Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9791613 www.bgdnes.bg

Селото на служебния премиер го кани на събор

Народни танци и музика на площада 

Очакват Стефан Янев в Поповица за веселба през юни 

Селото на служебния премиер Стефан Янев го покани на събор!

Жителите на Поповица пожелаха временният министър-председател да се включи в народните веселия, които традиционно се провеждат през юни.

"Горди сме с него, защото е много добър и честен човек. Ще се радваме, ако дойде на събора - не само да си поговорим, но и да се повеселим", заявиха с патос пред "България Днес" местни жители. Събитието е през най-близката неделя до св. Дух - 50 дни след Великден.

Реклама

Янев е родом именно от Поповица, а в момента там живеят негови роднини и съученици, с които е бил заедно като първокласник. Поповчани признават, че преди време се прибирал по-често, но с увеличаването на ангажиментите му визитите са все по-голяма рядкост. Не е ясно дали служебният премиер ще приеме поканата, предвид факта, че е на поста само за два месеца и има много работа покрай организирането на новите парламентарни избори.

Съборът в Поповица е много зрелищно събитие, показват кадри от 2019 година. Местният празник традиционно преминава с много народни танци и музика, като често са канени оркестри да забавляват хората. Веселията се провеждат на централния площад в селото, започват по светло и продължава до късно вечерта. Заради пандемичната обстановка ще има мерки, но местните хора си говорят помежду си, че трудно могат да се спрат да се пуснат на хорото.

Голям празник имаше в Поповица и през октомври миналата година, след като над селото беше поставен светещ кръст. Тогава местната управа направи курбан с три агнета и покани народната певица Пепи Христозова. Освен това имаше изненади за юбилярите на Поповица, родени от 1940 до 2000 г. в селото на кръгли годишнини, като на площада беше отпразнувана и златна сватба на местна двойка.

Над Поповица се намира местността Аязмото, където всяка година се прави благотворителен курбан за здраве и успех. Там се намира малък манастир с изградена чешма, от която тече планинска вода. В този манастир е живял известно време Васил Левски.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама