Реклама
https://m.bgdnes.bg/sport/article/9791019 www.bgdnes.bg

Седем каратеки атакуват европейското

Седем български каратеки ще участват на европейското първенство в Пореч (Хър). Шампионатът ще се проведе от 19 до 23 май. Състезанието ще бъде последен тест преди олимпийската квалификация в Париж (11-13 юни).

Бронзовата медалистка от световно и европейско първенство Ивет Горанова (55 кг) повежда националите. Освен нея в състава са Кристина Свиленова (50 г), Александра Стублева (68 кг), Пламен Диков (60 кг), Васил Ривов (67 кг), Стефан Петков (75 кг) и Симеон Стойчев (84 кг). Трите момичета ще участват и в отборната надпревара кумите (спаринг).

Реклама

"В момента сме на лагер с общо девет човека. Включихме двама от младежите, които скоро ще навършат 18 и влизат при мъжете, за да помагат със спарингите - разказа за "България Днес" селекционерът на представителния тим Борислав Иванов. - В Банско сме от 7 май, а отборът заминава в неделя за европейското първенство. Винаги тръгваме за медал на всяко първенство. Надеждите са свързани с Ивет Горанова, която се представя силно на международни състезания."

Най-титулуваната каратека през последните години показа добра форма през новия сезон. Тя участва в два турнира от най-висш клас - Премиер лига, като завърши на пето и седмо място в тях.

"Част от националите ще ни представят и на квалификационния турнир в Париж. Ще отидем там с пълен отбор във всичките олимпийски категории", добави Борислав Иванов.

Към тима за олимпийската пресявка ще се включи и Ивана Каменова (61 кг). За разлика от европейското първенство на следващия важен турнир категориите при мъжете и жените са само по три. Квота ще вземат първите трима във всяка теглова дивизия. Общо в Токио ще участват по 12 състезатели от всяка категория, като останалите места ще бъдат заети според световната ранглиста. Домакините ще получат уайлд кард за участие.

В Токио каратето ще дебютира в програмата на олимпийските игри.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама