Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9762443 www.bgdnes.bg

QR кодът за ваксината да се сканира през his.bg

Проверката се извършва само през конкретен сайт, отговориха за вестника от здравното министерство 

Към автомобилни сервизи, гумаджийници и дори музикални клипове отвежда сканирането на QR кода на сертификата за поставена ваксина срещу COVID-19. Това показа проверка на "България Днес" на документите, които се издават от здравните власти след второто инжектиране срещу коронавируса.

Реклама

По-рано тази година Министерството на здравеопазването обяви, че "българският сертификат за поставена ваксина срещу COVID-19 отговаря на изискванията на държавите-членки на Европейския съюз, като е надграден с QR код, позволяващ достъп от всяка точка на света".

Сканирането на кода традиционно се прави чрез камерата на мобилен телефон, след което се отваря интернет адрес. При последването на линка неочаквано се отварят страници за ремонти, домашно обзавеждане и дори клипове на популярни певици, но не и информация за извършената ваксинация. Разтревожени читатели изпратиха многократно тревожни запитвания защо кодът не препраща към информация за тях като граждани и поставените им дози. Появиха се и тревоги, че при сканиране на граничен пункт няма да се появяват данните за втората доза от ваксината и хората няма да бъдат допуснати да влязат в чужда държава. Има притеснения и, че могат да бъдат обвинени във фалшификация на официален документ.

"България Днес" отправи запитвания към Столичната регионална здравна инспекция, откъдето отговориха, че нямат отношение по проблема. "Системата е разработена и се поддържа от "Информационно обслужване" на Министерството на здравеопазването. Всички въпроси, свързани с нея, би следвало да отправяте към тях.

Последва ново запитване, от чийто отговор става ясно, че сканирането на QR кода трябва да се прави през един конкретен сайт, за да излезе точна информация.

"Не, няма "бъг в системата", нито "разминаване на информацията от QR кода". Сертификатът не се визуализира и верифицира през избрани QR четци, а през Национална здравно-информационна система.

QR кодът на сертификата съдържа уникален идентифициращ номер на документа/сертификата, чрез който може да се извърши проверка единствено на адреса на НЗИС: https://his.bg

Реклама

Сертификатът се верифицира тук: https://his.bg/certificate (Национална здравно-информационна система, раздел "Проверка на сертификат"), като може да се въведе номерът на сертификата или да се сканира QR кодът. Проверката може да бъде извършена и през мобилно устройство", разясниха пред вестника от Министерството на здравеопазването. От там не предоставиха изчерпателна информация как ще се извършва сканирането на граничен пункт, за да не се стига до недоразумения и недопускането на пътуващи да влязат в чужда държава.

Сертификат за имунизация срещу COVID-19 лицата могат да получат след приложена втора доза от ваксината.

Всеки, който има издаден КЕП (квалифициран електронен подпис) на свое име, може да достъпи пациентското си досие на електронен адрес https://his.bg/, от меню "АЗ И МОЕТО СЕМЕЙСТВО", подменю "МОЕТО ПАЦИЕНТСКО ДОСИЕ". След успешен вход сертификатът се разпечатва от раздел "ИМУНИЗАЦИИ". Гражданите без електронен подпис могат да поискат своя сертификат от избрания от тях личен лекар или от ваксинационния пункт, в който е поставена ваксината.

"Обръщаме внимание, че сертификатът за ваксинация няма подпис и печат, тъй като се генерира автоматично, за да бъдат избегнати всякакви злоупотреби", разясняват от здравното министерство.

Реклама
Реклама
Реклама