Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9872284 www.bgdnes.bg

Полфрийман разкрива бунт в затвора

Пандизчии се заключват зад решетките

Австралиецът осъди България в Страсбург, взема 5200 евро

Бунт в затвора излиза наяве от дело, което завежда бившият негов обитател Джок Полфрийман в Страсбург. През тази седмица по казуса има осъдително за България решение.

Процесът започва, когато австралиецът е още зад решетките. Казусът е от зимата на далечната 2013 година. По това време той е държан в Десета група в Централния затвор, където са част от осъдените чужденци.

Реклама

В 8:30 сутринта на 17 октомври в килията на Полфрийман влизат двама пазачи. Нея той дели с десет други пандизчии - петима иракчани, четирима иранци и палестинец. За двете години, които е у нас, австралиецът вече бил понаучил български, но от съкафезниците му никой не знаел. Охраната заповядва на всички да излязат навън, за да се преброят. Според Полфрийман той отговорил, че е готов, но останалите не разбрали разпореждането. Според юристите на ответника, в случая българската държава, всички игнорирали заповедта, въпреки че тя била дадена няколко пъти. Стигнало се дори до заплахи към надзирателите, което твърдение австралиецът оспорва. След малко пазачите излезли и заключили вратата на крилото. Отишли да докладват за инцидента на главния дежурен надзирател.

Според Полфрийман петнайсетина минути по-късно в килията нахлуват много пазачи. Щракват белезници на всички и ги извеждат в коридора, където започват да ги млатят с палки. Ритали ги и ги натискали в стените. После пандизчиите били върнати в килията, а пазачите излезли, като пак заключили вратата на крилото. Затворниците се събрали около решетката и започнали да крещят. Искали да отидат до залата за тренировки или в започващия час по български език. Минути по-късно друга група пазачи опитва да щурмува крилото. Не успяват, защото се оказва, че междувременно затворник намерил катинар и заключил вратата отвътре. През това време Полфрийман започва да звъни по телефона в коридора. Обажда се на адвокат и на австралийски консул и разказва, че той и съкилийниците му са били нападнати от охраната и вероятно пак ще бъдат атакувани. Междувременно пазачите викат пандизчия от затворническата работилница и той успява да разбие катинара, сложен отвътре на вратата. Надзирателите нахлуват и заключват всички в килиите. Полфрийман и съкафезниците му отново са подредени до стената и многократно били бити. После австралиецът е отведен в друга килия, където остава часове.

Според юристите на правителството веднага след като пазачите излезли, Джок започнал да рита по вратата и после започва да говори по телефона. Бил последван от съкилийниците си. Когато пазачите успяват да се справят с катинара, отишли в килията на Полфрийман и било наредено на всички да тръгват за проверка. Те не се подчинили и тогава охраната се справила с тях, като са им извъртени ръцете на гърба. Нямало насилие, но сложили белезници, претърсили килията и после всички били освободени.

Около обяд в бунтовния ден в затвора пристига адвокатът на Полфрийман. Забелязва натъртвания по тялото му, както и на всички без един от съкилийниците му. Приличали на удари от палки по гърба и краката. В 14:40 часа затворнически лекар преглежда Полфрийман за две минути. Отбелязва, че по него няма видими наранявания, но има синини, а и се оплаква от болки в главата и шията. Същия ден са написани показания от чужденците. Били написани с помощта на друг пандизчия, който знаел български.

Заради инцидента на Полфрийман е наложено наказание да отговаря за почистването за седмица, повече от това, което му се полагало. Отнася и двумесечно наказание да не получава пратки с храна заради това, че излязъл в коридора и говорил по телефона.

В крайна сметка съдът в Страсбург преценява, че разследването на екшъна не е било достатъчно независимо и задълбочено. Освен това Полфрийман бил подложен на унижения от охраната. Затова България трябва да плати обезщетение от 5200 евро на Джок Полфрийман.

Реклама

Джок в неизвестност

Местонахождението на Джок Полфрийман в момента е неизвестно, установява съдът в Страсбург. Пред магистратите е бил представляван само от адвоката си.

Преди време стана ясно, че австралиецът е напуснал България, след като това стана възможно. По някои данни той се е установил в съседна Сърбия.

Реклама
Реклама
Реклама