Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9791610 www.bgdnes.bg

Габи е 100% сляпа и костите й се чупят

Два пъти е с фрактури на краката

Оперирана е веднъж неуспешно, но руска клиника дава лъч надежда

Габи е само на 3 годинки, но е напълно сляпа. И костите й са толкова крехки, че дори от най-малкото движение се чупят.

"Когато беше на 5 месеца, ни направи впечатление, че си криви очите. Лекари ни обясниха, че до първата половин година това е нормално и едва след това зрението се нормализира при новородените. Но проблемът се задълбочи и Габи изгуби на 100% зрението си, като й беше поставена диагноза "ретинопатия". В момента не вижда нищо, но пък има много силен усет", разказа пред "България Днес" Иван Божанов, баща на малката принцеса Габи.

Реклама

Семейството, което живее във варненското градче Белослав, започва да търси варианти за лечение в чужбина. На 3-годишното момиченце й е направена операция в клиника в белгийския град Антверпен, след която лекарите дават надежда, че едното око ще е добре, а за другото не се знае. Но Габи така и не проглежда. Следват прегледи в Испания и Кипър, но спасението не се задава на хоризонта.

"Междувременно болестта се разви по тялото й, като лекари ни предупредиха, че може да предизвика проблеми по други части на тялото. При някои хора е мозъкът, но при Габи нанесе удар по костите. Те станаха много меки и чупливи и така два пъти се оказва с фрактури на краката. И то не от някакъв удар, а просто малко по-рязко движение", сподели още пред вестника Божанов.

Надеждата в момента е клиника в Русия, която е запозната с изгубеното зрение на Габи и се очаква да изправи ценова оферта за операция. Бащата на момиченцето признава, че няма финансова възможност и за рехабилитацията, която предлагат от Турция - малко над 8000 евро за месец. С процедурите може най-накрая да се сложи край на чупенето на костите на детето.

Въпреки заболяванията Габи е много талантливо дете, което обича да пее и да бие по барабани.

В популяризирането на тежката съдба на детето основен принос има 31-годишният Йордан Йорданов, който спаси живота на възрастна жена, опитваща се да се самоубие със скок от Аспаруховия мост във Варна.

Средства може да дарите по банковата сметка:

Габриела Иванова Божанова

IBAN - BG84RZBB91551013193242

BIC - RZBBBGSF

Валута - EUR

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама