Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9766574 www.bgdnes.bg

Полицайка изпада от процеса срещу наркошефовете в ГДБОП

Спецпрокуратурата избързва с даването на антимафиотите на съд

Обвинението срещу Василена Фикирлийска е прекратено, но заради обжалване Темида връща делото

Полицайка изпада от процеса за корупция срещу наркошефовете в ГДБОП! В началото на февруари спецпрокуратурата тихомълком сваля обвиненията срещу 42-годишната Василена Фикирлийска, която е дъщеря на бивша депутатка от ГЕРБ. Това става ясно от определение на Апелативния спецсъд, научи "България Днес".

Реклама

На подсъдимата скамейка остават шефовете на отдел "Наркотици" в ГДБОП Цветан Панков, на сектора за борба с наркоразпространението Кирил Ванков и соченият за посредник при предаване на подкупите Десислав Такев. Те са погнати като престъпна група, опъвала чадър над престъпни групировки за търговия с дрога.

Подсъдимите обжалват постановлението за прекратяване на производството срещу Фикирлийска. В него прокурорът посочва, че доказателствата срещу обвиняемата са недостатъчни, за да бъде дадена на съд. Като правно основание обаче документът се базира на текст от закона, според който извършеното не представлява престъпление. Адвокатите откриват несъответствието и обжалват.

Междувременно разследващите внасят обвинителен акт в съда. Те не изчакват да приключи процедурата по обжалване, което се оказва съществен проблем пред процеса. Произнасянето по жалбата може да стане единствено на фаза досъдебно производство, отбелязват апелативните спецмагистрати. В същото време срещу тримата мъже делото влиза в съда, а служителите на Темида нямат право да се бъркат в решенията на обвинителите.

"С преждевременното внасяне на обвинителния акт прокурорът е възпрепятствал произнасяне на съд по вече подадените жалби, т.е. да осъществи съдебен контрол върху акт на прокурора от досъдебната фаза на процеса, с което е осуетил влизането в сила на собствения си акт - постановлението за частично прекратяване на наказателното производство по отношение на обвиняемата Фикирлийска", коментират от втората инстанция. Според техния прочит на закона Фикирлийска продължава да е обвиняема, докато постановлението за свалянето на обвиненията й не влезе в сила. Поради допуснатите нарушения спецсъдът прекратява делото срещу висшите антимафиоти.

Те са закопчани при акция в края на юни м.г. Според спецпрокуратурата са действали като престъпна организация от началото на 2017 г. до края на юни 2020 г. и са опъвали чадър над наркобосове. Такев е взимал 10% от сумите, за да разнася парите, става ясно по време на разследването. След като сътрудничи, той е пуснат под гаранция.

Реклама

Срещу началниците в ГДБОП пропяват и някои от най-изявените крими герои. За да дадат показания в този момент, изненадващо се появяват търсените от месеци Радмил Ранов - Радо Ланеца, Веселин Христов-Паяка, Златомир Запрянов, както и Росен Кръстев-Стъкларя.

Стъкларя разказва пред ченгетата, че е дал белязани 5 бона на Панков. Преди това пуска сигнал до "Вътрешна сигурност" и посочва, че антимафиотите са вземали пари, за да го предупреждават за предстоящи акции. Той дава на къртиците записи на комуникацията си с шефа на отдел "Наркотици". От нея става ясно, че са поръчвани и удари срещу конкуренти на наркопазара.

Панков е спипан при акция именно докато прибира парите на тайна среща в столичния кв. "Захарна фабрика". Данни от делото разкриват, че след като е задържан, Панков е облъчен с УВ лампа, с чиято светлина се вижда маркиращото фосфоресциращо вещество. В жълт цвят се оцветяват както пачката с парите, открита в левия джоб на якето му, така и части от дланите на лявата и дясната му ръка. Физико-химична експертиза потвърждава, че веществото от ръцете и дрехите на висшето ченге е същото, с което са маркирани банкнотите.

След акцията защитата на Панков заявява, че не е пипал парите, а арестът му е отмъщение от престъпниците, които разследвал. Адвокатите изтъкват, че обвинението срещу Панков и Ванков се гради на показания на криминално проявени лица, спрямо които антимафиотите са извършвали полицейски разработки, проверки и реализации. Съдът казва, че не могат да бъдат игнорирани показанията, още повече че няма забрана в Наказателно-процесуалния кодекс бандити с дебели досиета да бъдат свидетели.

   Свидетели проговарят от ареста

От ареста ще трябва да бъдат извозвани някои от основните козове на прокуратурата, за да дадат показания в бъдещия процес. Част от крими героите, заковали висшите антимафиоти, са с присъди по наркодела и прекарват времето си зад решетките. При разпитите в съдебна зала предстои да се разбере дали те ще потвърдят разказите, които са споделили пред ченгетата, или ще се отметнат.

Реклама
Реклама
Реклама