Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9896549 www.bgdnes.bg

Банкери на Ружа на тайна сбирка в София

Пирамидата OneCoin с проект за трезор в Украйна

Партньори на криптофараонката Игнатова замесват политици в схемата

Тайна сбирка провеждат в София доверени хора на издирваната от Интерпол криптоизмамничка Ружа Игнатова. Това става ясно от видео от събитието, разпространено в интернет канал на разследваната в САЩ финансова пирамида OneCoin. В създадената от Игнатова схема потъват над 4,5 млрд. долара на вложители от десетки страни по света.

И докато в САЩ тече съдебен процес срещу шестима от босовете на измамната структура, в София трима от представителите на организацията представят бъдещ финансов проект. Става дума за отваряне на банка в Украйна за криптовалута, която ФБР обяви за грандиозна измама.

Реклама

Бъдещите босове на новото начинание се появяват в офиса на Ружа на столичния площад "Славейков", който преди време бе атакуван от наши и чужди ченгета при съвместна операция във връзка с разследването срещу OneCoin.

Проектът за банката в Украйна се представя от италианеца Лука Миатон и придружаващия го румънец Кристи Калина. Около масата в офиса на Ружа седят още неколцина от верните хора на издирваната криптофараонка. Пред тях Миатон промотира проекта за отварянето на трезора в Украйна.

"Щастлив съм да съм тук и да бъда посрещнат така топло във връзка с нашия проект в Украйна. Много е интересно да гледаш как се случва всичко, вървим в правилната посока. Много е трудно да направиш нещо подобно във финансовия свят", обръща се Миатон към присъстващите, откривайки срещата. Тя се снима на видео, което по-късно се качва в интернет. Целта на промотирането е да запознае аудиторията с предстоящата експанзия на OneCoin в Украйна.

"В Украйна ще се случи нещо много важно, поканили сме политици, журналисти и медии. Ще има презентации, които да запознаят хората с OneCoin и детайлите на използването на платформата и как да печелят от криптовалутата. В това събитие в Украйна със сигурност ще представим стратегията си за нашата банка, която предстои да бъде открита, защото сме готови. Банката ни е нужна за развитието ни в Украйна", заявява Лука Миатон. С разяснения от областта на сладкарството италианецът разкрива структурата на проекта за отварянето на банката на OneCoine в Украйна.

"Ние сме като една торта с много подправки, ако не сложиш всички тях, няма да се получи завършена, затова трябва да работим всички като един екип. Нашите "подправки" са - вярвай на максимум, никога не изпитвай страх, следвай лидера и никога не губи целта си, защото тя е най-важна", философства Миатон. Според него екипите на OneCoin притежават всички нужни качества, за да изградят "един цялостен и перфектен проект в Украйна".

От името на финансовата пирамида е разпространено и писмо, за което се твърди, че е подписано от Алексий Вискуб, първи заместник-председател на Държавната агенция по въпросите на електронното управление в Украйна. Според информацията в документа със спорен произход правителството на страната има интерес да работи с OneCoin. В съдържанието е отбелязано, че властите в Украйна обмислят и вече работят по законодателни промени, според които криптовалутата ще стане легална в страната.

Реклама

Следва светкавична официална реакция от Министерство на финансите на Украйна. В нея се казва, че правителството напълно отрича каквато и да била връзка с OneCoin и предстоящата им презентация на криптовалутата в страната. От институцията подчертават, че разпространеното от OneCoin писмо не е подписано от Алексий Вискуб .

Министрество на финансите на Украйна официално заявява, че вече е подаден сигнал до правоприлагащите органи за публикуваната невярна информация.

ФБР шета из Европа

Двама агенти на ФБР пристигат във френския град Нанси във връзка с ареста на бившия шеф от тайните служби на Люксембург Франк Шнайдер през април, съобщават местни издания. Очаква се до 28 юни той да бъде екстрадиран в САЩ. Шнайдер е сочен от американската прокуратура за един от най-доверените хора на издирваната Ружа Игнатова. Според разследващи Франк е организирал плана за минаване в нелегалност на измамничката, която потъва вдън земя с 13 млрд. долара в криптовалута през 2017 г. Покрай съдебен процес на изгорели в пирамидата вложители изскочиха информации за евентуална връзка на Ружа с финансиране на терористи в Близкия изток.

Реклама
Реклама
Реклама