Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9864781 www.bgdnes.bg

Следят Банев с гривна на крака

Заради опасност да се укрие

Тежки болежки пращат олигарха под домашен арест след 2 г. и 7 м. зад решетките

С гривна за проследяване е пуснат под домашен арест олигархът Николай Банев, научи "България Днес".

Реклама

Скандалният приватизатор е подсъдим като шеф на организирана група за данъчни престъпления заедно със съпругата си Евгения и майка си Мария.

Мярката на Банев е променена от "задържане под стража" в "домашен арест", след като той престоява заключен зад решетките в продължение на две години и седем месеца.

Семейството бе задържано на летището във френския град Ница в края на октомври 2018 г. В началото на декември бяха екстрадирани в България по искане на прокуратурата във връзка с воденото срещу тях разследване. Оттогава Банев е в ареста, а жена му бе освободена заради здравословни проблеми през лятото на 2019 г.

Самият Банев многократно иска мярката му да бъде променена от "задържане под стража" в по-лека, но все удря на камък. Последната му молба е уважена от спецсъда на 19 май. Прокуратурата не протестира и след седем дни, олигархът се прибира вкъщи.

При разглеждането на молбата за по-лека мярка спецсъдът преценява, че Банев трябва да носи електронна гривна за проследяване на крака, защото е налице опасност да се укрие, ако е на свобода и не е включен в системата за контрол, тъй като вече е бил издирван и арестуван във Франция.

Самите Баневи многократно отричат да са се крили в чужбина. Те твърдят, че имали намерение да се прибират у нас, за да се явят на предварително уговорен разпит и да празнуват рождения ден на Евгения.

Реклама

Във връзка с определянето на "домашен арест" за Николай Банев съдът посочва, че мярката е подходяща, тъй като към настоящия момент съществува и опасност подсъдимият да извърши ново престъпление, като например да окаже влияние върху свидетели. По време на заседанието е представена медицинска справка от затвора в София. Според документа от месец Банев се лекува в частна болница в София. Претърпял е две операции на колянна става и ходи на рехабилитация. Спецсъдът посочва, че няма нужда от изготвяне на друга медицинска експертиза, която да установява здравословното състояние на арестанта към момента. То обуславя по-лека мярка за него от изтърпяваната в момента "задържане под стража", посочват магистратите.

След анализ на фактите съдът отчита, че изпълнението на по-леката мярка "домашен арест" спрямо Банев няма да е пречка за безпроблемно протичане на съдебния процес срещу него, който тече в спецсъда към момента.

Откакто си е в къщи, адвокатът на Банев два пъти пуска молби до съда, с които иска разрешение неговият клиент да напуска дома си, за да ходи на зъболекар. Така за по четири часа на 2 и 6 юни подсъдимият получава възможност да посети стоматолог. По същата схема олигархът ще може да излиза от определения адрес за изтърпяване на мярката "домашен арест" и за да се придвижи до спецсъда за следващото заседание по делото в средата на юни. То продължава с разпит на свидетели. Процесът срещу Баневи тече вече повече от година. След внасянето на обвинителния акт се разбра, че в зала трябва да бъдат изслушани показанията на 175 свидетели. На този етап никой не се наема да прогнозира кога във времето ще дойде краят на този казус в съда.

    20 дни с COVID-19 в затвора

Подсъдимият Николай Банев мина през тежка инфекция от COVID-19 в затвора през март. Заради вирусното заболяване той направи пореден опит да бъде пуснат от ареста, но и тогава съдът не уважи молбата му. Така Банев прекарва повече от двадесет дни в изолатора, след като е установено, че е заразен с опасния вирус. Изписан от специализирания медицински сектор на 18.03.2021 г., след като лечението му приключва и той дава два отрицателни теста. Въпреки това състоянието му остава доста притеснително, защото изпитва типичните постковид симптоми - кашлица, умора, отпадналост.

Реклама
Реклама
Реклама