Реклама
https://m.bgdnes.bg/bulgaria/article/9898371 www.bgdnes.bg

Актьорът Петър Байков: Изпявам 45 различни гласа

 Търся трудностите, за да ги преодолявам и да раста

Кой е той

Младият актьор Петър Байков е носител на световно отличие в дублажа заради умението да озвучава сам цели филми. Познат е и като финалист в шестия сезон на "България търси талант". Зад гърба си има редица ленти, дублирани с неговия глас - "Красавицата и Звяра", "Господарката на злото", "Игра на тронове" и др. Последно Петър дублира "Мери Попинз", като изпълни всички 45 гласа в мюзикъла.

- Петър, предстои ви нов грандиозен проект. Разкажете повече за него.

- "Мери Попинз: с гласа на Петър Байков" е четвъртият филм, който дублирам сам изцяло, като променям гласа си за всеки един от героите в реално време. Това е част от дипломния ми студентски проект по актьорско майсторство. Това е първият мюзикъл, в който изпявам и всички песни на български език, отново с различни 45 гласа.

Реклама

- Колко часове труд и подготовка са нужни, за да сте готов за работния процес?

- "Мери Попинз: с гласа на Петър Байков" като моя студентска дипломна защита отне малко повече от половин година подготовка и около месец, месец и половина за изпълнението на финалния дублаж. Филмът съдържа 12 песни под формата на мюзикъл, които са страшно пъстри, вокално изискващи и богати на различни видове гласове - бас, баритон, тенор, контратенор, алт, мецосопран, сопран.

- Това е поредният филм, който озвучавате, става ли по-лесно, или само по-отговорно?

- Да, това е четвъртият филм, в който се предизвиквам отново да надскоча предишните си проекти и да пропея за първи път в мюзикъл с над 40 гласа, вдъхвайки живот на толкова много нови за мен персонажи. Това, че в един момент започва да ми става лесно, е и причината да си поставям по-големи предизвикателства, които ми помагат да се развивам и да се усъвършенствам колкото се може повече.

- Талантът ви е признат не само у нас, но и по света. Смятате ли, че може да има задача, с която да не успеете да се справите?

- Копнея за идеи и задачи, с които в началото да не мога да се справя, и неистово ги търся. Само те ми дават възможността да се гмурна в един нов свят, от който да изляза с по-големи възможности отпреди. Обичам да си поставям невъзможни цели и да доказвам на себе си отново и отново, че "всичко е възможно, дори невъзможното", както казва самата Мери Попинз.

Реклама

- Скоро приключва следването ви по актьорско майсторство. Виждате ли се в нова от досегашната светлина?

- След четирите големи филма, които като студент дублирам изцяло със собствения си глас - "Красавицата и Звяра", "Господарка на злото", "Игра на тронове" и "Мери Попинз се завръща", със сигурност предстои както да продължа да давам гласовете си за любими филми, така и да стъпя на сцената с изцяло авторски проекти, които се надявам още повече да завладеят и омагьосат.

- Преди години казвате, че мястото ви е в България. Още ли смятате така? Тук ли виждате бъдещето си?

- Да, преди четири години взех нелесното решение да се върна от Лондон обратно в България и да завърша тук висшето си образование като актьор. Днес виждам себе си повече като гражданин на света. Без значение в коя държава се намирам в момента, щастлив съм, че си комуникирам с хора от цял свят, които следят моята работа, и понякога въпреки езиковите разновидности на проектите, в които участвам, те неспирно изказват своето признание, за което безкрайно им благодаря.

- Успява ли се само с талант? Забелязвате ли злоба и завист сред колегите?

- Злобата и завистта са неразделна част от пътя към големия успех. За мен те са само едно мерило за това колко далеч стигам. Отчитам присъствието им и в зависимост от това от кого идват, си правя нужните заключения. На всички млади, упорити и можещи хора като мен искам да кажа да не спират никога да се борят идеите им да бъдат чути, видени и усъвършенствани докрай! Мечтите са възможни!

- Как се промени животът ви с идването на коронавирус пандемията?

- Като човек, който прави винаги най-доброто от това, с което разполага, използвах времето на изолация през 2020 г. да развия социалните си профили и да създам онлайн поредицата "С гласа на Петър Байков". В нея изигравам в студиото с гласа си всички любими герои и тя вече има десетки милиони зрители от цял свят. Вярвам в съдбата и че в живота има определено време кога и какво трябва да се случи.

- С какви планове и мечти за бъдещето сте в личен и професионален план?

- Със сигурност е време да представя свой авторски проект и се надявам това да бъде много скоро. Напоследък започнах да поставям скрити следи в социалните ми публикации и медийни изяви, където тайно загатвам части от мои бъдещи планове и проекти. В една от последните ми публикации преди месец например, в снимка в парка, Мери Попинз лети в небето зад мен. Мечтите ми са свързани с това всички творци да бъдем по-сплотени и подкрепящи се, така че заедно да вдъхновим колкото се може повече хора да обичат още по-силно себе си и останалите. За да създаваме един по-цветен свят, в който всички сме свободни да изразяваме истинската си творческа същност.

Реклама
Реклама
Реклама