Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9896091 www.bgdnes.bg

Със спирт и камфор бори ревматизма Лечителя на Левски

Не пийте студена вода, когато сте уморени

Друг целебен метод е налагане с мед и чесън 10-15 дни

Изпотяване и изстиване. Това са двата най-важни фактора, които водят след себе си ревматизма. Който ходи на дълъг път, който работи тежка работа, който гази студена вода, който ходи на лов и риболов, който лежи на влажна земя - всички могат да настинат. Който се измори много от тежка работа и се напие със студена вода, също може да се разболее - ще си навреди на стомаха, диафрагмата и белите дробове. Не трябва бавене - няма да мине без помощ и лекарство.

Това пише в своята книга "Народен домашен лекар" йеромонах Неофит Калчев. Духовникът от Преображенския манастир край Велико Търново остава в историята с прозвището си Лечителя на Левски, след като заедно със своя събрат и съратник отец Матей Преображенски-Миткалото замесват лечебен мехлем, който помага на Апостола да заздрави раната на корема му.

Реклама

През годините монашество в обителта край старата столица йеромонах Неофит търси и открива целебното действие на множество билки, а чудодейната сила на природната медицина го подтиква да търси все повече информация и книги по темата, за да може накрая да създаде своя труд, четящ се и до днес от множество българи.

Така Божият служител събира в своя труд няколко полезни и ефикасни рецепти срещу много заболявания, едно от които е ревматизмът.

А. Разтривка. Вземат се 500 г силен спирт, 30 г камфор. Смесват се за разтриване на болните части - било главата, било снагата, било краката - където се намира болното място.

Б. За налагане и разтриване ще вземете 300 г газ, 300 г дървено масло, 300 г свинска мас. Смесете ги заедно и разтривайте болните места вечер на лягане.

В. Взема се кърпа, прегъва се на два ката, намокря се с вода, посипва се с каменна или морска сол и се налага.

Г. Вземете 200 г корени от брей, счукайте ги да станат на каша. Смесете ги с 300 г дървено масло или свинска мас и разтривайте болните места.

Реклама

Д. Вземете синапово семе - 100 г. Счукайте го на брашно, смесете го с 300 г дървено масло или с 300 г свинска мас. Използвайте за мазане и налагане на болните места след вечеря, на лягане, 7-8 дни.

Е. Вземете корени исиот (зардичаф, золумба) 100 г и 100 г чер пипер. Счукайте ги на ситно, намокрете дебела кърпа с оцет, посипете я с исиота и черния пипер и наложете на болното място вечер на лягане. Трябва да се налага 10 и повече вечери.

Ж. Вземете 300 г мед и 12 глави чесън. Счукайте чесъна, смесете го с меда. Намажете на кърпа и налагайте болното място 10-15 вечери.

З. За налагане вземете 30 г чамов сакъз (дъвка), 20 г восък, 30 г боров (планински) катран, 10 г тамян, 200 г свинска мас, 100 г дървено масло. Стапяте ги в тигана на жар. Натопете чиста кърпа, да стане на мушама (да се повтвърди) и с нея налагайте болното място; като седи 10, 20 или повече дни, ще оздравее.

И. За разтриване на снагата ще вземете 300 г терпентин и 500 г дървено масло. Смесете ги наедно и разтривайте цялата снага през вечер, 10-15 или повече вечери. Ще оздравеете!

К. Ще вземете зелена коприва. Нашибайте болните места 5-6 и повече пъти. И това помага против ревматизма. Вземете 5-6 пчели от кошерите - и те помагат, като нажилят болното място.

М. Когато ходилата болят отдолу (на стъпалото). Вземат се два пакета тютюн. Счуква се на прах. Смесвате го с 300 г мед. Намазвайте от него на кърпа и налагайте краката отдолу - 10-12 вечери - и ще оздравеете.

Както ревматизмите са различни, така и лекарствата не са едни и същи, казва народният лечител йеромонах Неофит Калчев. Кой от което намери от него, да употребява. Едни се взимат за натриване, други за натриване и мазане.

Всеки илач се употребява поотделно, а не всичките заедно. Когато се употребява едно и също лекарство 10-20 или повече дни, тогава ще има помощ. Има такива хора: като вземат едното лекарство веднъж или два пъти и не сполучат, на третия път вземат друго. Като употребят и него веднъж или два пъти, и него оставят и т.н. Това не трябва да се прави. Затова помнете - нужно е да се взима едно и също лекарство 10-20 или повече дни и тогава ще има сполука.

Листа от къпина успокояват раните

Откритите рани (външни живеници) гноясват и миришат лошо.

А. За налагане вземете листа от подбел и ги налагайте на раната.

Б. Налагат се и листа от живовляк.

В. Смляно на булгур жито, сварено с вино - налага се на раната.

Г. Сварен с вино ориз - и той служи за налагане.

Е. Също - листата от едра къпина. Те са доста изсмукващи (абсорбиращи) и пречистват гнойта, погасяват възпалението.

Раните се промиват с топла вода и тогава се налагат, докато оздравеят, т.е. закрият се (зараснат). Кой от което намери, от него да се лекува.

Реклама
Реклама
Реклама