Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9892954 www.bgdnes.bg

Турция спъва делото срещу Очите

Липсва позволение да бъде съден за част от обвиненията

Несебърският бос ще се моли на спецпрокуратурата за свобода

Процедурите около екстрадирането на Димитър Желязков - Митьо Очите от Турция спъват процеса срещу него в спецсъда! Това става ясно от определение на апелативния спецсъд, с което окончателно делото е върнато на прокуратурата, научи "България Днес".

Сред пречките пред родните магистрати е липса на позволение от турските власти несебърският бос да бъде съден по част от обвиненията, които са му повдигнати у нас. Друг препъникамък се оказват 5 обвинения за изнудване, които нашите разследващи изпускат да включат в молбата до Турция.

Реклама

Процесът се затлачва още от самото му начало през 2019 г. Страните започват спор - за кои престъпления може да бъде съден Желязков. Според Закона за екстрадициите и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА) предаденото лице може да бъде съдено само за престъпления, за които е позволено екстрадицията му.

Прокуратурата го иска за ръководство на престъпна банда и три палежа - на казино, автомобил и вендинг машина, в съучастие с други подсъдими. Турските власти екстрадират несебърския Ал Капоне, но у нас той се сдобива и с обвинения за изнудване на бизнесмени и собственици на погребални агенции, както и за разпространение на наркотици.

Това кара спецразследващите да изпратят ново искане, а през юли 2019 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров пише молба до Турция. С нея се иска даване на съгласие Очите да бъде съден и по допълнителните обвинения.

Казусът поставя в шах българските съдии, които на няколко пъти решават да спрат делото само по отношение на Желязков и само за спорните обвинения. Съпроцесниците му се жалват, че и те са включени като помагачи в извършването на престъпленията и решението ги засяга пряко. Междувременно се налага рестарт на процеса поради отвод на съдебна заседателка, за която става ясно, че е ползвала услугите на адвокат от защитата.

Докато спецмагистратите се занимават със спиране, връщане на делото и провеждане на няколко разпоредителни заседания, Министерството на правосъдието и посолството ни в Анкара продължават да настояват за отговор за съдбата на Митьо Очите. Такова решение взима Шестнадесети съд за тежки престъпления, район Бакъркьой в Истанбул. През ноември м.г. той постановява, че поисканото съгласие е "приемливо", но актът не е окончателен и е обжалван пред Върховния съд.

Информацията за развръзката идва с нота едва през май т.г. Това се оказва недостатъчно несебърският бос да бъде подхванат от Темида, защото служителите й откриват нов проблем. Пет от обвиненията за изнудване срещу Желязков са изпуснати и не са включени нито в първоначалната молба за екстрадиция, нито в молбата за даване на съгласие. Откритието кара магистратите да преценят, че изготвяне на нова молба и евентуалното й одобрение от Турция могат да се проточат във времето.

Реклама

"При това положение е наложително връщането на делото в досъдебната фаза, понеже първоинстанционният съд ще следва оттук насетне да се заеме с инициирането на предложение до министъра на правосъдието за отправяне на нова, поредна молба за съгласие до турските власти. А като се отчете обстоятелството, че по предходната още не е постъпил окончателен отговор близо две години след отправянето й, съвсем разумно е да се приеме, че това ще е предпоставка за солидна забава", коментират съдийките Красимира Костова, Емилия Петкова и Магдалена Лазарова.

Те отчитат, че неправилно колегите им са върнали предишния път делото на първата инстанция, понеже е трябвало направо да го пратят на прокуратурата. Докато Темида се чуди как да оправи кашата, главният герой е задържан вече почти 3 години. Той е арестуван в началото на август 2018 г. в Истанбул. След шестмесечен престой в местен зандан е върнат у нас. Тук вместо в килия е настанен в болницата към Софийския затвор заради тежките си поражения от престрелката с групата на Божо Кравата. Повечето му авери са пуснати с по-леки мерки.

Магистратите са непреклонни към кримигероя, като смятат, че той може да ръководи престъпна група и от вкъщи, ако бъде пуснат под домашен арест с електронна гривна за проследяване. С връщането на делото на Желязков ще му се наложи да иска свобода от спецпрокуратурата. В следващите дни се очаква наблюдаващите прокурори да се произнесат за мярката му за неотклонение.

Фен на бокса

Фен на бокса се оказа Димитър Желязков. Докато е зад решетките, на няколко пъти той е пускан да присъства на боксови мачове. Подобна привилегия имат само затворниците с добро поведение, отбелязват запознати.

Първо обективи щракнаха известния кримигерой да се наслаждава на турнир от трибуните през лятото на м.г. Миналата седмица Очите също беше забелязан на подобна проява в Софийския затвор, която бе посетена от братята Пулеви.

Реклама
Реклама
Реклама