Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9895901 www.bgdnes.bg

Пренасят върху врата 280-килограмов мъж до линейка

Пациентът не се побрал в скенера на болницата

За съжаление човекът почина, казва кметът на Дъскот Николай Митев

Надя Панкова

Трагична случка се разигра в павликенското село Дъскот, след като местен жител с тегло 280 килограма не успя да се пребори ден след като местни лекари, доброволци и пожарникари положили неимоверни усилия да му осигурят помощ.
Преди броени дни двама приятели на лежащия заради теглото си мъж установяват, че той е неадекватен, а от залежаването е получил рани на краката. Двамата познати на болния се организират и успяват с бус да го транспортират до болницата в Павликени. Раните на мъжа са промити, но се оказва, че медиците не могат да направят изследвания. Здравните работници удрят на камък - няма как да изследват състоянието на 280-килограмовия пациент, тъй като той не се побирал в скенера. Нямало как и да мине през рентгена.


Заради ситуацията се налага медиците от местната болница да се обърнат към търновската "Д-р Стефан Черкезов", ала се оказва, че никоя от двете не разполага с подходяща носилка. Здравните работници и приятелите на пациента решават да помолят за помощ пожарната. Екипи на огнеборците пристигат на място в болницата в Павликени. Вместо носилка десет лекари, пожарникари и санитари използват врата, на която поставят болния, за да го поставят в линейката и да го пренесат оттам до Спешното отделение на търновската болница.
За беда 280-килограмовият пациент отново няма как да бъде подложен на образна диагностика също заради теглото си. Взети са кръвни изследвания, а човекът успява да дойде на себе си, дори разговаря с медицинския екип. Случаят според лекарите не изисква хоспитализация, а нужда от постоянни грижи. Затова и от болницата връщат великана обратно в Дъскот, като за целта пак извикали пожарната. От болницата осведомяват социалните служби във Велико Търново, за да може да се съберат нужните документи човекът да мине през ТЕЛК и да бъде настанен в социален дом. Директорът на "Социално подпомагане" в старата столица Мая Владкова разказа, че е било по-добре човекът да остане под грижите на медиците, за да се събере нужната за настаняването му в дом документация.
Уви, болният гигант така и не дочаква това. Кметът на Дъскот Николай Митев разказа вчера, че мъжът издъхнал само ден след като са се опитали да му помогнат десетки хора.
"Той е бил предразположен към затлъстяване, живеел е сам в жп кантон и единствените му близки са доведената му майка и брат. Те поеха ангажимента за изпращането в последния му земен път. От траурната агенция изпитаха доста трудности и се наложи в тъжния ритуал да се включат хора от селото. Така 7-8 души участваха в пренасянето на покойника", разказа с тъга кметът на Дъскот.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама