Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9756290 www.bgdnes.bg

Закриването на спецсъда няма да спаси Очите

Магистрати категорично против внесените промени

Никой няма да остане ненаказан, категоричен е адвокат Людмил Рангелов

"Закриването на спецсъда няма да спаси Митьо Очите. Делото му просто ще бъде прехвърлено в обикновено съдилище и ще продължи. Ако е виновен, той и всички клиенти на спецсъда ще си понесат нужното наказание." Около това мнение се обединиха пред "България Днес" водещи юристи, специализирани по наказателни дела.

Закриването на спецсъдилищата вече мина в правната комисия, а прокурори и съдии излязоха на протест срещу решението с твърдението, че по този начин се работи срещу обществото и гласуваната поправка е лобизъм.

Реклама

"Недопустим подход за преуреждане на важни за съдебната система правораздавателни отношения, от каквото няма реална необходимост", наричат промените от Специализирания наказателен съд и от Апелативния специализиран наказателен съд. В становище съдиите посочват, че това е явна демонстрация на желание за бързо и безпринципно "справяне" със специализираното правосъдие по време на политическа нестабилност в държавата. Магистратите негодуват срещу съпоставянето на спецсъда с "извънреден трибунал". Те отчитат, че в докладите на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка се оценява изцяло положително дейността на специнституциите. Идеята за закриване е недопустим опит за подчиняване на правосъдието, но и за недопустимо отстъпление от ангажиментите на България пред Европейския съюз, заявяват спецмагистратите.

"Нито делата ще бъдат прекратени, нито на някой подсъдим ще му се размине, ако бъдат закрити спецсъдилищата." Това от своя страна твърди пред "България Днес" адвокат Людмил Рангелов.

Юристът, защитавал някои от най-известните обвиняеми като Маргините, Дамбовците и жената на Васил Божков - Елена Динева, е на мнение, че въпросът със закриването на спецправосъдието е по-скоро технически, отколкото същностен.

Според юристи с промените се предвижда, ако спецсъдът е започнал съдебното следствие по някое дело, то да се прехвърли към някое от съществуващите съдилища, но да се разглежда от състава, който е дал ход на делото. Такива са казусите с популярните подсъдими на скамейката като Митьо Очите, Златко Баретата, Божо Кравата и т.н. Досъдебните производства ще трябва да се изпращат за разследване на компетентната прокуратура.

Закриването засяга основно специализираните съдии и прокурори. За магистратите се предвижда да посочат къде биха искали да работят или да се върнат на предишните си длъжности. В същото време Рангелов посочва, че промените в законите не трябва да се правят прибързано и е необходимо добре да се обмислят, за да не изскочат недомислици в бъдеще.

Факт е, че до момента няма кой знае какви осъдени от спецсъда известни фигури, било в криминалния свят, било по високите етажи на властта. Най-тежките присъди, които спецсъдът издаде, са 20 г. по делото за подкуп срещу кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и 16 г. по процеса срещу организирана престъпна група за грабежи на Емил Милев, добил известност като Крокодила. Масово погнатите сключват споразумения за условни присъди или за минимален престой в затвора. Единствените наказания "доживотен затвор" са наложени задочно по делото "Сарафово" срещу двамата издирвани атентатори.

От държавното обвинение обявиха, че се канят да разпратят до европейските институции за "нарушаване върховенството на правото и заличаване на постигнатия от страната напредък". Според Людмил Рангелов, ако се стигне до закриване на специнстанциите, това не би се отразило на отношенията ни с ЕС, тъй като това е суверенно право на нашия парламент.

Реклама
Реклама
Реклама