Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9774216 www.bgdnes.bg

Гошо Хубавеца задига 12 млн. в спукан куфар

Най-големият обир в Царство България

Част от пачките са за комунистическата партия, разстрелват крадеца

Делчо Спасов, по прякор Гошо Хубавеца, извършва най-големия и един от най-нескопосаните обири в Царство България през 1943 г. Той задига 12 млн. лева от влак, превозващ пари на Българската народна банка (БНБ). Хубавеца е заловен, осъден на смърт и разстрелян.

Наивният обирджия се ражда на 25 юли 1918 г. в панагюрското село Поибрене. Завършва Пловдивската мъжка гимназия през 1937 г. Две години по-късно завършва образованието си в Държавното телеграфско-пощенско училище. Той е първенец на випуска и получава ръчен часовник като признание. Назначават го на гара Ихтиман. Делчо е скромен, тих и много работлив човек. Това не остава незабелязано от началника му. Хубавеца започва работа като чиновник в Подвижните пощенски служби в София - куриерската служба на пощата.

Реклама

В столицата попада на симпатизанти на левите идеи. Един от тях е съквартирантът му Любчо Дерджиков. Лека-полека се заформя тесен кръг от 4-5 приятели, които постоянно висят в апартамента на Делчо. Те силно го увещават да гепи някоя ценна пратка от пощата. Наивният и добър чиновник се съгласява. Тази история описва сайтът bulgarianhistory.org.

На 14 юни 1943 г. идва денят му. Делчо е назначен да придружи пратка с 20 млн. лева до Беломорието. Парите са на БНБ. Влакът потегля, а чиновникът предвидливо е взел голям празен куфар. На гара София той не успява да свие милионите. Слиза от влака и споделя с Любчо, че ще направи друг опит на гара Перник. Съквартирантът му го насочва към двама пощенски чиновници - комунисти, на които да даде парите.

Делчо се качва обратно на влака и дебне подходящия момент. Удря неговият час, натъпква кинтите в куфара, но той се пука. Делчо го превързва с канап по средата. На гара Перник казва на колегите си, че трябва да предаде личен багаж на негов авер. Слиза от влака и отива в квартирата на Георги Георгиев. Пернишките чиновници, уговорени от Любчо, взимат 10 млн. и викат няколко другари. Разпръсват се и ги закопават парите в царевична нива, в кокошарник, в гората и в двора на приятелска къща.

Делчо взима останалите 2 млн. и отпрашва към София "на стоп" с камион. Слиза на площад "Възраждане". Полицията вече е по петите на обирджиите. Междувременно в Перник един от съучастниците хуква към родното си село, където вече го чакат ченгета. Следва арест и той разкрива цялата схема. Следват още три ареста, които водят до откриването на голяма част от милионите.

В това време Делчо, потънал в пълно неведение, предава двата милиона на представители на комунистическата партия. В замяна получава фалшива лична карта, раница, панталон-голф и пистолет. Парите достигат до Дянко Стефанов, един от високопоставените активисти, който е директна връзка между Централния комитет на Българската работническа партия - БРП(к) и бойните групи на партията в София. С тези пари са финансирани атентати и саботажи. Комунистите извеждат обирджията от столицата. Причисляват го към партизански отряд в Ихтиманския балкан. Според новата му лична карта се казва Георги Мурадов. В отряда има вече един Гошо и така получава прякора си Гошо Хубавеца.

Месец по-късно ченгетата влизат в следите на отряда и го разпръскват при акция. Делчо бяга към Поибрене да се скрие при леля си. Там е заловен и прави пълни признания. При разплитането на случая на обира на Гошо Хубавеца са арестувани 30 души. Те са съдени по Закона за защита на държавата. Издадени са 4 смъртни присъди, 2 доживотни, други са осъдени на различни срокове затвор, а повечето са оправдани.

Реклама

Самият Делчо Спасов е осъден на смърт. Разстрелват го на 2 ноември 1943 година. Последната му молба е да предадат вещите му на интернирания му баща в село Бяга, Пещерска околия. Това е краят на Хубавеца, направил най-големият обир в Царство България.

 Променят пъклената идея

Компанията на Делчо често коментира въпроси като този за материалното положение на семействата на интернирани нелегални другари от комунистическата партия. Изскача идеята да оберат някоя поща и да раздадат кинтите на тези семейства. Впоследствие променят намеренията си по неясни причини.

Реклама
Реклама
Реклама