Реклама
https://m.bgdnes.bg/covid-19/article/9782630 www.bgdnes.bg

Кантарджиев: При векторната ваксина оплакванията са след първа игла, при РНК - след втора

Професорът препоръча при събирания на закрито винаги да се носят маски

Благодарение на мерките постигнахме едно плавно нарастване на случаите, системата на здравеопазването не се натовари. Това каза в сутрешния блок на БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"За разлика от ноември сега случаите много бавно намаляваха. Мерките в нашата държава са много премерени, но дадоха своя ефект. Не трябва да се събират на закрито много хора, ако се събират да има проветрение и да се носят маски. В края на тази трета вълна сме. Тя беше предизвикана и от налагането на този британски вариант, който се оказа доста по-заразен. Търсим индийския щам, южноафриканския, бразилския. В нашата страна не сме доказали тези варианти. В съседните държави тези варианти ги има. В Турция има много развита система на здравеопазване, колегите се справят там много добре. Там няма да се ходи и на работа 3 седмици, слава Богу ние се справихме с много меки мерки", каза още той. 

Реклама

"В Националния център колегите откриха вариант в 2 жени от едно селище до Лом, които се оказаха с мутация, търсим да няма разпространение. Жените бяха на кислород в болница, но вече са живи и здрави", каза още Кантарджиев.

"НОЩ, който беше създаден на 26 февруари, не взимаме хонорари за работата си. И лекарите, и другите колеги не взимаме пари за щаба. Всичко това сме правили в рамките на служебните си задължения, а работата беше много. Натрупа се умора, но още стресът ни държи. Аз 40 години се готвя за такъв момент, в който с квалификацията си мога да помогна на хората", добави професорът. 

"При векторните ваксини оплакванията на пациентите са след първата доза, а при РНК ваксините - след втората игла. 5-10% от хората не изграждат достатъчен имунитет. Между първата и втората ваксина доста хора се разболяха, това е нормално, може да са били в контакт", обясни Кантарджиев. 

"Витамин Д намалява с 15% тежестта на заболяването и възможността да се заразиш. Когато има слънце е достатъчно да поседим навън по тениска и къси панталони", припомни той. 

"България е единствената европейска държава, където хората могат да си избират ваксини, има предпочитание към РНК ваксините. 40 хил. души в България си взеха втората доза на "АстраЗенека" и се чувстват добре. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

Реклама
Реклама
Реклама