилни телефони. След изземване на вещите на длъжника ЧСИ са длъжни да му оставят - един радиоапарат, един телефонен апарат, по едно легло за всеки член от семейството, един двукрилен гардероб, хладилник, пералня, кухненски бюфет, маси и столове, обикновените домашни и кухненски прибори и съдове, всички бебешки храни и принадлежности - пелени, кошарка.

Домашните любимци също не попадат под ударите на частните съдебни изпълнители, но ако се отглеждат или развъждат за продан, могат да бъдат конфискувани. ЧСИ са длъжни да оставят на длъжниците по едно зимно палто и по едно преходно, работното им облекло, ако имат такова, както и по два чифта спално бельо за всеки член от семейството. Кухненските столове, печката и радиаторите също са неприкосновени. Дори очилата на някой длъжник да са със златни рамки, отново те не могат да бъдат изземвани. Изкуствените органи, протезите, очилата и другите помощни приспособления и предмети, които се употребяват от длъжника или от членовете на неговото семейство поради физически недъзи или наранявания, както и лекарствата и другите приспособления, средства и материали за лечение също не могат да покриват дългове. Учебници и музикални инструменти, ордени и отличия също не бива да се предоставят при изискуемост на задълженията.

За земеделски стопани, изпаднали в дългове, списъкът предвижда защита на необходимите две глави работен добитък, една крава, пет глави дребен добитък, десет пчелни кошера и домашните птици, както и храна до нова реколта или до пускането на паша.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама