Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9895946 www.bgdnes.bg

Климатологът Петър Янков: Чадър и връхна дреха до края на юни

Пазете се от настинка, тя е отворена врата за COVID-19

КОЙ Е ТОЙ

Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили.

- Г-н Янков, кога приключва това студено и влажно време?

- Хладното време с по-ниски температури приключва на 21 юни, когато започва и астрономическото лято в 06:32 ч. Въпреки захлажданията, които се усещат главно в сутрешните часове, през деня бързо се затопля и през следващите дни въпреки валежите температурите ще се повишават. Това осезателно ще се усети още в началото на следващата седмица, така че във вторник и сряда ще има температури от порядъка от 29 до 34 градуса. Най-високите традиционно ще бъдат в района на Сандански, Кърджали и крайните южни райони. Заедно с летните стойности ще има и краткотрайни превалявания, но те ще бъдат слаби и главно в планините.

Реклама

Повече валежи със силни гръмотевични бури се очакват следващите петък и събота - на 25 и 26 юни. След което започва един тридневен период на топло време с температури над 30 градуса. Новите валежи ще бъдат на 28 и 30 юни, като на 28-и ще вали повече в западните райони, а на 29 и 30 в източните части от страната. Понижението на температурите ще бъде слабо. Такова, общо взето, динамично време, се очертава до края на месеца.

- На какво се дължи?

- На това, че Балканите попадат в периферията на една обширна област от високо налягане, която непрекъснато ту отслабва, ту се повишава, но във височина над 5000 метрра са разположени серия от циклони. Те ще създават условията за динамично време над Балканите и за бързо развитие на мощни купесто-дъждовни области.

Интересното и характерно за тези дни е, че циклонът над Одеса ще се придвижва към България и облачността този петък ще се увеличава от Черноморието към западните райони - много бързо с превалявания и прегърмявания особено в планините. Това е така, защото въздушните маси са влажни и се спускат от север. По-интензивни валежи ще има в Добруджа и района на Плевен.

- Ще бъдат ли те добре дошли за посевите?

- При всички случаи за напояване на зърнените култури в Добруджа ще бъдат много полезни, стига тези валежи да намалят своята интензивност през юли. Тогава се искат по-малко валежи за събиране на реколтата и развитие на зеленчуците, зашото от много валежи е възможно да хванат различни болести. Има една приказка, че много хубаво не е на хубаво.

- Има ли по-дългосрочна прогноза за юли?

- Засега това, което се получава при нас, е за по-хладно време с повече валежи в Западна и Централна България. Хубаво е, че тогава ще бъде по-сухо по Черноморието, където ще може да се използват повече часове за плажуване.

Реклама

- Морето ще бъде ли гостоприемно за летуващите през юни?

- Температурата в момента е около 20 градуса, като тенденцията е до края на месеца да стигне 21. Най-висока е тя в източното Средиземноморие - между Анталия и Кипър. Там е 24 градуса и ще стигне 25 до дни. В Беломорието, където нашите сънародници ходят най-често - Кушадасъ, около Солун и ръкавите, е 23 градуса и ще се задържи така. Същата температура е и по Адриатическото крайбрежие - между западните Балкани и Италия. И традиционно високи температури - около 24-25 градуса е по Средиземноморското крайбрежие на Испания и Южна Франция. Така че нашите сънародници ще се радват на хубаво и стабилно време по курортите там от следващата седмица до края на месеца. В общи линии лятото чувствително ще се покаже след 21 юни. Летните жеги тепърва предстоят. Много често се спекулира с определението горещо време. То е с температури над 33 градуса.

- Да се пазят ли хората от настинки в това променливо време? Старите хора казват, че всички болести тръгват именно от настинка.

- Нека да следят краткосрочните прогнози, тъй като в близките дни времето ще бъде динамично. И да взимат съответните мерки, защото особено при сегашните условия и наличието на ковид вирус една настинка предразполага към много по-усложнено протичане. Тя е отворена врата за навлизане на този опасен вирус. Има една поговорка - лятото с абичка, зимата с торбичка. Но има и друга сентенция, която лекарите използват - всички болести идват от нерви и удоволствия. За да сте добре и в крак с времето, чадърът и леката връхна дреха ще бъдат необходим аксесоар, особено през втората половина на следващата седмица.

Реклама
Реклама
Реклама