Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9869248 www.bgdnes.bg

Националното следствие нищи изчезването на Янек

10 месеца след мистерията в Дупница

43-годишният Миланов потъва вдън земя след среща с бивш гард на мафиотите Галеви

Националната следствена служба (НСлС) поема разследването за изчезването на 43-годишния дупничанин Янек Миланов, научи "България Днес". До прехвърлянето на случая в София се стига след искане на окръжната прокуратура в Кюстендил до главния прокурор Иван Гешев.

Реклама

Според запознати причината за това е, че казусът е много заплетен и по него е събран огромен обем материали. След като се запознава с искането на държавното обвинение от Кюстендил, главният прокурор преразпределя делото и така то отива в Националната следствена служба (НСлС). Срокът на разследването е продължен с още два месеца - до 8 август.

Единствено Националната следствена служба разполага с достатъчен професионален капацитет, който да работи по сложното разследване и да разплете мистерията, казва запознат със сложната криминална история. По думите му криминалистите на местно ниво били наясно, но нямали начин да подплатят с доказателства случилото се в нощта на 31 юли 2020 г., когато Янек изчезва.

43-годишният емигрант Миланов потъва сякаш вдън земя след среща с Васил Капланов-Каплата. Той е известен в града като бивш шеф на охраната на издирваните от Интерпол мафиоти Пламен Галев и Ангел Христов - Братя Галеви. След изчезването на Янек става ясно, че той имал отдавнашен конфликт с Каплата. В основата на раздора между двамата мъже била жената на Капланов, с която Миланов имал любовна авантюра. Преди да изчезне, Янек е получавал заплахи, стреляно е по жилището му, а колата му е била потрошена.

Свидетели твърдят, че преди срещата с Каплата Янек споделил, че отива на разговор с Капланов. Във въпросната нощ камери заснели джипа на Каплата да излиза от Дупница, а в него имало двама души. На връщане в града шофьорът бил сам. Версията на Капланов е, че след разговора с Янек го оставил пред блока му, откъдето го взел по-рано.

След изчезването на Янек местната общественост се вдигна на протести. Главният прокурор Гешев увери брата на издирвания мъж - Марио, че лично следи случая и делото е взето на специален отчет.

За издирването на Янек са проведени няколко полицейски операции, при които метър по метър е претърсен огромен район и водоеми около Дупница. Следи от търсения мъж не са открити. Резултат, годен за повдигане на обвинения, не дават и проведените до момента следствени действия. Според запознати с местния ъндърграунд това няма и как да се случи. "Тези момчета, които бяха в близкия кръг на Галеви, са добре обучени и знаят как да си пазят кожите."

Реклама

В града се носят различни версии за случилото се след разговора по мъжки между Янек и Каплата. Най-чудовищната от хипотезите гласи, че емигрантът е държан на тайно място в гората няколко дни, докато отмине първоначалната шумотевицата покрай издирването му. След това пленникът е ликвидиран, а трупът му разтворен с химически препарат и изтекъл незнайно в кой канал. На този етап тази зловеща версия остава само градска мълва, тъй като не е подплатена с доказателства.

Самият Капланов бе задържан, но по друго обвинение - за незаконни боеприпаси. Според запознати опитите на криминалистите да изкопчат от него и една дума по темата за Янек останали без резултат. Каплата престоя известно време зад решетките, след което бе пуснат под "домашен арест". Срещу него има заведено и друго дело, което е за закана за убийство срещу шефа на мотоклуб "Неразделни братя" в Дупница Димитър Недев. Причината е, че рокерът написал пост във фейсбук групата "Къде е Янек?", който не се харесал на Каплата. Наскоро делото беше прехвърлено в Несебър, тъй като в момента, в който Недев е бил заплашван, се е намирал на територията на морския град.

Обвинения и за сина на Каплата

Покрай криминалния трилър с изчезването на Янек и синът на Каплата – Никола, се сдоби с обвинения. 21-годишният студент е подведен под отговорност за това, че умишлено нанесъл повреди на колата на Янек. Според прокуратурата с остър предмет той надраскал калниците, вратите, броните, предния капак и багажника на чуждото превозно средство и срязал една от гумите.

В края на миналата седмица младият Капланов получи още едно обвинение - за закана за убийство към шефа на мотоклуба Димитър Недев. След жалбата на моторджията Никола бе арестуван. Прокуратурата поиска за него "задържане под стража". Районният съд не намери основания да уважи искането и пусна Капланов-младши от ареста.

Реклама
Реклама
Реклама