Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9770792 www.bgdnes.bg

Пускат от пандиза Горан, застрелял жена с калашник

С брат му - цигански барон, нападат друг клан в Долна Митрополия

Горан Младенов е осъден на 16 г., но излиза от килията 5 г. предсрочно

Почти 5 години предсрочно излиза от килията ром, осъден за застреляна с калашник жена и ранени други двама при меле между два клана в Долна Митрополия! Горан Младенов получава 16 г. затвор за екшъна, сътворен с брат му - известния барон Събко Младенов - Съби Циганина. Магистратите се смиляват над Горан заради примерното му поведение зад решетките и го пускат след излежани 10 г. и 9 месеца. Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Кървавата трагедия се разиграва в ромската махала на Долна Митрополия на 29 март 2010 г. Враждата между двата цигански рода прераства в безразборна стрелба с автомат "Калашников", при която умира 30-годишната Елеонора. Ранени са още двама - Златко и Младен Младенови.

Реклама

Причината за неистовата омраза между двата рода е снахата на Събчо - Румяна. Тя е от семейството на Младен, омъжена е за сина на Събчо. Той обаче я тормози непрекъснато, бие я, поради което тя се оплаква на роднините си. Със случая се заема циганският съд - мешерето. Според неговото решение Събчо трябва да плати солена глоба и да се помири със снаха си. Това не ги спира и сватовете от клана Златарите подават три жалби до полицията само за месец.

Във фаталния ден между Съби и Горан и враговете им възниква скандал пред обменно бюро. Младен се оплаква на родата си, че е бит от двамата братя, и отива да си извади медицинско за травмите по главата, които е получил при побоя сутринта. Съби се обажда няколко пъти, за да сипе заплахи. "За какво ще ме съдите, ей сега ще ви очистя!", заканил се известният ромски тартор.

Към 14 часа брат му Горан се засича пред хранителен магазин с Младен и роднините му и отнася няколко удара. Побеснелите мъже от рода Младенови настигат колите на съперниците си Златарите по пътя от Долна Митрополия. При изпреварването им започват да стрелят и уцелват рамката на вратата.

След като се прибира, Съби разказва на снаха си, че е пребил нейния чичо Младен и е стрелял с пистолет по колите на роднините й. "Бързо ми донеси всичкото оръжие, автоматите, пистолетите, че тук сега ще става клане, няма да оставя един жив", поръчва Събко на майка си. Възрастната жена пристига с такси, за да донесе калашника. Румяна чува това и се уплашва за семейството си.

Съби тръгва да отмъщава заедно с брат си Горан и още един роднина. Златарите виждат побеснелите мъже и опитват да се скрият в лятната кухня и механата на къщата си. Двамата братя започват да обстрелват помещението, като си подават автомата един на друг. На децата и жените е наредено да залягат ниско на пода и да се скрият под масите.

Изстрели застигат Златко и Младен, но нараняванията им не са фатални и те оцеляват. Този късмет няма 30-годишната Елеонора, която е уцелена в шията и главата и умира. Двамата братя Съби и Горан потеглят с колата, но ги спират ченгета. Първоначално опитват да заблудят органите на реда, че са от пострадалите, които успяват да се спасят, и те се предават заедно с бойния си арсенал. Барутни частици по ръкава на якето му издават, че именно Горан е стрелял с калашника. По ръцете на Съби също са открити следи от стрелбата.

Реклама

Пред магистратите самият Съби се оправдава, че въобще не е ходил с брат си да стреля в къщата на Златарите, а е отишъл да търси брат си. Когато пристигнал, заварил брат си Горан в двора с автомата в ръце. Затова веднага взел оръжието, за да не пострада някой. Съдът дава вяра на показанията на свидетелите, които разказват, че двамата братя са дошли заедно и докато са приближавали къщата, вече са стреляли.

Горан и Съби са обвинени като съизвършители в убийството на Елеонора и опитите за убийство на Златко и Младен, както и за хулиганство във връзка със стрелбата по колата. След едно десетилетие, прекарано зад решетките, Горан успява да впечатли всички с поправянето си. За него се застъпват и затворническата администрация, и от прокуратурата. На съдия Андрей Ангелов не му остава друго, освен да пусне условно предсрочно Горан Младенов от затвора.

"Спазвам всички мерки. Работил съм в строителството и пак ще работя там. Имам 4 деца, вече имам и внучета, искам да бъда полезен на децата и на внучетата. Вече нямам проблеми в семейството. Нямам проблеми с никого. Всичко е наред", уверява пандизчията. Така той излиза на свобода 11 г. след патакламата, но му налагат пробация за оставащия срок на наказанието.

     Правист и бизнесмен

За най-богатия и най-образован ром в Долна Митрополия е смятан братът на пуснатия Горан - Събчо Младенов.

Докато Горан остава с основно образование, Съби Циганина завършва право в Американския университет в Благоевград и се пробва за депутат. Известен е и с една от първите ефективни присъди у нас за източване на ДДС. Официалният му бизнес е свързан с горива и зърно, впоследствие със строителство и хидроизолации.

Реклама
Реклама
Реклама