Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9734849 www.bgdnes.bg

Разбиват пъстърви по р. Въча

Балканки и американки налитат здраво на изкуствени примамки

Пъстърви на поразия ловят по най-долното течение на река Въча. За това се похвалиха риболовци от Пловдивско. Рибите вече са напълно активни и ужасно гладни.

Балкански и американски пъстърви налитат на всякакви примамки. Най-често трофейните парчета се търсят с различни изкуствени примамки, като воблери и блесни. Има и любители на мухарския риболов, които разпъват шнурове. Участъкът от град Кричим та чак до вливането в река Марица е перфектен за риболов. В последните дни яко пъстърви са хванати край село Йоаким Груево.

Реклама

В момента в районите под 500 метра надморска височина тече забрана за улова на пролетно-лятно размножаващи се видове. На практика това означава, че на повечето язовири и реки не може да се лови. Балканската пъстървата обаче не влиза в тази графа, тъй като тя се размножава през есенно-зимния сезон.

Абсолютно задължително е всеки един екземпляр от вида да бъде върнат обратно на свобода. Река Въча е в специален режим "Хвани и пусни", който разрешава практикуването на спортния риболов, но не и прибирането на улова. Това не важи за другия вид - дъгова пъстърва, познат още като американска. Той се развъжда само изкуствено и затова рибите не са толкова строго защитени от закона.

Риболовното сдружение "Олимпик 2002", което следи за спазването на правилата в региона, успя да се пребори с бракониерските набези в последните години. Реката беше пресушавана и мародерствана много пъти. Глобално бяха нанесени щети върху цялата екосистема по долното течение на Въча. Сега очевидно балканската пъстърва е възвърнала позиции и вече има по-стабилна популация.

Риби от същия ценен вид се хващат и в друга река, протичаща в Пловдивска област - Чепеларска. В района на Бачково местни майстори хващат балканки на земен червей, но рибите са редки и трудни.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама