Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9762303 www.bgdnes.bg

Сувенири за нов живот на гръмнати котета

Уникати ръчна изработка спасяват простреляни животни

Семейство превежда до стотинка парите на клиники

Надя Панкова

Ръчно изработени уникални сувенири, хранилки за животни и пособия за помощ на инвалидизирани котета дават нов живот на болни и простреляни животинки. Българско семейство осиновява коте инвалид и така дава началото на специална фондация и група за подкрепа на болни, осакатени и инвалидизирани животинки. Това е напълно себеотрицателна организация, казват почитатели на жертвоготовното семейство на Валя и Влади. Те имат две оранжеви котета - инвалиди, както и зайче, за което също се грижат. "В началото на 2020 г. осиновихме котка инвалид. Ния беше простреляна съвсем млада, още ненавършила годинка, като изстрел в гръбнака я беше осакатил завинаги. При лечението й е установено, че тя току-що е родила, но котенцата й не са намерени и спасени. Тя промени живота ни завинаги и се превърна в най-скъпия член на семейството ни", разказват Валя и Влади. Всеки ден двойката отделя от времето си, въпреки че работи постоянна работа, за да майстори красиви сувенири или хранилки, подходящи за болни животни. Сътрудничат си за тежко пострадали животни и с един от най-големите благодетели на осакатени питомци - майстора на инвалидни колички за животинки от Русе Димитър Димитров.

"Започнахме на шега, работим съвсем различни професии със съвсем нормално работно време. В момента всяка свободна минута отдаваме на нашите каузи, а в рамките на 1-2 месеца събрахме и дарихме близо 4000 лв. на тежко болни животни", признават добрите хора, които основали и фондация в помощ на животни. Валя и Влади доскоро правили безплатни доставки на хубавите си бижута, чаши и стоки с личната си кола, като пътували от столичния кв. Княжево. До стотинка всяка получена от продадени хранилки, брошки, чаши или други ръчно изработени сувенири отиват или по сметките на ветеринарни клиники, или за подпомагане на болни животни - за разходи за операции, лекарства, храни.

Кампанията в помощ на инвалидизирани животни е за всеки, който реши да подари от ортопедичните и ергономични хранилки на коте инвалид. "За другите животни може да е препоръчително, но за инвалидите е абсолютно задължително да се хранят от такива хранилки. Всъщност двете ни котки са оранжеви, на което се дължи заглавието на страницата ни Handmade Orange cat's, а впоследствие и на фондацията. Заради Ния и други котки като нея решихме да популяризираме каузата за грижа към тежко болни животни. Изработваме ръчно различни неща, за да може да стимулираме и хора, които иначе не биха дарили за болно животно, да го направят, получавайки нещо полезно и красиво в замяна", разказва Валя.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама