Реклама
https://m.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/9793576 www.bgdnes.bg

В неделя разрешават бялата риба

Търсете я по тъмно в Дунав и големите язовири като "Искър", "Ал. Стамболийски", "Студен кладенец"

Риболовът на бяла риба тръгва с пълна сила от тази неделя (16 май). Хищникът със светещите очи вече ще бъде достъпен за улов след отминаването на размножителния му период.

Реклама

Това е една от най-търсените и ценни риби по нашите водоеми. Среща се основно в чисти дълбочинни язовири с песъчливо и каменисто дъно. Има ги и в някои от по-големите ни реки като Дунав и притоците й, както и Марица. Не е тайна, че бялата риба е активна основно през тъмната част от денонощието, а тази година редица язовири бяха пуснати за нощен риболов. След залез слънце още в събота срещу неделя може да опитаме късмета си на типични за улов на този вид риба места като яз. "Искър", яз. "Ал. Стамболийски", яз. "Студен кладенец", яз. "Сопот", яз. "Жребчево", яз. "Ивайловград", както и на някои участъци от Дунав.

Почти винаги бялата риба се придържа към самото дъно. През нощта тя излиза по-близо до брега, за да търси плячка и да напада малки рибки. Затова и най-успешно е да се търси на дънен монтаж. Най-елементарно е да се използва подвижна оловна тежест, краен повод с дължина около 50 см и голяма бяла кука в диапазона щ2 - щ8. За стръв подходящи са тънките и дълги рибки, каквито са уклеят, бабушката, кефалът, кубинката. Живата рибка не бива да е по-голяма от 14-15 см. Закача се през двете устни, така ще остане жива по-дълго време и ще мърда изкусително. След замятане влакното трябва да се остави свободно, а бигелът на макарата отворен. Хищникът обикновено издърпва над десет метра и чак тогава трябва да бъде засечен с въдицата.

Особено успешен и практикуван в последните години се оказва риболовът с джиг глава и силиконова примамка. Тя имитира болна или ранена рибка по дъното. Обикалянето и облавянето на скалисти райони или язовирни стени често дава отлични резултати на спининг. Трофейна бяла риба с тегло близо 9 кг бе уловена от водите на язовир "Искър" миналата година. Майсторът Христо Лесев практикувал точно джигов риболов от брега, по скалите на Шипочанския залив.

Припомняме, че минимално допустимият размер за улов на бяла риба, която можем да задържим, е 45 см. Наслука!

Филето става най-вкусно панирано

Реклама

Месото на бялата риба е вкусно и изключително здравословно. Двете филета от един едър екземпляр почти нямат кости, а освен това могат да се приготвят по най-различни начини. Някои предпочитат да ги изпекат. Най-вкусна обаче бялата риба става, когато бъде панирана.

Нарязаните парчета се наръсват с черен пипер и малко лимонов сок. 5 супени лъжици галета се смесват с 1 с.л. босилек, 1 ч.л. риган, 1 ч.л. мащерка, 1 ч.л. червен пипер. 5 с.л. зехтин се загрява и в него се запържват скилидка чесън и клонче розмарин.

Всяко парче риба се овалва много добре в галетата и се пържи в загрята мазнина от двете страни до златисто. Изважда се върху домакинска хартия, за да попие излишната мазнина. Сервира се с гарнитура от картофена салата и резенче лимон.

За да приготвите допълнителен сос, в остатъка от зехтина се запържва 1 с.л. брашно, добавят се 50 мл бяло вино, малко лимонов сок, сол, черен пипер и чесън, вода за необходимата гъстота. Отворете си бутилка бяло вино. Да ви е сладко!

Реклама
Реклама
Реклама