Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9781506 www.bgdnes.bg

Набожен затворник посечен от Темида

Самохвалството му изиграва лоша шега

Измамник изтъква, че чете Библията, Петър Дънов и лекува с рейки

Набожен пандизчия пробва да впечатли Темида с познаване на Библията и книгите на Петър Дънов! Опитите на осъдения за измама мъж не успяват дори с признанието, че се е специализирал в лечението с рейки и се е сдобил с диплома. Това става ясно от определение на Софийския градски съд, научи "България Днес".

Доведеният от килията изтъква многобройните си добродетели като мотив да го пуснат предсрочно от панделата. Той е осъден на 11 месеца зад решетките по няколко дела, едно от които е за измама при условията на опасен рецидив. За подобно престъпление се предвиждат между 3 и 10 г. лишаване от свобода. "Осъден съм за малозначителен случай, а не за особено големи размери и тежки случаи, става въпрос за 140 лв. сума", признава лишеният от свобода. Съдия Величка Маринкова му отвръща, че Наказателният кодекс не познава случай на маловажна измама при условията на опасен рецидив, без значение каква е инкриминираната стойност в съответното дело.

Реклама

От изявленията на измамника в съдебната зала си проличава, че не му липсва самочувствие. "От една година чета Библията, чета Петър Дънов, научих се да лекувам всякакви болести, извадих си международна диплома за лечение с ръце рейки, всеки божи ден се старая да ставам по-добър и по-умен и да помагам на хора с каквото имат нужда, не виждам какво имат предвид прокурорът и представителят на затвора, като казват, че не съм се поправил. Аз смятам, че съм най-добрият затворник в Софийския централен затвор - най-състрадателен, най-добродушен", хвали се сам пандизчията.

Той заявява, че от една година не е спирал да прави добро дело всеки ден и да става по-добър и по-състрадателен. В затвора влиза едва през февруари. Повече от 7 месеца преди това прекарва в ареста. От справка става ясно, че той е излежал почти 10 месеца и му остава още един. "Не смятам, че този един месец, ако остана в затвора, би могъл да ме направи по-добър по какъвто и да е начин, при положение че компанията ми там е с неграмотни хора, утайката на обществото и т.н. и едва ли те биха могли да ме направят по-добър, по-скоро аз бих могъл да ги направя тях по-добри", категоричен е осъденият.

Самохвалството му изиграва лоша шега, защото само ядосва магистратите. "Четенето на Библията по никакъв начин на този етап не сочи промяна в неговото поведение. Самото му отношение към другите лишени от свобода и заявеното от него, че пребивава в затвора с отрепки, не сочи поправяне и превъзпитание. Заявеното, че дори в рамките на месеца, който остава да доизтърпи наказанието си, по никакъв начин няма да му помогне за това да стане по-добър човек, недвусмислено показва, че при него не са настъпили каквито и да било промени в мисловната дейност и същият не е показал каквито и да било данни за това, че дори е започнал в някаква степен своя процес на поправяне и превъзпитание", коментира съдийката.

Тя отчита, че осъденият е излежал над две трети от присъдата си, но не се е поправил. Затова му отказва да го пусне. Оказва се, че рискът от рецидив при него е в средните стойности - 61 точки. Освен това той не е положил и един ден труд, откакто е зад решетките. През по-голямата част от престоя му на топло с него не се е работело за поправянето му. Закопават го и данните от доклада на затворническата администрация, че все още се забелязват проблемни зони при осъдения. Той не признава вината си, счита присъдата за несправедлива, не осъзнава последствията от деянията си, склонен е към безразсъдство и рисково поведение, посочват от ръководството на софийската пандела.

ЧРД в килията

Съдът не се трогва и от молбата на измамника, свързана с личен мотив. Само след ден той ще отбележи 50-ия си рожден ден. Във връзка с предстоящия юбилей затворникът споделя, че иска да празнува с приятели. Магистратите го отрязват, като дори не коментират тази молба. Така осъденият ще трябва да празнува зад решетките. Той може да обжалва решението, но произнасяне на втората инстанция се очаква до края на месеца.

Реклама
Реклама
Реклама