Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9769255 www.bgdnes.bg

Чуждо разузнаване в схемите на фараонката Ружа

Ексшеф на тайни служби е задържан

Арестуваният Франк Шнайдер участвал в шпионска афера в Люксембург, свалила от власт Жан Клод Юнкер

Арестуван е ключов играч в схемата за пране на пари във финансовата пирамида One Coin на издирваната от Интерпол за завлечени над 4,5 млрд. долара криптофараонка Ружа Игнатова. Бившият шеф на секретни операции в SREL-Разузнавателната служба на Великото херцогство Люксембург, Франк Шнайдер е арестуван във Франция, съобщава сайтът Republicain-lorrain. Той е издирван от ФБР, а за задържането му има международна заповед за арест, издадена от съдия в Ню Йорк. Там повече от година върви дело срещу останалите шестима обвинени за колосалната финансова измама, сред които е и братът на Ружа - Константин. Според публикации неговото съгласие за сътрудничество на американските власти и показанията му са в основата на задържането на Франк Шнайдер.

Реклама

Укриващият се от правосъдието бивш служител на спецслужбите на Херцогството е спипан във вила в селището Жудревил, което е на около тридесет минути път с кола от границата на Франция с Люксембург. След задържането Шнайдер е закаран в ареста в град Нанси. Той ще остане там до получаване на искане за екстрадицията от американските власти.

Бившият шеф на оперативните операции в люксембургската тайна служба създава собствена компания за бизнес разузнаване през 2008 г. Развива дейност в Европа и САЩ. Покрай работата си Шнайдер се запознава с Ружа. С течение на времето става един от най-приближените й хора. Според показания на Константин именно Франк Шнайдер е човекът, купил апартамент за сестра му в Лондон. Жилището е под това на любовника й Гилбърт Армента, на който по нареждане на Игнатова и със съдействието на Шнайдер са поставени подслушвателни устройства. Така Ружа разбира, че Гилбърт Армента я е предал на ФБР, и изчезва.

Според свидетелски показания именно Шнайдер посъветвал и помогнал на Ружа да се сдобие с фалшив паспорт, нужен за минаването й в нелегалност. Шнайдер е първият човек, на когото Константин се обажда и му съобщава, че Ружа е изчезнала. Опитите на бившия разузнавач и Константин да открият криптофараонката с частни детективи и ексслужители на европейски специални служби не дават резултат. Около година по-късно Константин е задържан на летището в Лос Анджелис. Съгласява се да сътрудничи на властите срещу защита и разкрива босовете в престъпната схема.

Според американското разследване Шнайдер участва във финансовата афера на Ружа, като чрез своята фирма за бизнес разузнаване, консултантска и охранителна дейност наема пиарска компания във Великобритания. Лъскачите на имидж от своя страна работят в комбина с известна адвокатска кантора, която лобира пред властите на Обединеното кралство от името на OneCoin. В резултат на това финансовият регулатор на Обединеното кралство оттегля предупреждението за измама с ценни книжа, издадено срещу OneCoin. Това е един от най-лошите примери за европейска регулаторна небрежност по отношение на OneCoin, пишат британските медии. Резултатът от това е, че стотици хиляди поданици на Кралицата изгарят с милиони паунди в пирамидата на Ружа.

Името на Франк Шнайдер изплува за първи път в публичното пространство покрай един от най-шумните политико-съдебни скандали с подслушване на политици в Люксембург през 2004 г. Премиер на страната по това време е бившият шеф на Европейската комисия Жан Пол Юнкер. Служители, на които той е бил принципал, са обвинени в различни злоупотреби, включително нерегламентирано подслушване на политици в периода 2004-2009. Един от тях е третият по ранг в Разузнавателната служба на Люксембург Франк Шнайдер. Той и още двама началници на службата са съдени, а впоследствие оправдани по шпионския скандал. В него е намесено и името на великия херцог Анри, който според разузнаването е бил в постоянни контакти с британските разузнавателни служби. В крайна сметка Жан Пол Юнкер подава оставка от премиерския пост през 2013 г. заради скандала с незаконно подслушване, извършено от подчинената му разузнавателна служба.

Белгийски политик е разследван

Белгийски политик също се оказва замесен в схемите с определяната от ФБР като измамна криптовалута One Coin, създадена от Ружа Игнатова. Разкритието за участието в бизнеса с виртуалните пари на бившия член на белгийската Камара на представителите в местния парламент Лоран Луи направи икономическото списание Trends-Tendances в края на 2020 г. Според публикацията Лоран Луи е обект на съдебно разследване. Той продава One Coin, мистериозна криптовалута, която е един вид форма на измама от години, съобщава изданието.

Пред Trends-Tendances Лоран Луи твърди, че се е дистанцирал и вече не продава One Coin от "много дълго време". В социалната мрежа той пише, че никога никого не е измамил.

Реклама
Реклама
Реклама