Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9754965 www.bgdnes.bg

Три години затвор за брата на Рачков

Петър се призна за наркодилър

При строг режим ще търка нара роднината на известния комик

В затвора за разпространение на наркотици влиза братът на известния комик Димитър Рачков - Петър. Той отива зад решетките, след като се призна за виновен, сключи споразумение с прокуратурата, а Окръжният съд в Бургас го одобри вчера.

Общо три години и един месец ще прекара в пандиза Петър Рачков. В наказанието му са обединени две присъди за дрога. Едната е получената вчера от година и три месеца. Другата е стара условна с размер 1 г. и 11 месеца, която се прибавя към наложената ефективна след признаването на вина и одобреното от съда споразумение.

Реклама

Рачков ще трябва да плати и глоба от 5 хил. Той ще изтърпява наказанието си "лишаване от свобада" при първоначален срог режим, реши Окръжният съд в Бургас вчера.

Петър Рачков е стар познайник на органите на реда и прокуратурата. До финал на поредния му съдебен казус се стигна, след като роднината на комика изненадващо реши да се споразумее с прокуратурата и така да отнесе по-леко наказание. В противен случай го грозяха до 8 години ефективен затвор и глоба до 20 хил. лв. Петър бе подведен под наказателна отговорност за държане и разпространение на дрога. По-малкият брат на шоумена Рачков се призна за виновен в това, че на 15 август 2020 г. в гр. Бургас без надлежно разрешително държал с цел разпространение на високорискови наркотични вещества - метамфетамин и амфетамин. Става дума за дрога на обща стойност 40,29 лв. По време на съдебното заседание Рачков-младши призна вината си и се отказа от разглеждането на делото по общия ред. Само преди месец, на 31 март, се проведе разпоредително заседание по това дело. На него Петър заяви, че не желае процесът срещу него да минава по реда на съкратеното съдебно следствие, а да се гледа по общия ред. През изтеклото време очевидно той е преосмислил стратегията си в битката със съдебната власт и е решил да прибегне до споразумение, което е по-благоприятният вариант за него.

В деня, в който бе разпоредителното заседание по делото за дрога в Окържния съд в Бургас, Рачков-младши бе изправен и пред магистратите в град Средец. Те му наложиха мярка "задържане под стража" по друго обвинение. Седмица по-рано той получи обвинения след екшън с ченгета. При опит да избегне полицейска проверка той блъсна автомобил на жандармерията и бе арестуван. Тогава от полицията обявиха, че при задържането Рачков е изхвърлил кутийка с 8 топчета, наподобяващи синтетичен наркотик. Карал нерегистрирана кола без шофьорска книжка, отказал да спре на ченгета и нанесъл щети за 600 лв. на блъснатия полицейски автомобил. След екшъна с ченгетата Рачков-младши се сдоби с обвинения за наркотици и оказване на съпротива на полицейски служители.

Петър имал съвсем друга версия за случилото се в деня на екшъна с ченгетата. Той поддържал тезата, че не са негови откритите на мястото съмнителни топчета. Според лабораторно изследване въпросните вещества били с тегло 0,5 грама на стойност около 20 лв. Анализът показал, че става дума за хранителна добавка с наличие на наркотична съставка. Според запознати колко точно от цялото количество е нейното процентно съдържание все още не е изследвано. Това е обект на друга експертиза. Назначен е и дактилоспоски анализ за идентифициране на пръстовите отпечатъци от други лица освен тези на Рачков върху съмнителните топчета.

Екшънът с ченгетата и новото обвинение за дрога на Петър се случват, докато той е в 4-годишен изпитателен срок на предходна условна присъда за разпространение на наркотици от година и 11 месеца. Той получава лекото наказание, след като се призна за виновен и сключва споразумение с прокуратурата, което е одобрено от съда през август 2019 г. Именно тази предишна присъда сега е обединена с наказанието от 1 г. и 3 м. лишаване от свобода, което Рачков-младши получи вчера от Окръжния съд в Бургас.

Вече месец е в килия

От началото на април Петър Рачков е в ареста с постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража", която му бе наложена от съда в град Средец. Спрямо него действаше още едно ограничение - забрана за напускане пределите на страната. То му е наложено във връзка с делото, по което вчера се призна за виновен.

Бургазлията е отдавна известен на криминалистите в града. Той е хващан няколко пъти да кара кола без книжка. Разследван е и за производство на синтетични наркотици, но по това обвинение не били събрани достатъчно доказателства. Рачков-младши е задържан и заради фалшиви долари, открити в дома му преди седем години.

Реклама
Реклама
Реклама