Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9786766 www.bgdnes.bg

Делото срещу бащата на Тита върнато за поправка

Аферата "Силно мой човек" за даване на високи пенсии буксува

Разследващите не посочили кога и как Милен Пенчев се е включил в престъпната група

Делото срещу бащата на певицата Тита - Милен Пенчев, е върнато на спецпрокуратурата за поправка! За забуксуването на аферата "Силно мой човек" за отпускане на високи пенсии от служители в НОИ – Силистра, става ясно от определение на Апелативния спецсъд, научи "България Днес".

Реклама

Магистратите откриват сериозни нарушения, които накърняват правото на защита на таткото на гласовитата блондинка, изпълнителка на "Антилопа". Освен Милен Пенчев на подсъдимата скамейка са изправени Тодор Тодоров, Евгения Мутавчиева, Цветанка Тодорова, Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров.

Според спецпрокуратурата групата действала от 2017 г. до март 2019 г. Целта била източване на пенсионни фондове чрез издаване на фалшиви документи за стаж от най-тежките категории труд като тези в минната индустрия. Цената за услугата варирала между 8 и 10 бона, а към документите се прилагала бележка "СМЧ-Пенчев", в което "СМЧ" означавало "Силно мой човек", поясняват разследващите. По техни данни сред получателите на високи пенсии имало различни хора, включително кметове, заместник-кметове и общински съветници от Силистренско. Първоначалните сведения сочат, че около 20 души, повечето от които без трудов стаж, са се възползвали от схемата.

Освен да изготвя фалшивите документи за трудов стаж, служителка имала задача да тегли с банкови карти пенсиите на облагодетелствалите се. Тя задържала картата на новоизпечения "пенсионер", докато сумата в нея не набъбне до 10 хиляди лева. След това я връщала. Картите се задържали за различен период според размера на пенсиите. При големи суми - за година-две, а при по-малки - за по-кратко.

След като делото влиза в съда, се провежда разпоредително заседание при съдия Андон Миталов. Той решава, че не са допуснати пропуски и процесът може да тръгне по същество. Защитата обжалва, а апелативните спецмагистрати се съгласяват с откритите от юристите нарушения.

Според адвоката на Милен Пенчев в обвинителния акт липсват факти за начина на извършване на престъплението, а също и данни как той като шеф на НОИ в Силистра е упражнявал контрол над служителите си. За Тодоров не са описани датите, на които се посочва, че е престъпвал закона. За Симеонова е записан доста по-дълъг период, отколкото е оглавявала отдел "Пенсии". Освен тов според формулировката, тя е била престъпна група сама със себе си. Защитата на Тодорова намира непълноти и противоречия между диспозитива и обстоятелствената част на обвинителния акт.

Съдия Румяна Илиева и колегите й споделят мнението, че не е описано как подсъдимите са се съгласували да вършат престъпления и как всеки съзнателно е взел решение да участва в бандата. Не е описано и кой в какво длъжностно качество е участвал в присвояването на пари като длъжностно лице.

Реклама

Прокуратурата приема за начало на престъпното сдружение датата 12 юни 2017 г., когато се разказва за разговор между Тодоров и Мутавчиева. В него той я запознал с възможностите за докарване на бързи, сигурни и сериозни по размер доходи от престъпната дейност. След това се твърди, че Тодоров започнал да търси контакти с директора на Териториално поделение при НОИ - Силистра, като е установил такива и "постепенно" е започнал да иска информация по телефонна от Милен Пенчев, а по-късно започнал и да провежда лични срещи с него. Това сочи на продължили във времето действия, а в делото липсват посочени време и място на започване на схемата, както и за нейния край. От написаното не става ясно кога Пенчев се е съгласил да участва в престъпната група, коментират съдиите. Затова те връщат обвинителния акт на прокуратурата, за да го ремонтира. Решението за това е окончателно и не подлежи на обжалване.

Възстановен за шеф в НОИ

Докато чака да започне процесът, Милен Пенчев е възстановен на поста директор на НОИ в Силистра.

Това става, след като със свое постановление от края на септември м.г. спецпрокуратурата отмени всички взети мерки срещу таткото на Тита, включително и отстраняване от длъжност. По време на разследването за далаверите с пенсии съдът отказа да върне Пенчев на шефското място. Проверка показва, че бащата на поп звездата продължава да фигурира като началник на местния клон на страницата на НОИ. Въпреки проблемите му с правосъдието Тита подкрепя баща си и дори се появи в съда на мярката му. Семейството се надява скоро невинността му да бъде доказана.

Реклама
Реклама
Реклама