Доайенът на парашутизма Любомир Пръвчев: Жилетката е ключът за разкриване на катастрофата (видео)

Приятел
Автор: Борислав Радославов

Може никога да не открият летеца и потопения МиГ-29, както се случи с друг пилот - Златан Желязков

"Откритата спасителна жилетка след авиокатастрофата в Черно море край Шабла може да се окаже ключът към развръзката на инцидента с падналия МиГ-29.

Ако тя е била от втората кабина, то тогава летецът може да не е катапултирал изобщо и да е останал в самолета, без да може да се освободи от маската и екипировката. Но ако е неговата, каквато пилотът задължително облича преди полет, то тогава остават открити въпросите защо и как е намерена сама. А също така дали е имало време за катапултиране на първата кабина, където е бил пилотът, тъй като по техническо задание първо се отваря втората кабина и чак след това първата. А времето между двете, ако действително е имало внезапна повреда, може да е било недостатъчно за спасителното изстрелване на пилота."

Това каза пред "България Днес" доайенът на парашутизма у нас о.з. полковник Любомир Пръвчев. 87-годишният експерт по парашутни скокове на вода в авиацията издаде книгата "Преживяно в небето", разказваща личните истории на катапултирали се летци и парашутисти. През целия вчерашен ден специалистът следи всички новини, излизащи за неприятния среднощен инцидент над водите на Черно море.

45 минути след полунощ управляваният от началник на щаб на ескадрила на авиобаза Граф Игнатиево майор Валентин Терзиев изтребител губи връзка с радара. Самолетът изчезва и повече няма връзка с него. Започва издирване, но минават повече от девет часа преди издирвателни екипи да локализират мястото на инцидента и да открият спасителна жилетка на повърхността на водата. Според служебния премиер Стефан Янев самолетът е бил в добро техническо състоние, въпреки че е над 30-годишен. Падналата машина е от последните доставени в края на 90-те години.

Терзиев е сочен за един от най-опитните пилоти във военната авиация. Защо тогава се стига до този мрачен инцидент? И защо най-вероятно пилотът не е успял да катапултира?

Не закъсняха и официалните тези по случая. По думите на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

От своя страна бившият военен министър Красимир Каракачанов обяви, че доколкото има информация, не става въпрос за техническа неизправност на самолета. Президентът Румен Радев, който самият е пилот, очаква откриването на черната кутия на самолета за получаването на така очакваните от всички отговори.

В същото време опитният експерт по катапултиране и парашутни скокове в авиацията Любомир Пръвчев постави пред "България Днес" много съществена насока в разследването на случая. А именно - възможността поради внезапно възникнала ситуация, за каквато съобщи вчера служебният министър на отбраната Георги Панайотов, да не се е стигнало до катапултиране поради една по-слаба позната на обществото техническа специфика. А именно, че първо се отваря за катапултиране втората кабина на изтребителя и чак след това първата.

"Това е загуба на ценно време, в такава ситуация всяка секунда е важна. Докато се отвори първо втората кабина, а след това първата, където е бил пилотът... А в такова състояние, когато внезапно нещо се случи, психическото натоварване е огромно и много от оцелелите казват, че не си спомнят какво се е случило горе, какво са правили, как са го извършили. Някои не помнят нищо, други дори не знаят кои са", обяснява авиоветеранът.

По думите му е напълно възможно и друга хипотеза - намерената в морето жилетка да е оставена от техници или някой друг във втората кабина и тя да е изпаднала при отваряне на кабината при падането на изтребителя. Ако е така, то това означава, че е възможно пилотът да е останал в самолета, без да успее да катапултира. Ако наистина не се е стигнало до спасителното действие, е възможно да не се открие нито пилотът, нито МиГ-ът.

Това се случва с друг пилот преди години - Златан Желязков. Пръвчев си спомня, че Желязков прави тренировъчно катапултиране на земята от втора кабина със самолет, който е за брак.

"Желязков има пет катапултирания над море. При едно от тях той е в надуваема лодка, която е неизменна част от аварийния комплект на МиГ-а, а около него плуват акули, докато той чака да го приберат с хеликоптер. По-късно пилотът загина при нощен полет над морето. Не отриха нито него, нито самолета. Така че може и тук нищо да не намерят. Но надеждата умира последна", споделя още о.з. полковник Любомир Пръвчев.

Вторият БГ космонавт Александър Александров:

Вярвам, че пилотът е жив!

Вторият БГ космонавт Александър Александров следи случая с мащабната спасителна операция по издирването на пилота, в която участват сили и средства от състава на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Гранична полиция и Военновъздушните сили.

Лили АНГЕЛОВА

- Г-н Александров, как ще коментирате случая с падналия изтребител на учението в Шабла?

- Да, темата на деня е, но е много рано да се коментира каквото и да било. Тече разследване, което ще даде яснота как се е стигнало до този инцидент.

- Възможно ли е да е "приятелски" огън, някой от колегите на летеца да е сгрешил и да се случило нещастието?

- Не е възможно, всичко се контролира.

- Понеже метеорологичните условия тези дни са лоши, възможно ли е това да е причината за падането на изтребителя?

- Трудно е да се каже, да изчакаме какво ще обявят официално властите.

- На това учение за първи път над полигона бе използван дистанционно управляемият комплекс "Въздушна обстановка", иновация на Военната академия "Г.С. Раковски". Възможно ли е инцидентът да е свързан с това?

- Нямам представа, за съжаление. Но не вярвам. Без съгласието на конструктора не може да се използват каквито и да било иновации нито по самолета, нито по принцип без контролните органи да знаят.

- Смятате ли, че пилотът може да е оживял.

- Вярвам, че е жив. Нашите летци са подготвени за такива екстремни ситуации. В тях няма как да има импровизации, всичко се контролира, всичко се знае и се действа в синхрон.

Първият ни български космонавт Георги Иванов също се надява пилотът да е оцелял. "Всичко е възможно, чудеса се случват. Няма още никакви данни за него. Дано го намерят", лаконичен бе Георги Иванов.

100 бона глоба за пилот на катастрофирал хеликоптер

Инцидентът край Цалапица отива във Военноапелативния съд

Летецът се спасява от иска за пет милиона

Капитан на хеликоптер "Кугър" е осъден да плаща над 100 бона за инцидент с ръководената от него машина, научи "България Днес". Случаят е от 21 август 2018 година, а вертолетът след излитане от авиобазата в Крумово се заплита в електропровод. Успява да се приземи аварийно край Цалапица, а Стамболийски остава без ток. Заради потрошения "Кугър" първоначално командването на Военновъздушните сили предявява иск за над 5 млн. лева срещу пилота.

Капитанът е осъден от Военноокръжния съд в Пловдив за това, че нарушил правилата за пилотиране. Едно от тях е, че машината слиза на под 16 метра височина, въпреки че разрешеният минимум е 30 метра. Освен това летецът разконцентрирал втория пилот и бордния механик с коментари за случващото се на земята. В присъдата са цитирани част от думите му: "Е виж какви къщи имат хората. Тук да проверим дали има рибари. Ето го къде тоя замята. Виждаш ли го?".

След сблъсъка с електропровода все пак капитанът успява да набере височина, да прелети над мост и да кацне.

Пилотът отнася година и четири месеца пробация. Гражданският иск за потрошената машина е уважен за 109 бона, плюс лихви и 4360 лв. в полза на държавата. Над 5 хил. лв са съдебните разноски.

Искът отначало е за 5 194 158 лв. заради повредите по над 7-тонната машина. Признат е само в частта му за ремонта на двигателите. Съдът преценява, че заключенията на вещото лице не били достатъчно пълни и тъй като са нужни повторни експертизи, при което наказателният процес би се забавил, производството относно предявения иск е прекратено.

През миналата седмица делото е изпратено във Военноапелативния съд и се чака насрочване на първо заседание.

"Обжалването е от страна на подсъдимия", обясни пред вестника полк. Ангел Узунов от Военноокръжната прокуратура в Пловдив.

За случая вече бе наказан зам.-командирът на авиобазата в Крумово полк. Иван Николов. От шефа на Военновъздушните сили той отнесе "строго мъмрене", защото не упражнил достатъчно контрол. Полк. Николов обжалва, но Административният съд в Пловдив потвърди мярката. В решението по делото бе разгледана подробно фактическата обстановка, когато става инцидентът. Кугърът излита малко след 18 часа и иска разрешение за снижение на 50 метра и така минава над вилната зона на Асеновград, където прави два виража. На третата минута след излитането командващият предава управлението на втория пилот ст. лейтенант Леков. Разследващата инцидента комисия установява, че вертолетът се е снижил под 50 метра над село Кадиево. После завива над Марица. Полетът над реката продължава около 18 секунди с приблизителна скорост 234 до 241 км/ч. Височината обаче пада още. В 18:17 ч. хеликоптерът се сблъсква с жици на далекопровод.

Екипажът обяснява, че причината за снижаване на височината и съответно за сблъсъка е появило се ято птици пред вертолета. От прослушването на разговорите в кабината на вертолета разследващата комисия не констатира да е имало предупреждение за наличието на птици от страна на който и да е от екипажа или да е забелязана каквато и да е опасност.

Няма виновни за друга трагедия

Инцидентът край Цалапица бе вторият за 2018-а. Два месеца по-рано Ми-17 се разби при тренировка, при което загинаха двама пилоти, а трети член на екипажа беше ранен. "Загуба на рефлекси у пилотите" беше формулираната причината за катастрофата.

За трагедията на 11 юни край Крумово разследването бе прекратено. В него се целеше да се установи дали има виновни военнодлъжностни лица. Прекратяването бе обжалвано и съдът постанови прокуратурата да работи по случая. Впоследствие отново разследването е било прекратено, научи "България Днес".

Съпругата на загиналия летец: Обичам те, ще се видим отново!

Съпругата на загиналия летец: Обичам те, ще се видим отново!

"Извървя целия път - от мечтата да станеш пилот, през реалността - да бъдеш такъв, до края да останеш завинаги в небето!" Този трогателен пост е написала съпругата на загиналия летец майор Валентин Терзиев Димитрина Попова. Жената е съкрушена от тежката загуба. "Светъл път към небесните висини! Ще се видим отново - там горе! Обичам те

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Дубай покани Хасан и Ибрахим

Близнаците с концерт в емирството за прослава на България Престижна покана от Дубай получиха близнаците Хасан и Ибрахим. На клавирните виртуози е предложено да се включат в културната програма на изложението ЕКСПО 2020 - Дубай, което заради пандемията ще се проведе тази и следващата година. "Горди сме да съобщим

101-годишната Тодорка Йончева: След 70 почват хубавите години! (видео)

101-годишната Тодорка Йончева: След 70 почват хубавите години! (видео)

"След 70 години започват спокойните и хубави години! Тогава децата са пораснали, имате внуци, или ги гледате или те ви гледат и можете да се насладите на неща, които харесвате. Аз цял живот за това се моля - да ми даде Богородица още силици, за да се движа, да имам работа, да плета, рисувам, да оцветявам книжки и да слушам опера

Обвиниха Роналдо за 4 млрд. загуба на Coca-Cola, невинен е (Видео)

Обвиниха Роналдо за 4 млрд. загуба на Coca-Cola, невинен е (Видео)

Не е вярно, че Кристияно Роналдо е лишил компанията Coca-Cola от 4 милиарда долара, пише порталът sports.ru, като обяснява митовете около фалшивата новина. Тя се разпространи от испански, британски и руски медии след пресконференцията преди мача между Португалия и Унгария. Когато по време на пресконференцията нападателят махна две бутилки с

Кралицата на София Васка Джурова: Мечтая да изобретя ново лекарство

Кралицата на София Васка Джурова: Мечтая да изобретя ново лекарство

Искам да имам ангажименти и като модел КОЯ Е ТЯ Васка Джурова е новата носителка на титлата "Кралица на София". Конкурсът за красота се завърна след ограничаване на мерките и в събота вечерта бе короновано 21-годишното момиче. Тя е родом от Гоце Делчев и е студентка по фармация в Софийския университет "Св. Климент Охридски". - Честита награда

Аби спира с децата

Аби спира с децата

Бившият английски национал Питър Крауч и съпругата му Аби Кланси не смятат да увеличават повече семейството си. Моделката вече дари мъжа си с четири деца и няма намерение да ражда повече. "Боже, не!", така отговори и бившият нападател на въпрос обмислят ли да имат и пета рожба. Самата Аби сподели наскоро

Актуално

Даниел смалява най-милото

Даниел смалява най-милото

Бившата футболна съпруга Даниел Лойд ще се подложи на интересна операция след раждането на петото си дете. В момента моделката е бременна и очаква поредната си рожба. След появата на бебето тя ще легне под ножа. Целта е да се сдобие с нова "дизайнерска вагина". Интервенцията струва 4000 паунда. Хирургичната процедура се извършва за затягане на

Банковият обирджия от Дупница проговори, каза къде е скрил парите

Банковият обирджия от Дупница проговори, каза къде е скрил парите

Бившият полицай Крум Йорданов, който бе задържан за обира на банка в Дупница, е син на общинския съветник в Дупница Йордан Йорданов. Крум е направил пълни самопризнания в полицията. Той е посочил къде е скрил открадната сума, която по последна информация е около 50 000 лева, съобщава Struma.bg. Парите, които отмъкнал

Венета Харизанова с куче миньон

Венета Харизанова с куче миньон

Фен на малките палета се оказа Венета Харизанова. Миската, която се изявява успешно като водеща и актриса, нагушка кафяво кутре, сладко като плюшена играчка. снимки: "България

Живко Миланов нежелан за треньор

Живко Миланов нежелан за треньор

Живко Миланов не е желан да остане като треньор, нито в евентуалния нов треньорски щаб в "Левски", разузна "България Днес" от свои източници на "Герена". Миланов започна лятната подготовка с тринадесет футболисти, но без ясен план за цялостното й провеждане. Освен него в щаба за момента са още помощникът му Тодор Симов

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят Лолита

Българи тормозят приятелката на Григор Димитров - рускинята Лолита Османова. Красавицата получава десетки съобщения с неособено добри думи и пожелания. Богаташката щерка е обект на атаки от страна на почитатели на най-добрия ни тенисист. Наред с комплименти от типа "много си красива" идват и доста обидни подмятания

Не пропускай

Бившият защитник на "Чарлтън" Радостин Кишишев: Англия печели Битката за Британия

Бившият защитник на "Чарлтън" Радостин Кишишев: Англия печели Битката за Британия

"Англия има отбор, който може да стигне много далеч на Евро 2020, и мачът срещу Шотландия днес е само стъпка към голямата цел." Това заяви пред "България Днес" някогашният железен защитник на "Чарлтън" Радостин Кишишев, който познава отлично футбола на Острова. Двубоят, наричан Битката за Британия, е днес от 22,00 ч

110 нови заразени с коронавирус днес - 0,80% от тестваните, 417 са излекувани

110 нови заразени с коронавирус днес - 0,80% от тестваните, 417 са излекувани

110 са новите болни от COVID-19 на база на общо 13 668 извършени теста за последното денонощие, съобщиха от Единния информационен портал. С 15 случая повече от вчера. Това представлява 0,80% от тестваните. 417 са излекуваните само през последното денонощие. 23 са починалите. С това общият брой на успешно преминалите през болестта става 392,452

Мъж преследва Ким

Мъж преследва Ким

Бившата баскетболна съпруга Ким Кардашиян е жертва на преследвач. От известно време риалити звездата била взета на мушката от Николас Костанца. Той първо й пратил годежен пръстен по пощата през февруари. Миналия месец пристигнал нов "дар" от него - хапчета за след секс. Кардашиян подала жалба веднага след втората пратка на Костанца

Голф половинка по бански

Голф половинка по бански

Годеницата на голф звездата Брукс Коепка - Джена Симс, нагорещи мрежата. Красивата блондинка зарадва своите 230 000 последователи в инстаграм с няколко секси снимки. Актрисата позира по бански край басейна. "Как поздравявам Брукс, когато се прибере от тренировка", палаво написа Джена под кадрите. Това буквално подлуди феновете й

"Лудогорец" взе румънец

"Лудогорец" взе румънец

"Лудогорец" се сдоби с четвърто ново попълнение. Това е румънското крило Дорин Ротариу. Той подписа с "орлите", след като премина успешно медицинските тестове. Ротариу се присъедини към лагера на разградчани вчера. За последно крилото е бил част от казахстанския "Астана". Той е на 25 години, като е юноша на "Политехника" (Тимишоара)