Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9796875 www.bgdnes.bg

Мехмед Али Агджа: Кремъл поръча убийството на Йоан Павел II

"В атентата срещу папата няма българска вина, България беше инструмент", твърди стрелецът Мехмед Али Агджа

Заповедта за убийството е дадена в София, защото е най-близо до Турция

"Българското правителство беше използвано като жертвен агнец"

"Да, минаха 40 г. С времето истината ще излезе наяве. Ватиканът знае истината, вероятно и Америка знае, Кремъл също. Има 2 аспекта - свръхчовешки, една свръхистина, която Ватикана не обясни - пророчеството "Фатима". Втората истина е свързана с Кремъл. Това е дълга история.". Така започна интервюто на Даниела Тренчева със Мехмед Али Агджа, стрелял срещу папа Йоан Павел II на 13 май 1981 г. 

Реклама

"Истината е, че Кремъл искаше да убие папата, защото папата представляваше заплаха за оцеляването на Съветската империя. Кремъл взе решение да убие полския папа, каза пред NOVA Мехмед Али Агджа.

Али Агджа, който е от турски произход, е човекът, отговорен за атентата срещу папа Йоан Павел II на 13 май преди 40 г.  Хващат го още на мястото на престъплението, с пистолет в ръка. Осъждат го до живот. От Италия го преместват в Турция, където е освободен.

Въпреки многобройните откази за интервюта, той се среща с Даниела Тренчева. Пред нея той признава, че е действал сам. 

Кремъл взе решението за убийството, веднага след като избраха папа Йоан Павел II, казва Агджа. 

Съветското посолство в София ми нареди конкретно да убия папата, призна Агджа. Дни преди покушението, той е бил в София, България. Заповедта ми дадоха в София, защото е най-близо до Турция. 

Той твърди, че в България са знаели за атентата - "не можеха да направят нищо, защото диктатурата на Тодор Живков беше изцяло в ръцете на КГБ. България няма нищо общо с атентата, просто беше инструмент на Съветския съюз. Затова и папата каза, че българите са невинни. "

Реклама

"Папата знаеше, че зад атентата стоеше Кремъл, КГБ. Аз посочих българските имена, защото не можеше да се споменава Кремъл. Българското правителство беше използвано като жертвен агнец. Българите бяха пожертвани", казва Агджа.

За се прикрие изцяло вината на Съветския съюз се е говорило за вина на България. Някои шефове на италианските тайни служби също знаят, че Кремъл е издал заповедта за покушението", казва Агджа. 

Другата истина: Атентатът срещу папата е бил предсказан - Пророчеството от Фатима. 13 май 1917 г. Дева Мария се явява на 3 неграмотни овчарчета в португалския град Фатима. Там тя прави предсказания за покушението над папата. В тайната от Фатима е предсказано и краят на света. 

Папата не искаше да знае кой е поръчител на покушението му, защото знаеше кой стои зад това.  

Решението за атентата е взето от отдел 13 на КГБ, т.е отдел убийство. И покушението стана на 13 май. Да кажем, че датата беше избрана случайно", каза Агджа. 

Реклама
Реклама
Реклама