Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9893219 www.bgdnes.bg

Гол мъж с присъда - пасъл трева

Рецидивистът лежа 5 дни зад решетките

Протестирал срещу борч, като пил вода от локва

Мъж тичал пред съселяните си както майка го е родила, пасъл трева и пил вода от локва. За поведението си той отнася присъда за непристойното си поведение. По бързата процедура Районният съд в Исперих го праща за 5 денонощия в ареста, които наказаният тъкмо излежа.

Историята се разиграва около 20:30 часа вечерта на 6 юни на мегдана на исперихското село Голям Поровец. На другия ден е съставен акт за дребно хулиганство. Гледа се съдебно заседание, на което обвиненият 43-годишен мъж се явява лично. Опитва се да даде подробни обяснения за случилото се, макар че мотивите му да хукне гол са доста странни. Мъжът, който е осъждан в миналото, признава, че е пасъл трева и пил вода от локва, като не отрича, че си е съблякъл дрехите, но твърди, че все пак е останал по боксерки. Всичко това било в знак на протест срещу поведението на собственика на селския магазин, който притеснявал семейството му. Според подсъдимия той дължал 120 лева борч, но в момента нямал пари да ги върне. Работел "на частно" и дори в конфликтния ден помагал на мъж от селото. Надницата обаче не била достатъчна за дълга. Бакалинът обаче притеснявал за сумата приятелката му, с която живеел на семейни начала. Стига се дотам, че на 6 юни вечерта срещнал сина на магазинера. Опитал се да говори с него и да го помоли да предаде на баща си да не закача жена му. Поискал от него и да му намери някаква работа, че да може да върне дълга. Синът на бакалина обаче му отвърнал да не го занимава с такива работи. Длъжникът "се изнервил" и започнал да протестира по доста странен начин - клекнал и започнал да пасе трева. После от локва край пътя пил вода. Според версията на част от свидетелите длъжникът се съблякъл чисто гол и тръгнал по улицата. В съдебното заседание на Исперихския районен съд магистратите най-вече опитват да разберат дали мъжът е останал дибидюс гол, или е бил само по боксерки, както твърди приятелката на длъжника. Съдът все пак преценява, че има по-голямо доверие на свидетелите, и се съгласяват, че мъжът е останал чисто гол. Това поведение е определено като незачитане на общоприетите норми за поведение и морал на обществено място.

Реклама

В крайна сметка съдът налага присъдата си, като се мотивира, че "лицето е пасло трева и пило от локва, тичало е чисто голо пред погледа на своите съселяни, с което си поведение буквално ги е скандализирало и предизвикало възмущението им". Преценява се, че нарушението е направено при пряк умисъл, длъжникът съзнавал какво върши, но въпреки това не е зачел обществените правила и се е държал скандално на обществено място, без да бъде провокиран.

Съдът решава, че пет денонощия арест са съобразени с дадените обяснения, обремененото съдебно минало на извършителя, който е осъждан, и интензивността на осъществените от него непристойни действия на публично място. Най-вече наказанието е заради "драстичното незачитане на общоприетите правила за морал на публично място касаещи вида, в който следва човек да ходи по улицата".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама