Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9773342 www.bgdnes.bg

Гергьовденско шаранче вместо агне

Гергьовденско шаранче измести типичното агне на трапезата на българските риболовци. Мнозина се похвалиха със страхотен улов по водоемите и използваха случая, за да приготвят вкусна рибка за празниците през тази седмица.

Шаранът се раздвижи масово, след като температурите в страната няколко дни по ред удряха 30 градуса и нагоре. Сега повечето държавни язовири са в забрана, но има немалък списък с разрешени водоеми, а вариант остават и арендованите такива.

Реклама

През май месец топлолюбивите риби са в брачен период. Женските екземпляри са готови да хвърлят хайвер, а мъжките ги следват по няколко наведнъж. Затова и пасажите с шарани най-често могат да се забележат из плитчините. Рибите търсят устията на рекичи или залетите от пролетното пълноводие равнинни тревисти участъци, където се извършва мръстенето (оплождане на хайвера - б.а.).

Наред с ангажиментите си по възпроизвеждането шараните търсят и храна. Те не отказват апетитна примамка, ако видят такава на пътя си. През пролетта шараните все още предпочитат да се хранят с жива стръв, като например едър земен червей или грозд от 5-6 бели червея. Със затоплянето на водата рибите все повече преминават на растителни деликатеси - като царевица и най-различни семена.

В плитчините рибите се търсят особено успешно на плувка. Това позволява на стръвта да виси над дъното и да не се закача в подводните треви. Половин до един метър дълбочина е напълно достатъчна, за да очакваме удар от шаран. Това важи в още по-голяма степен за арендованите водоеми, които са изкуствено зарибени с подходящи за ловене екземпляри от по килограм - два.

За шаран се използва кука не по-малка от №12. Рибата има сравнително голяма уста и лесно я налапва. При дънен риболов се монтират и по-едри куки с монтаж "на косъм". Тъй като шаранът е силна и борбена риба, задължително се използва авансът на макарата, за да предотвратим скъсване на влакното. Щом глътне въздух от повърхността, закачената на куката риба е готова да влезе в кепа.

Как да го изпечем

Печеният на фурна шаран има отлични кулинарни стойности. Изберете риба не по-голяма от 2 кг, за да не бъде прекалено мазна. Нарежете процепи през тялото й. Подмазнете тавичката и сложете рибата. В коремчето й намажете с масло, поставете няколко резенчета лимон и наръсете с подправки като мащерка и розмарин. Залейте шаранчето с чаша бира и го сложете да се пече на загрята предварително до 200 градуса фурна. Не е необходимо да поставяте фолио върху тавата.

През това време нарежете пресни картофи на кубчета и ги добавете около шарана. Поливайте периодично тялото на рибата със соса от тавата, за да стои сочно. Когато рибата се позапече, добавете доматен сос върху нея. Оставете още малко и извадете. Сервира се с изстудено бяло вино.

Шаранът е много вкусен и пържен. Реже се на филийки, дебели колкото пръст. Овалват се в царевично брашно и сусамено семе и се пържи до златисто. Така приготвен, шаранът върви отлично със студена бира.

Реклама
Реклама
Реклама