Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9747102 www.bgdnes.bg

Татко с бебе пие бира в парка , глобен е

Инспектор погва семейство, за да връчи акт

Съдът отменя санкцията, наложена на бащата

Мъж, отворил кенче бира в парк, докато с жена си разхождат бебето, отнася 200 лева глоба. Случаят е от Казанлък, но след жалба на таткото съдът отменя санкцията.

Сагата започва на 3 септември миналата година. В парк "Розариум" към 19:30 часа се наслаждава на хубавото време младо семейство. Бебето им е в детската количка до тях. Бащата отваря кенче бира. По някое време пристига общински служител, отговарящ за контрола, чистотата и обществения ред. Предупреждава мъжа, че си е позволил да пие бира на обществено място. Инспекторът изчезва, но след малко се появява пак. Поисква документите на човека, за да го санкционира. Той отказва да си даде личната карта и общинският служител решава да вика полицаи. Семейството обаче си тръгва, което кара инспекторът да звъни на тел. 112 и да ги последва, за да бъде нарушителят задържан и да му бъде връчен акт за административно нарушение. След пристигане на патрул това се случва, а в документа е записано, че мъжът пие бира в парк "Розариум" в Казанлък. Около 40 дни по-късно, на база на АУАН-а, кметската управа издава наказателно постановление с глоба 200 лв. В него се посочва, че таткото е нарушил местната Наредба за осигуряване на обществения ред в Община Казанлък. Чл. 9 от нея гласи: "Забранява се ползването на общински площи за обществено ползване за употребата на алкохол и упойващи вещества".

Реклама

Глобеният мъж обаче подава жалба до местния Районен съд. Посочва, че не е извършил вмененото му административно нарушение, а написаното в акта за нарушение и в наказателното постановление не било вярно. Твърди, че са допуснати съществени процесуални нарушения, както и че самото му деяние е маловажен случай.

За делото общината праща адвокатка, която смята, че всичко около санкцията е изрядно. Процесът започва с любопитни разминавания. Инспекторът твърди, че мъжът продължавал да си пие и след първоначалната забележка, а в един момент започва да се държи грубо. Жената на любителя на бирата посочва точно обратното, че след грубо предупреждение бирата е прибрана в детската количка. По-късно инспекторът дошъл пак да прави забележки, а бирата се разляла в детската количка. На семейството му писва и тръгва към полицейското управление, за да подаде сигнал, при което общинарят тръгва да ги гони. Стига се дотам, че съдът да поиска разпечатки от Дирекция "Национална система 112", от които става ясно, че и двете страни наистина са звънели на 112, за да докладват за случая.

Въпреки опитите да се докаже кой крив, кой прав магистратите преценяват, че цялото поведение на мъжа по никакъв начин няма отношение. Съдът обаче установява, че в АУАН-а просто пише, че мъжът пиел бира, а чак в окончателната санкция е отбелязано, че употребява алкохол на обществено място, което противоречи на наредбата. Освен това магистратите намират казуса за маловажен случай.

"Съдът взе предвид, от една страна, обстоятелството, че се касае за допуснато за първи път административно нарушение, вида на алкохола, който е употребявал жалбоподателят, компанията, в която е бил - със семейството си и в светлата част на деня", се казва в съдебното решение, с което се отменя наказателното постановление. Все пак то може да бъде протестирано на горна инстанция.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама