Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9791774 www.bgdnes.bg

4 г. за тартора на фалшификаторите от Слънчака

След като правят бг паспорт на Силвестър Сталоун

Закован от таен агент, Иван Тодоров-Борчето се признава за виновен и сключва сделка със спецпрокуратурата

За 4 г. отива в пандиза тарторът на топфалшификаторите Иван Тодоров-Борчето! Той се признава за бос на банда за фалшифициране на пари и сключва сделка със спецпрокуратурата, а съдът одобрява споразумението, научи "България Днес".

Реклама

Изпеченият мошеник на два пъти е залавян от спецченгета в последните години. Първо пласира банкноти менте на агент под прикритие, а преди месеци е спипан, че тихомълком подновил дейността си и с аверите си напечатал фалшив паспорт на името на Силвестър Сталоун. Целта на измамниците е документът на холивудския актьор да се използва като мостра за доброто качество на тескеретата, които творят незаконно, разкриват разследващи.

Борчето е сочен за ученик на легендарния пловдивски фалшификатор Димитър Димитров - Митьо Дебелия. Смята се, че поема престъпния бизнес след ареста на Дебелия за производство на документи менте. Името на Борчето нашумява в края на октомври 2018 г. Тогава той е закопчан като шеф на престъпна група, действала от началото на годината, с участници руснака с български паспорт Александър Крихтин, Петър Манев и печатаря Димитър Ангелов. Основното обвинение към групата е свързано с бълване на фалшиви банкноти в хотел "Кантилена" в Слънчев бряг, който се води собственост на Крихтин. При тараша на подземния етаж униформените се натъкват на машини за нелегалното производство. Намерени са фалшиви банкноти, равняващи се на около 10 млн. евро и 1,6 млн. щатски долара. Парите са открити на различни места в Пловдив и Слънчака.

Схемата е разкрита благодарение на агент под прикритие. Общо 4 пъти тайният служител под номер 29 се срещал с Борчето, за да вземе банкноти менте. Такива са открити и в жилището на топимитатора на парични знаци в Пловдив. Освен като ръководител на групата той е обвинен за прокарване в обращение на фалшиви пари и за държане на такива в жилището си. Там са намерени още машина за топъл печат, печатни форми, фолиа и др.

В гардероб в спалнята си Борчето кътал и фалшиви документи - паспорти, лични карти и шофьорски книжки, става ясно от обвиненията срещу него. При среща с тайния агент той му шитнал 7 г коноп за около 40 лева. Още над 3 кила от наркотика на стойност 20 бона са намерени в гардероба при документите менте.

За тези си "подвизи" от 2018 г. Иван Тодоров-Борчето се признава за виновен. Процесът срещу него и тримата му авери започва през 2019 г. По време на заседанията става ясно, че тарторът е осъждан за производство и разпространение на фалшиви долари и евро през 2006 г., но се води реабилитиран. След споразумението Борчето излиза от делото и отива да си лежи присъдата. От нея ще бъде приспадната 1 г., през която е търкал нара в софийския арест. Той ще получи и 7-те бона гаранция, които е платил за свободата си.

Въпреки проблемите си с правосъдието част от подсъдимите топфалшификатори продължават с престъпната си дейност. В края на януари т.г. спецпрокуратурата и ГДБОП съобщават, че са разбили печатница за фалшива валута и документи. Уточняват, че са заловени известни фалшификатори от 2018 г. в Слънчев бряг. Оказва се, че докато са на мушката на Темида, печатарите продължили да бълват пари и документи менте, и то пак от хотел "Кантилена". Този път освен Иван Тодоров-Борчето и Александър Крихтин зад решетките попадат две нови лица - Славчо Иванов и Аврам Аврамов. При претърсванията са намерени около 360 хил. долара и 410 хил. евро.

Реклама

След като веднъж са разкрити, измамниците сменят тактиката. Те не се срещат и не си говорят по телефона. Сменят местата, в които държат фалшификатите, жилищата и дори колите си. Когато е трябвало да пласира от ментетата, Борчето ползва коли под наем. Иначе си ходи с един автомобил, но когато предстои сделка, взима под наем друг и действа, разказват антимафиоти.

Те разкриват, че еврото и доларите са с много добро качество, имали повечето знаци и защити и можели да минат тест с UV лампа. Доларите в повечето случаи били за бившите съветски републики и Азия, докато еврото - за по-големите държави от Европейския съюз. Сделките не се осъществявали лично, а чрез посредници. Фалшификаторите имали условие - банкнотите менте да не се разпространяват у нас. Цената на доларите била 20% от стойността им, а на еврото - около 15 на сто, посочват от ГДБОП.

Авери с условни

Фалшифицирането на близо 13 милиона евро и долари не заслужава затвор! През есента на 2019 г. спецсъдията Пламен Панайотов одобрява споразуменията на Александър Крихтин и Петър Манев с прокуратурата. По силата на сделката двамата получават по 3 г. условно с 5-годишен изпитателен срок за участието си в престъпната група, бълвала банкноти менте.

Реклама
Реклама
Реклама